Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wyciek przy turbinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silnik się dość mocno poci, w miejscach widocznych na zdjęciach (po dłuższych postojach znajduję kilka kropli oleju pod autem) - na bagnecie specjalnie nie ubywa ale drażni mnie to; będę robił kilka rzeczy u mechaniora w przyszłym tygodniu więc pewnie i to, ale profilaktycznie wolałbym wiedzieć z góry co to może być (i jakich kosztów się spodziewać) - pomoże ktoś?

przeciek_1.jpg

przeciek_2.jpg

Opublikowano

U mnie bylo podobnie tylko ze bylo duzo oleju miedzy czescia gorącą a zimną dokręciłem rurke od smarowania turbiny i sucho :)

Opublikowano
  • Autor

speckom, Jarek - mógłbym prosić o dokładne pokazanie o które przewody chodzi? Z praktyczniej dieslologii słaby jestem ;)

Opublikowano
http://a4-klub.pl/silniki-diesla-29/cieknie-lekko-olej-prawdopodobnie-turbo-241962/ ostatni moj post i tam sa fotki tej rurki co wchodzi z góry do turbiny. i mysle ze to nie leci ze splywu turbiny ani wlotu oleju a spod uszczelki pod zaworami bo jest urzygany caly wąż który wychodzi z turbiny albo turbina puszcza olej i wąż nie jest za mocno przykręcony i chlapie po nim.
Opublikowano
  • Autor

Jarek, dobrze trafiłeś (niestety :() - turbo puszcza olej, będę musiał regenerować.

---------- Post dopisany at 13:14 ---------- Poprzedni post napisany at 10:27 ----------

A przy okazji - gdzieś na forum rzuciło mi się w oczy że przy wyjmowaniu turbosprężarki zmienia się od razu olej?

Mechanik który mi to zdiagnozował mówił też że trzeba przedmuchać węże układu z ew. opiłków metalu które mogły tam razem z puszczanym przez turbo olejem trafić - ma rację?

Opublikowano
Mechanik który mi to zdiagnozował mówił też że trzeba przedmuchać węże układu z ew. opiłków metalu które mogły tam razem z puszczanym przez turbo olejem trafić - ma rację?

Na fotkach widać, że jest to wyciek oleju z odmy, który zapaćkał aż do turbo wąż ssący powietrza. Jakby to turbo puszczało olej do dolotu to co 1000 km musiałbyś dolewać conajmniej z 1,5 litra oleju do silnika. Kolejna rzecz, która mnie ciekawi to diagnoza postawiona przez mechanika. Jeśli on chce szukać opiłków metalu w wężach dolotu to w tym turbo musiałby się albo ukręcić wirnik a wtedy to już miałbyś koniec jazdy albo połamać jego skrzydełka albo musiałby się całkowicie zgruchotać po zderzeniu z ciałem obcym, które wpadłoby do dolotu powietrza przed turbo, tylko wtedy miałbyś totalne niedoładowanie i brak mocy auta. Coś mi się wydaje, że chyba będzie dla Ciebie lepiej jak zmienisz mechanika.

Opublikowano
  • Autor

Hmm, do tej pory nigdy nie miałem podstaw żeby w gościa wątpić - o ile z opiłkami to moja interpretacja (jego określaniem było wydmuchanie jakiegoś "syfu" - może resztki oleju?) to mówił że wylali ze 100 ml oleju z dolotu; przy czym oleju mi przez 1500 km praktycznie nie ubywało, moc (chyba) i logi turbiny w porządku. Czy taka ilość oleju w tym miejscu to przy sprawnej turbinie norma? Po wylaniu go z dolotu i wyczyszczeniu wszystkiego co było olejem ufajdane dzisiaj znowu znalazłem plamkę oleju pod autem; przejadę się do znajomego magika żeby zerknął na odmę, trzymając kciuki żeby to było to :)

Opublikowano

100 ml oleju to praktycznie w każdym TDI się wyleje przed intercoolerem bo tam się go zawsze najwięcej nagromadzi z czasem a jeśli nie zauważasz żadnego ubytku oleju na bagnecie to podejrzenie turbosprężarki o nadmierne puszczanie oleju do dolotu jest błędne.

Opublikowano
  • Autor

Bomba, wielkie dzięki :)