Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd ESP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :hi:

Od pewnego czasu (ok 2 tygodnie) wywala mi błąd, mianowicie czasem podczas jazdy zaświeci się kontrolka ESP i nie da się jej wyłączyć, na forum podpowiedzieli że coś z czujnikami nie tak. Objawem tego błędu jest to, że podczas jazdy zapala się przy zegarach kontrolka ESP i nie da jej się wyłączyć, przy czym ESP dalej działa (przynajmniej tak mi się wydawało jak sprawdzałem), wyłącza się po zgaszeniu silnika i gdy odpalam ponownie już nie świeci, czasem zdarzy się, że przez kilka dni jest spokój, a czasem zaraz po ponownym odpaleniu i przejechaniu 1km znów się zapala.Zrobiłem skan kompem i wyskoczył mi taki błąd:

----------------------------------------------------------------------

Address 03: ABS Brakes Labels: 8E0-910-517.lbl

Part No SW: 8E0 910 517 D HW: 8E0 614 517 AK

Component: ESP8 front H05 0120

Revision: 00000000 Serial number: 00000000000000

Coding: 0004401

Shop #: WSC 06325 000 00000

VCID: 2854FAFEA4A90D5C

1 Fault Found

00526 - Brake Light Switch-F

011 - Open Circuit - Intermittent

Freeze Frame:

Fault Status: 00101011

Fault Priority: 2

Fault Frequency: 14

Reset counter: 30

Time Indication: 0

Freeze Frame:

Hex Value: 0x2A80

Hex Value: 0x4006

Hex Value: 0x0004

Hex Value: 0xB0AA

Hex Value: 0x0001

----------------------------------------------------------------------

Szukałem co to za błąd, na necie znalazłem:

VCDS / VAG-COM: uitleg - tips - trics

Z tego co tam wyczytałem możliwe przyczyny tego błędu to (tłumaczenie google):

Bezpiecznik (s) co słaby kontakt lub są uszkodzone

Okablowanie i / lub połączenia między hamulcowych włącznik światła, światła hamulcowe i / lub moduł sterujący ABS

Brake Switch (F) wadliwe

Światło hamowania (s) wadliwe

Nieprawidłowy obecna żarówka (np. 21W zamiast 5/21W lub żarówki LED to ujął)

Żarówki nie wymieniałem, światła hamowania też świecą, więc to odpada.

Pozostał: bezpiecznik, okablowanie, "przełącznik hamulca (F)". W związku z tym mam do was prośbę, powiedzcie mi który to jest bezpiecznik i najlepiej które kable są z tym związane z tym i gdzie są ukryte to sprawdzę, czy dobrze przewodzą.

---------- Post dopisany at 17:34 ---------- Poprzedni post napisany at 00:21 ----------

Odpowie ktoś?

Opublikowano

Hej najprawdopodobniej wysiada czujnik przy pedale hamulca należało by go wymienić.

Opublikowano
  • Autor

Możesz podać numer tego czujnika?

Opublikowano

Sory nie mam teraz ETKI komp po formacie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

(Chyba) Ogarnięte. Wypiąłem czujnik trochę przeczyściłem i popsikałem styki CONTACT'em. I jak na razie błąd się nie pojawia, jutro usunę VCDS'em i zobaczymy jak będzie. :cool:

Opublikowano
(Chyba) Ogarnięte. Wypiąłem czujnik trochę przeczyściłem i popsikałem styki CONTACT'em. I jak na razie błąd się nie pojawia, jutro usunę VCDS'em i zobaczymy jak będzie. :cool:

Mam podobny problem. Podczas jazdy - najcześciej gdy lekko nacisnę pedał hamulca zapala sie żółta kontrolka ESP, którą można wyłaczyć gasząc i ponownie uruchamiajac silnik. Wyciągnięcie czujnika to dużo roboty? Na wierzchu jest czy trzeba bedzie coś demontować?

Nigdy nie zagladałem w te rejony kabiny.

Opublikowano
  • Autor

Mam podobny problem. Podczas jazdy - najcześciej gdy lekko nacisnę pedał hamulca zapala sie żółta kontrolka ESP, którą można wyłaczyć gasząc i ponownie uruchamiajac silnik. Wyciągnięcie czujnika to dużo roboty? Na wierzchu jest czy trzeba bedzie coś demontować?

Musisz odkręcić ten "plastik" nad nogami kierowcy pod kierownicą, to są 3 śruby dwie po bokach i jedna przy bezpiecznikach.

Opublikowano

Ok. dzięki za informację .

Musisz odkręcić ten "plastik" nad nogami kierowcy pod kierownicą, to są 3 śruby dwie po bokach i jedna przy bezpiecznikach.

Opublikowano
  • Autor
Ok. dzięki za informację .

:hi: