Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Rzuca podczas hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, zaczelo mnie zastanawiac dlaczego moje auto jak hamuje to podskakuje (rzuca) szczegolnie podczas hamowania z duzych predkosci. chodza mi po glowie pofalowane przednie tarcze. Poprzedni wlasciciel zalozyl piekielnie grube i nie wentylowane :shocked: wydaje mi sie ze przez to ze sie przegrzewaja odksztalcaja sie i powoduja wibracje, i dodatkowo jak hamule to czuc jak by hamulec mial "przerwy" tzn ja naciskam na hamulec z taka sama sila a czuje jak niunia zwalnie mocniej i slabiej na zmiane( --.-.-.-- tak to mniej wiecej wyglda obrazowo - sinusoidalnie) .czy ide dobrym tropem?? wymienic tarcze? Prosze doradzcie. w przyszym tygodniu bede zmianiel amroki to bede mial wszystko na wieszchu, dodatkowo bede chcial malowac zaciski. Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

z tego co opisujesz to masz krzywe tarcze po wymianie tarcz i klocków bo przy takich tarczach nadają się tylko do wymiany powinno być oki :> ps nie wentylowane tarcze kto to widział :polew:

Opublikowano
  • Autor

klocki tez?? maja dopiero niecaly rok :( Dzieki. Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

mam ten sam problem, a panowie na warsztacie usilnie chcą mi wmówić że to wina wahacza...

Opublikowano
  • Autor

u mnie wahacze sa wymieniane regularnie jak tylko cos sie dzieje z nimi nie tak, tak wiec wahacz (ktorykolwiek) bym odzucil. Panowie, patrzylem w etka i mam problem, ja teraz mam zamontowane nie wentylowane tarcze a chce zalozyc wentylowane, czy moge cos takiego zrobic? dodatkowo sa dwa rozmiary tarcz 288 i 280mm, grubosc wentylowanej to 25mm a nie wentylowanej to 15mm czy mi one wejda w zacisk? ale zaciski sa identyczne do wentylowanych i nie wentylowanych. Doradzcie prosze :D Pozdrawiam Jocker01[br]Dopisany: 05 Czerwiec 2008, 16:44 _________________________________________________wlasnie gadalem z kumplem i on z kuzynem mieli podobne obiawy w golfie, tarcze wymienione byly na nowe i to poprawilo na krotki czas stabilizacje podczas hamowania, wymienine zostaly zimerblocki i jeszcze raz tarcze (bo tamte sie pofalowaly od bicia), jednak w a4 zawieszenie wyglada inaczej. Ja wymienilem jednego "banana" 2lata temu i oba wahacze proste w zeszlym, tak wiec pozostal jeden "banan" do wymiany. Moze sie okazac ze mam i tarcze i ostatniego banana do wymiany. Czy cos jeszcze moze powodowac takie bicie podczas hamowania? Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

bicie podczas hamowania może powodować krzywa tracza bądź bardzo duże luzy w zawieszeniu, czasami zanieczyszczona piasta może tez powodować bicie wtedy felga krzywo siedzi na brudzie na piaście, moja rada jedź na dobra stacje diagnostyczną na szarpaki tam poproś o dokładne sprawdzenie zawieszenia będziesz mógł wykluczyć jedną z przyczyn ja ostatnio sprawdzałem zawieszenia tam gdzie na przeglądy jeżdżę i nic nie płaciłem za sprawdzenie ps: co do wymiany klocków jeśli chodziły po krzywej bijącej traczy i włożysz nowe tarcze to klocki będą źle leżały ps2 nie chcesz wydawać kasy i nie wiesz czy to na pewno tarcze biją jedź na warsztat niech sprawdzą ci bicie tarczy będziesz miał jasność co i jak :wink4:

Opublikowano
  • Autor

czesc, dzieki Pablo za wypowiedz, no i z ta stacja bedzie problem, w UK nie ma czegos takiego jak szarpaki w stacjach diagnostycznych :( w poniedzialek bede wymienial amorki, wowczas poruszam calym zawieszeniem solidnie i zobaczymy czy cos sie rusza, mam nadzieje ze to tarcze, czy klocki sie nie dotra do tarczy? Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

jeśli tarcza mocno biła i jest mocno pokrzywiona klocki są tak pofalowane że będą się docierały bardzo dłuuuuuuuuuugo a co za tym idzie o wiele mniejsza siła hamowania i miękki pedał hamulca jeśli będziesz brał to pod uwagę to da się jeździć ale mnie by to bardzo wkurzało w nagłej sytuacji może zabraknąć tych kilku metrów :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

dzis wymianilem przednie amorki, tylnie jutro no i chyba to byla przyczyna rzucania, amroki byly kompletnie puste, zero, po wcisnieniciu amorkow powrot trwal kilkanascie minut :shocked: to to moglo byc przyczyna rzucania, dodatkowo gorne wahacze sa lekko zuzyte, jutro bede je wymianial, jezeli to nie pomoze wowczas bede wymianial tarcze z klockami. Pozdrawiam Jocker01

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

odkopię trochę temat.. Joker01 poprawiło się ? U mnie dzieje się dokładnie to samo, tarcze równiez mam niewentylowane, ale podobno żeby do naszych ADR-ów założyć wentyle to trzeba kilka rzeczy powymieniać, bo nie wchodzą :disgust: A może wchodzą ?

Przypuszczam, że tarcze są pokrzywione, przednia zawiecha (poza amorkami) była wymieniane przed miesiącem, więc to odpada.. Jak się rozwiazało u Ciebie ?