Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANB] spadek mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie mogę sobie poradzić z tym problemem i nie mam już siły. Niedawno kupiłem sobie A4 1.8T 99' przebieg 190tyś. na liczniku ale z tego co się dowiedziałem później niby ponad 2x tyle. Samochód jeździł super tylko obroty lekko falowały (po wyczyszczeniu przepustnicy i adaptacji) już było całkowicie super. Założyłem instalację gazową Zenit sekwencja. Po założeniu instalacji zauważyłem jakby pojazd stracił trochę na mocy zarówno na gazie jak i na benzynie (byłem załamany). Po oględzinach silnika zauważyłem że jedna z klamer na obudowie filtra powietrza nie była zapięta i powstała nieszczelność. Po zapięciu wszystko było już ok. Zauważyłem także że wężyki gumowe w oplocie (chyba podciśnieniowe) które idą od kolektora ssącego oraz pod nim które łączą się z dwoma zaworami magnetycznymi i idą gdzieś dalej są bardzo sparciałe i postanowiłem je wymienić. Nie wiedziałem jaka powinna być średnica wewnętrzna takiego wężyka więc kupiłem w sklepie motoryzacyjnym o średnicy 4mm. Po wymianie niestety nastąpł znaczny spadek mocy i osiągów. Różnica w elastyczności na 4 biegu od 60-100 wynosiła od 2 do 3 sekund na niekożyść. Nie wiedziałem co jest grane ale wymyśliłem że może spóbuje założyć wężyki o średnicy 3mm. Po wymianie okazało się że to był strzał w 10 samochód odzyskał moc i przyśpieszał tak jak kiedyś na benzynie. Niestety po dwóch dniach znowu stracił swoją moc. Nie wiem co o tym myśleć. Czy średnica tych wężyków może mieć jakieś znaczenie dla mocy silnika czy to był tylko zbieg okoliczności. Zrobiłem logi dynamiczne dla turbo i przepływki

Turbo

ba8fb89f7b244a7am.jpg

Przepływka

logprzepgr2.th.jpg

Przepływka po przeczyszczeniu

eb9d53b61d981cc3m.jpg

Czerwonymi strzałkami zaznaczyłem te wężyki.

211f4d8dca265682m.jpg

Pondto sprawdziłem jeszcze szczelniść w dolocie ale niby wszystko gra, dodam że poza mocą wszystko jest ok. Proszę pomóżcie.

Opublikowano

mialem cos podobnego kiedys i w koncu okazalo sie ze katalizator... sprawdz przeplywomierz bo to czesta usterka

Opublikowano

log przeplywki jest ok od niskich obrotów ładnie pokazuje i cały przebieg wartości jest w porządku ale przy max obrotach czyli 6360obr/min pokazuje 115 g/s a powinno trochę więcej ok 125 g/s. więc tu na wysokich obrotach może trochę niedomagać.

Rozumiem że nie ma żadnych błędów w silniku ??

Co do wężyków to skoro fabrycznie miał średnice x to po wymianie powinien mieć taką samą tym bardziej że te wężyki są od podciśnienia sterującego praca turbo. Sprawdź ich szczelność i zawór N75

Opublikowano
  • Autor

właśnie w tym problem że te oryginalne są już mocno zniszczone i na różnej długości mają inną średnicę. Mierzyłem i wyszło mi że około 3.5mm, ale ze schematu Etki wychodzi mi że niby 3mm chyba że coś źle odczytuje. Pytałem mechanika w seacie i twierdził że muszą mieć 4mm. I komu wierzyć?

Opublikowano

uwierz Etce :) najprościej i pewnie najdrożej byłoby zamówić oryginalne przewody i byłoby po sprawie ale może ktoś z forum zmierzy u siebie jaka tam jest średnica tych wężyków ??

Opublikowano
  • Autor

wkońcu założyłem odpowiednie wężyki, okazało się że muszą być o średnicy wew. 4mm i grubości ścianki 3mm. Jednak samochód chodzi tak samo. Zrobiłem dzisiaj jeszcze raz logi dla turbo i zauważyłem że turbo dmucha pełną mocą tj. 1550mbar dopiero przy 2520 obr/min a jeszcze miesiąc temu tą wartość osiągał przy 2200 - 2300 obr/min. Co może być tego przyczyną, czy to się gdzieś reguluje? bo ja się na tym kompletnie nie znam.