Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie działa podgrzewanie siedziska w fotelu kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w fotelu kierowcy nie działa mi podgrzewanie siedziska, oparcie grzeje normalnie. Gdzie mogę szukać przyczyny? Jakaś kostka pod fotelem? Czy raczej uszkodzona mata?

Pozdrawiam

Opublikowano

Coś padło w macie siedziska. Napewno nie czujnik temperatury bo by Ci nie grzały plecy. Dziś przerabiałem temat ale mi padł czujnik w macie siedziska więc i plecy nie grzały.

Opublikowano
  • Autor

A sporo jest roboty żeby wytargać fotel i ściągnąć z niego tapicerkę? :) A może można sprawdzić matę przed rozbieraniem, np. miernikiem czy jest przerwa?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj przerabiałem to u siebie, żeby sprawdzić mate bez rozbierania trzeba i tak wyjąć fotel.

W 8 pinowej wtyczce zaznaczonej poniżej mierzysz rezystancję między pinami 3 i 4 powinna ona wynosić kilka ohm

DSC_0013.jpg

Jeżeli jest przerwa to zabieramy się za rozbiórkę fotela.

W pierwszej kolejności demontujemy oparcie.

Ściągamy "szmatę" z siedziska, na środku trzymają ją czerwone spinki

DSC_0016.jpg

DSC_0019.jpg

A oto przyczyna

DSC_0017.jpg

Ja odciąłem kawałek przypalonego przewodu grzewczego i połączyłem kawałkiem zwykłego przewodu

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

bin85, dzięki za zdjęcia :)

Sprawdziłem u siebie, i jest przerwa w macie siedziska. W tym roku już chyba tego nie zrobię, bo w garażu nie dam rady wyciągnąć fotela. Całe szczęście oparcie grzeje :) Nie wiem czy to przez zepsutą matę w siedzisku, ale oparcie grzeje chyba na maxa nawet jak pokrętło ustawię na 1.

Pozdrawiam

Opublikowano
Coś padło w macie siedziska. Napewno nie czujnik temperatury bo by Ci nie grzały plecy. Dziś przerabiałem temat ale mi padł czujnik w macie siedziska więc i plecy nie grzały.

a gdzie sie znajduje czujnik maty siedziska..no mi plecy nie grzeja..

Opublikowano
  • Autor

Pewnie gdzieś w siedzisku, może gdzieś koło miejsca wychodzenia kabli? Jak będę robił swoją matę, to spojrzę, ale nie wiem kiedy to będzie. Może ktoś szybciej Ci odpowie.

Opublikowano

Czujnik maty znajduje się w środku (ten od poduszki) a czujnik temperatury z przodu maty siedziska (wygląda jak zatopiona bateria do zegarka).

• 4 lata później...
Opublikowano
Dnia 6.11.2012 o 09:34, szeryf napisał:

bin85, dzięki za zdjęcia :)

Sprawdziłem u siebie, i jest przerwa w macie siedziska. W tym roku już chyba tego nie zrobię, bo w garażu nie dam rady wyciągnąć fotela. Całe szczęście oparcie grzeje :) Nie wiem czy to przez zepsutą matę w siedzisku, ale oparcie grzeje chyba na maxa nawet jak pokrętło ustawię na 1.

Pozdrawiam

Witam. Mam ten sam problem w B8 plecy grzeją tak samo niezależnie od ustawienia od 1 do 6 a siedzisko wcale. Znacie jakieś rozwiązanie czy lepiej rozebrać bo na pewno to będzie uszkodzona mata?

Opublikowano
  • Autor

Musisz sprawdzić miernikiem we wtyczce od maty siedziska czy jest przejście, powinno być ok 3 ohm. Jak jest przerwa to musisz ściągnąć tapicerkę i szukać przerwy, z tym nie powinieneś mieć problemu, bo pewnie w tym miejscu będzie wypalona dziura :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dzięki. W najbliższym czasie postaram się to sprawdzić. Jeśli faktycznie będę musiał ściągać tapicerkę to czy jest to mega trudne i wiąże się z wymontowanie siedzenia z samochodu? Rozumiem ze przepalone miejsce można obejść kablem lub wymienić matę na nowa?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Fotel trzeba wyciągnąć.

Matę można wymienić albo spróbować zlutować drucik w miejscu przepalenia, nie wstawiaj tylko innych kabli żeby połączyć przerwę.