Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Naprawa auta przy pomocy anglika ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, mam pytanko. Moim nowym nabytkiem cieszyłem się równy tydzień ponieważ półtora tygodnia temu wyjechało mi auto na skrzyżowaniu i ...bum. Na szczęście to AUDI i wiele mu się nie stało, mimo że byłem pewny, że po uderzeniu nie bedzię pół przodu. Ponieważ były osoby ranne więc toczy się postępowanie, ale myśląc już jak go poskładać wpadłem na pewien pomysł i potrzebuje rady czy mi się to opłaci. Zastanawiam sie czy nie kupić anglika i po prostu poprzekładać części. I tu moje pytanie, czy wszystkie części od przodu po ściane grodziową są takie same jak w euro. Pomijam kwestie świateł oczywiście. Chodzi mi o takie rzeczy jak np chłodnica i chłodnica klimy, prawy błotnik i inne rzeczy(nawet nie wiem jeszcze dokładnie co tam bedzie do wymiany). Teraz środek, tzn poduszki powietrzne. Wystrzeliły mi obie, tzn moja i pasażera(czy jest wogóle możliwość przełożenia pasażera poduszki). Pasy pirotechniczne czy będą pasowały od ang?? I wogóle jakby ktoś miał jakieś jeszcze pomysły to będę wdzięczny. Z tego co mi powiedzieli to z odszkodowania ponad 10tys powinienem dostać. Anglik nawet jakby miał kosztować 7 tys to i tak mi jeszcze zostaje kupa częsci na sprzedaż. Dobrze myśle?? :)

Opublikowano

a nie lepiej sprzedać wrak i poszukać niebitka :mysli:

Opublikowano

też nad tym myślałem ale wszyscy fachowcy mi mówią że smiało można go zrobić bo jest naprawde mało uszkodzony i na pewno będzie jeżdził prosto. Ja już byłem zdecydowany na sprzedaż ale teraz się juz waham, tym bardziej że trudno znaleść takie audi ze skóra klimatronikiem naprawde zadbane za te pieniadze co ja dałem(15 400). Poza tym na razie robie rozeznanie żeby wiedzieć co zrobić jak już dostane odszkodowanie, a to nastąpi dopiero jak sie skończy postępowanie, a wszyscy wiedzą jaka szybka jest nasza władza...

Opublikowano

czesc, duzo rzeczy bedzie pasowac bez problemu, z poduchami moze byc problem, tzn z poducha pasazera, moze sie roznic. przod bedzie ok, tam roznic nie ma. smialo mozesz sie brac za szukanie anglika. Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

poduchy beda pasowac tez tylko zaslepka na deske nie. Reszta czesci ci spokojnie podejdzie z ang. ja na twoim miejscu bym go zrobil bo przy przekladce duzo roboty strasznie i koszta duze o ile faktycznie nie masz duzo zrobione. Przerabialem temat odnosnie naprawy w poprzednim autku wiec z czesciami sie orientuje. Jesli chcesz dam Ci namiar na goscia z tarnowa co ma mase czesci do a4 jak z nim rozmawialem to przyprowadzil szesnascie a4 wszystkie na czesci poszly, bylem u niego z miesiac temu to nawet po liftingowe ma i ceny tez bardzo dobre, dla porownania kupilem u innego goscia cwiartke do swojego za 600 zl,a gdy dowiedzialem sie o nim pojechalem po inne czesci powiedzial ze mi taka cwiartke moze sprzedac za 300 wiec troche zalowalem ale juz bylo za pozno. Mozesz jechac i powybierac co ci pasuje nawet na miejscu ci posciaga z auta. a nowego targu do tarn. nie tak daleko :)

