dykan Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu próbując odpalać auto co przekręce kluczyk nie mogę odpalić samochodu. Kontroli się zapalają ale nie chce silnik zaskoczyć Dopiero po kilku razach udaje się auto odpalić. Myślałem ze to wina kluczyka, ale zmieniłem na drugi i sytuacja się powtarza. Wydaje mi się że jest to wina rozrusznika ? ale mogę się mylić. Czy ktoś z forumowiczów miał taką sytuację? Co może być powodem takiej sytuacji? za pomoc z góry dziękuję Dykan
egon@ Opublikowano 23 Października 2012 Opublikowano 23 Października 2012 Kolego miałem podobny problem w megane dti po przekręcreniu kluczyka kontrolki wszystkie się świeciły a rozrusznik ani drgną pomagało stuknięcie w obudowę wtedy zaskakiwał. Po wyjęciu i rozkręceniu okazało się że skończyły się szczotki na komutatorze, zapodane zostały nowe rozrusznik kręcił jak głupi. pzdr
akunin Opublikowano 29 Października 2012 Opublikowano 29 Października 2012 mam to samo. Dopiero po 15 - 20 min mi odpala. Wcześniej wszystko działa oprócz oczywiście rozrusznika. Znalazłem post, że mogą to być problemy ze stacyjką http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-rozrusznik-kreci-227025/ Dzwoniłem po znajomych mechanikach ale nic mi nie powiedzieli. Zasadniczo to wygląda to tak, jakby prąd w układzie nagrzewał coś i dopiero wtedy odpala. Będę szukał dalej. jakbyś coś znalazł to daj znać. \ ---------- Post dopisany at 14:01 ---------- Poprzedni post napisany at 13:55 ---------- I jeszcze mam to tylko raz rano jak zimno. Potem normalnie odpala. Trzeba będzie chyba sprawdzić szczotki i automat.
marekg Opublikowano 29 Października 2012 Opublikowano 29 Października 2012 Wywal od razu rorusznik i zrób mu remont. Prędzej czy później i tak padnie i tak. Lepiej zrobić remont tak rozrusznika jak i alternatora póki działa. Jak padnie na trasie to tak spokojnie nie obleci. To już są stare samochody jedne mniej drugie bardziej ale zużyte i nie ma sensu udawać że to jest audi i nic się nie popsuje.
Rekomendowane odpowiedzi