Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Płyn chłodniczy - ubytek... B4 AFN '98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobnych tematów kilka było jednak nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.

Ubywa mi płyn chłodniczy ale w ilościach śladowych (powiedzmy 0,5 -1 litra na jakiś rok ~ 20 tys km). Nie ma śladów wycieku (przy takiej ilości pewnie szybko giną, o ile są)

Na rozgrzanym silniku po dłuższej jeździe mam niewielkie ciśnienie w zbiorniczku (po wykręceniu korka lekko "psyka" ~otwarcie słoika)

Pytanie czy to jeszcze akceptowalne objawy czy zacząć szukać przyczyn a może to całkiem normalne (odparowywanie, ciśnienie wynikające z różnic temperatur itd.)?

Jeśli chodzi o olej np. ubytek oleju mam podobny na 10 tys km około 0,5 litra (od 3 lat podobnie jak płynu chłodniczego..., wcześniej nie wiem jak to wyglądało).

Opublikowano

A nie śmierdzi ci płyn jak włączysz ogrzewanie i nie parują szybki?

może puszcza nagrzewnica

Opublikowano
  • Autor

Nie, jak włączę ogrzewanie szyby nie parują, tak samo nie czuję zapachu płynu w środku a na pewno nie ma zmian od kiedy mam samochód (ponad trzy lata).

W zasadzie doprecyzuję bo to pewnie się kilku osobom przyda. Czy w zbiorniczku może być małe ale jednak ciśnienie i czy auto może płyn podczas normalnej pracy stracić? A moje objawy i obawy to dalsza część :) Czyli czy są w normie? Czy nie...

Opublikowano

W zbiorniczku podczas pracy silnika powinno być niewielkie ciśnienie. Nie jest normalne że ubywa płyn nawet po przebiegu 20kkm. Jest pewnie jakiś drobny wyciek który odparowywuje lecz powinien zostawić zabarwienie w miejscu wycieku, albo już uszczelka pod głową puszcza lekko. Coś musi być napewno. Tak przykładowo, u mnie na 10kkm ubywało 0.5l. Puszczało na 4 garze.

Opublikowano
Podobnych tematów kilka było jednak nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.

Ubywa mi płyn chłodniczy ale w ilościach śladowych (powiedzmy 0,5 -1 litra na jakiś rok ~ 20 tys km). Nie ma śladów wycieku (przy takiej ilości pewnie szybko giną, o ile są)

Na rozgrzanym silniku po dłuższej jeździe mam niewielkie ciśnienie w zbiorniczku (po wykręceniu korka lekko "psyka" ~otwarcie słoika)

Pytanie czy to jeszcze akceptowalne objawy czy zacząć szukać przyczyn a może to całkiem normalne (odparowywanie, ciśnienie wynikające z różnic temperatur itd.)?

Jeśli chodzi o olej np. ubytek oleju mam podobny na 10 tys km około 0,5 litra (od 3 lat podobnie jak płynu chłodniczego..., wcześniej nie wiem jak to wyglądało).

Kolego jak stoisz przodem do auta to po prawej stronie w tylnej części silnika wąż od układu chłodzenia łączy się z plastikowym kolankiem (trójnikiem) przykręconym do bloku silnika na dwie śruby, u mnie padło te kolanko i mialo mikro wyciek, sprawdź czy nie masz w tamtej części silnika czerwonych plam na łapach, poduszkach silnika itd.