Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzypienie w kierownicy....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Za kierownica, przy styku kierownicy z plastikowa obudowa kolumny ,strasznie skrzypi przy skrecie... jest to taki dzwiek ocierania sie plastiku o gume..

Moje pytanie brzmi - czy mozna jakos odsunac kierownice od tej kolumny ? doslownie 1-2 mm zalatwily by sprawe... Jesli tak, to w jaki sposob ?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Kolego - w modelu B5 udało mi się ustalić - od kilku dni mam ten sam problem i strasznie mnie to wkurza. Zdemontowałem całą osłonę z przełącznikiem zespolonym i kierownicą - wbrew pozorom skrzypienie, które wydawało się jest tuż za kołem kierownicy (przy przełączniku zespolonym) pochodzi w efekcie z samego dnia (tak przenosi się po drążku, że aż się nie spodziewalem tego). Oczywiście wcześniej wypsikałem ze 100ml silikonowego smaru w szczeliny gdzie obraca się drążek jednak to był błąd - niepotrzebna robota). Zdemontuj osłonę plastykową nad kolanami i oczom ukaże się miejsce, w którym oś kolumny kierownicy przechodzi przez grodź do komory silnika. Potem połóż się i delikatnie poruszaj kierownicą i słuchaj - skrzypienie dochodzi właśnie z tego miejsca na łączeniu. U mnie niestety nie pomaga smarowanie/penetracja tego miejsca silikonowym smarem ani też żadnym innym. Widzę, że trzpień, który jak się domyślam wchodzi w maglownice jest lekko skorodowany (powierzchownie) w miejscu przechodzenia przez ścianę grodziową. Jak się mogę domyślać osłona gumowa, która tam jest o numerze katalogowym 4D0422326 jest nieszczelna (13 lat już) i powoduje, że trzpień zardzewiał. Jedyne wyjście jakie widzę, to rozłączenie osi kierownicy (tam na dole przy tej przekładni) potem oczyszczenie dokładne trzpienia i wymiana tej gumy. nie wiem czy ktoś już coś takiego robił?? Panowie może ktoś coś podpowie. Płyn w maglownicy jest i nic się nie dzieje niepokojącego tylko to skrzypienie (w szczególności gdy jest zimno :( .

ja dziś będę walczył - jak uda mi się coś wymyślić napewno napiszę!

---------- Post dopisany 17-07-2013 at 09:35 ---------- Poprzedni post napisany 15-01-2013 at 15:27 ----------

I wymyśliłem,

Wurth silikonowy środek w sprayu do smarowania gum i uszczelek na dolną część gumową, przez którą przechodzi w grodzi sztyca kiery do maglownicy. Kilkanaście razy dobrze napsikać sprayu ruszając przy tym kierą do końca w prawo i lewo. Powtórzyć przed 2 dni operację a potem dopiero złożyć osłony. Wszystko jest OK a operację robiłem już w styczniu i od tamtej pory jak ręką odjął (przetestowane na dwóch egzemplarzach).

Polecam to rozwiązanie! Cisza i spokój nareszcie :-)