Opublikowano

poduchy beda pasowac tez tylko zaslepka na deske nie. Reszta czesci ci spokojnie podejdzie z ang. ja na twoim miejscu bym go zrobil bo przy przekladce duzo roboty strasznie i koszta duze o ile faktycznie nie masz duzo zrobione. Przerabialem temat odnosnie naprawy w poprzednim autku wiec z czesciami sie orientuje. Jesli chcesz dam Ci namiar na goscia z tarnowa co ma mase czesci do a4 jak z nim rozmawialem to przyprowadzil szesnascie a4 wszystkie na czesci poszly, bylem u niego z miesiac temu to nawet po liftingowe ma i ceny tez bardzo dobre, dla porownania kupilem u innego goscia cwiartke do swojego za 600 zl,a gdy dowiedzialem sie o nim pojechalem po inne czesci powiedzial ze mi taka cwiartke moze sprzedac za 300 wiec troche zalowalem ale juz bylo za pozno. Mozesz jechac i powybierac co ci pasuje nawet na miejscu ci posciaga z auta. a nowego targu do tarn. nie tak daleko :)

ja wiem czy tak dużo roboty??musze tylko porozbierać anglika i poprzekładać do swojego rozbitka :) a jak kupie same części to wyjdzie mnie to pewnie nie dużo taniej a z ang mi zostanie jeszcze dużo rzeczy na sprzedaż więc może nawet tak źle na tym nie wyjde :)

Opublikowano

http://search.autotrader.co.uk/es-uk/www/cars/AUDI+A4/Ne-2-4-5-6-7-8-27-44-49-53-61-64-67-103-133-146-236,N-12-4294966653-4294966997/search.action?&postcode=ne66+1bl&radius=1500&showMoreOptions=&page=1

tutaj masz linka, wiec jesli chcesz kupic anglika,to popatrz na ceny i policz ,czy kupno i sprowadzenie sie oplaci,a jesli przekladac bedziesz sam,to koszt robocizny ci odejdzie ,a satysfakcja w zamian :wink4:

Opublikowano

http://search.autotrader.co.uk/es-uk/www/cars/AUDI+A4/Ne-2-4-5-6-7-8-27-44-49-53-61-64-67-103-133-146-236,N-12-4294966653-4294966997/search.action?&postcode=ne66+1bl&radius=1500&showMoreOptions=&page=1

tutaj masz linka, wiec jesli chcesz kupic anglika,to popatrz na ceny i policz ,czy kupno i sprowadzenie sie oplaci,a jesli przekladac bedziesz sam,to koszt robocizny ci odejdzie ,a satysfakcja w zamian :wink4:

wystarczy że popatrze na pewnym polskim serwisie aukcyjnym :) sam sprowadzał nie będę bo nie mam możliwości. Więc wyjdzie około 6-7tys za auto, nawet jak mi to ktoś zrobi za 1 000zł to i tak wyjde na swoim bo z tego co mi mówią wszyscy szkód jest na ponad 10 tys. Jak powiedział laweciarz mało rozbite ale w p... szkód :) Musze teraz tylko zobaczyć ile będą kosztować wszystkie części jakbym kupował, bo jak wyjdzie przez pól niz anglik to nie wiem czy chce mi sie potem bawić ze sprzedaża pozostałości z ang. Ważne że juz wiem że z anglika pasują, teraz mogę działać wszędzie. Najgorsze że odszkodowanie wypłacą mi dopiero jak będzie orzeczona wina, a to troche potrwa :/

Opublikowano

wzioles pod uwage ze musisz sciane grodziowa przekladac i cala wiazke elektryczna ? wiaze sie to z rozbiorka obu aut lacznie ze srodkiem, silnikiem , skrzynia itd... w cholere roboty i kosztow musisz pozniej cala komore silnika lakierowac i wszystko uzbrajac od poczatku kazda spinke w silnika wszystko w sioo od nowa, wiem co mowie przerabialismy z kumplem kiedys audi B4 to pozniej zlozyc kazda srubke do kupy i wszystkie kabelki tak ze by wszystko gralo, cala instalacja ABS wszystko musisz przekladac lacznie z calym ukladem i trzeba jeszcze pamietac ze by miare bylo stabilne to ciezki kawalek chleba. jesli sie nie znasz na mechanice pojazdowej to sie nawet za to nie bierz bo naprawde nie jest to takie latwe. Pokaz foti twojej niunki to ci powiem czy sie oplaca orientacyjnie i pomoge obliczyc ile wyjdzie naprawda i czy moze faktycznie nie lepiej zrobic przekladke.A i nie wierze w to ze ci ktos zrobi przekladke za tys zl, kumpel do b4 blacharzowi za sama przekladke sciany grodziowej dal 800 zl a oba autka dostal cale rozebrane mial tylko sciane przelozyc. pozdrawiam

Opublikowano

dalej się nie rozumiemy :) chce kupić anglika po to aby przełożyć z niego części do mojego rozbitka który jest w wersji po prawidłowej stronie, a więc wykręcenie z anglika takich rzeczy jak zderzak błotnik tylne drzwi pas przedni chłodnice chłodnice klimy kierownice poduszka pasażera pasy pirotechniczne i nie wiem co tam jeszcze. I teraz musze się zastanowić ile będą mnie kosztować te wszystkie części. Kupuje powiedzmy audi za 6tys plus robocizna. czyli powiedzmy płace 7.000 minus kasa za sprzedane cześci. Czy nie taniej mnie wyjdzie kupić same te części i zapłacić za robocizne :) i tylku tu się waham

pozdro :)

Opublikowano

a :D no widzisz :D trzebabylo tak odrazu :polew: pokickalo mi sie :D bo ja mialem podobny plan tylko ze odwrotnie i dlatego mi sie powalilo :) musial bys sobie olbiczyc co by ci z tego auta zostalo na sprzedaz i czy mial bys komu to upchnac :) musisz miec tez miejsce ze by to skladowac, osobiscie nie pchal bym sie w to bo troche to jest utopienie kasy. Na allegro idzie tanio kupic czesci , ja np. kupujac drzwi kupilem sam plat drzwiowy goly bo ramka itd. byla dobra i zaplacilem za to 90 zl :) zdezak 160 zl wraz z belka blotnik 120zl, pas przedni to okolo 300 zl chlodnia chyba 200 zl nowka, ja kupilem caly komplet airbagow (2x poduszki czolowe +kiera+sensor+ cala deska rozdzielcza) za 1000 zl :) co prawda byly mi tylko 2 poduchy ptrzebne bo sensor mozna naprawic, tak wiec widzisz czesci sa dosc tanie i podkreslam ze ja mialem autko po 2 lifcie wiec czesci drozsze i trudniej dostepne . Ale to juz twoj wybor :)[br]Dopisany: 06 Czerwiec 2008, 15:15 _________________________________________________tu masz np. caly komplet mysle ze sie oplaca

http://allegro.pl/item364258210_pas_przedni_wzmocnienie_do_audi_a4_95_99_kpl.html

http://allegro.pl/item378458391_audi_a4_zderzak_przod_przedni.html

http://allegro.pl/item371896029_drzwi_audi_a4_prawe_prawy_tyl_kompletne.html

http://allegro.pl/item363330456_audi_a4_poduszka_air_bag_pasazera_94_98_r.html

Opublikowano

hmm, to może rzeczywiscie lepiej kupić same części :) jak już będę wiedział co mi dokładnie potrzebne to podjade do kogoś z częściami i zapytam ile za taki komplet i wtedy będę wiedział wszystko :) dzieki[br]Dopisany: 06 Czerwiec 2008, 19:18 _________________________________________________http://allegro.pl/item364385644_audi_a4_94_98_blotnik_jakosc_orginalu_nowy.html

a co myslicie o takich czesciach?? pisze ze nowy, ze jakosc jak oryginal?? ale nie chce mi sie wierzyc ze za te pieniadze robia blotnik ocynkowane. Ile taki wytrzyma?? Ktos moze juz kupowal takie cos??[br]Dopisany: 06 Czerwiec 2008, 19:50 _________________________________________________i jeszcze jedno pytanko. Mam z tyłu drzwi wgniecione, ale nie az tak bardzo, spokojnie do wyklepania. Tylko chce miec w miare dobrze zrobione, wiec lepiej kupic drzwi cale i malowac czy wyklepac te??

Opublikowano

niech Cie reka Boza broni od kupna tego syfu za 70 zl :D kup oryginal w zadnym wypadku nie chytaj sie podrob, sa gorszej jakosci, nie pasuja, blacha duzo ciensza i bez ocynku, na pierwszy rzyt oka beedzie widac ze byl blotnik zmieniany, jak lekko pukniesz nawet w blache to bedzie calkowicie inny dzwiek i nastepna sprawa nie ma gotowych dziurek na listwe dolna :) jak bys lampy kupowal to tez bierz oryginal zwlaszcza tyl bo nie beda ci pasowac i zle swieca. A co do drzwi to wszystko zalezy od tego jak duze masz to wgniecenie jesli jest nie duze to pewnie ze lepiej klepnac ale jesli konkretnie i gdzies sa zalamane to lepiej kupic nowe bo to tez nie pieniadz a szpachla nie speka, trzeba wziasc pod uwage czasami tez to ze dobry blacharz za klepanie jednego elementu wezmie tyle co bys kupil nowy :)

Opublikowano

szukaj angola juz w polsce sporo ludzie przyjechało i nie wraca do angli pelno tego jest szukaj tez ze skasowanym tyłem ! i najlepiej w swoim kolorku :) zwracaj uwaga na wersje silnikowa!!! pas przedni jest inny w 1,6 1,8 inny w 1,8 t i v6 i v6 tdi to sa inne pasy !!!! reszta bez zmian oczywiscie poza chłodnicami sierozumie , przeróbka angola na nasza wersje to abstrakcja czasowa za 2 t ludzie niecha robic audi oplaca sie tylko nowe auta, chyba ze masz angola pawie za free, nie kupuj zamienników !!! przerabiłem tematy juz z ludżmi wielokrotnie , nieraz nawet nieoplaca sie kupować angola bo niby co bedziesz z reszta robił !?

Opublikowano

dokladnie tak jak mowi czaki , musisz przeliczyc wszystko co ci sie oplaca i czy bedziesz mial co zrobic z reszta ang, :) jak nie masz tego duzo to szkoda sie babrac, koszty lawety itd.... mysle ze temat troche rozjasniony mam nadzieje ze Ci pomoglismy w jakis sposob :) zycze powodzenia w naprawie autka :) pozdrawiam :)

Opublikowano

Czy drzwi od anglika będą pasować do naszej wersji? Chodzi o B5, przednie prawe drzwi.

(pomijam kwestię boczków i lusterek).

Opublikowano

Czy drzwi od anglika będą pasować do naszej wersji? Chodzi o B5, przednie prawe drzwi.

(pomijam kwestię boczków i lusterek).

oczywiscie ze tak

Opublikowano

Witam trochę odgrzeje kotleta nabyłem a4 po leciuchnym strzale jaśki całe niestety plastik troche sie połamał i trafia mi sie przód od anglika maska zderzak wzmocnienie kpl chłodnic. Przypasi? Zastanawiam sie czy kupować? Ktoś już zakładał? Wersja po lifcie

Pozdrawiam

Opublikowano

trafia mi sie przód od anglika maska zderzak wzmocnienie kpl chłodnic

przypasi :good: - tylko lamp nie bierz :wink4:
Opublikowano

Dzięks lampki to sie spodziewałem zastanawiałem sie nad chłodnicami i wzmocnieniem ale jak pasi to pobieram