Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Jaka uszczelka pokrywy zaworów do AJM-a?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem posiadaczem A4 Avant 2000r. (model 2001) silnik AJM

Od jakiegos czasu przepuszcza mi uszczelka pokrywy zaworów. Zbliza mi sie wymiana oleju i chciałem przy okazji wymienic ta uszczelke. Okazuje sie ze zgodnie z ETKA dla silnika AJM ta czesc zostala wycofana z produkcji i nie ma zamiennika. Najgorsze jest to ze nie ma tego 9-cio cyfrowego nr-u czesci i nie mam jak poszukać nieoryginalnego zamiennika.

Czy jest taka możliwość, że pasuje uszczelka od AWX'a? (b 038 103 483 D - swoja droga nie wiem czemu jest to małe "B" na poczatku). Jeśli nie to może jakaś inna pasuje? Może ktoś z Was miał już ten sam problem, proszę o poradę.

W sklepie z częsciami VW/Audi powiedzieli mi, że w takim przypadku może będzie trzeba kupić cały komplet razem z pokrywa zaworów a to już koszt rzędu 400 PLN. Mam nadzieję, że to nieprawda.

Co Wy na to?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Pozwólcie że odgrzeje kotleta, bo kwestia uszczelki i pokrywy również mnie zainteresowała.

Czy możecie doradzić czy uszczelka pokrywy dedykowana do min. AWX, AVF, AVB, BGW, BHW, BPW będzie pasowała do AJM ?

A może ktoś miał możliwość przełożenia pokrywy z AWX/AVF/BPW... do AJM, Chodzi tutaj o pokrywkę z wypustem na jej górnej części pod kontem około 45st. do zaworu odpowietrzania (odmy) a nie jak w oryginalnej pokrywie AJM poprzecznie -w jej centralnej części.

Czyli zamiast oryginalnej (w AJM) pokrywy 038103469AA - tą z nowszych modeli 038103469R (AWX/AVF/BPW...), która podobno ma lepiej separować olej (przynajmniej od 2004r jaki pisał "Musashi" w jednym z postów)

Z góry dzięki za podpowiedź.

Opublikowano

Witam,

Pozwólcie że odgrzeje kotleta, bo kwestia uszczelki i pokrywy również mnie zainteresowała.

Czy możecie doradzić czy uszczelka pokrywy dedykowana do min. AWX, AVF, AVB, BGW, BHW, BPW będzie pasowała do AJM ?

A może ktoś miał możliwość przełożenia pokrywy z AWX/AVF/BPW... do AJM, Chodzi tutaj o pokrywkę z wypustem na jej górnej części pod kontem około 45st. do zaworu odpowietrzania (odmy) a nie jak w oryginalnej pokrywie AJM poprzecznie -w jej centralnej części.

Czyli zamiast oryginalnej (w AJM) pokrywy 038103469AA - tą z nowszych modeli 038103469R (AWX/AVF/BPW...), która podobno ma lepiej separować olej (przynajmniej od 2004r jaki pisał "Musashi" w jednym z postów)

Z góry dzięki za podpowiedź.

Tak możesz zastosować nowszą poprawiona pokrywe. AJM ma taka samą głowice jak AWX, AVF itp. więc wszystko będzie pasować.

Ja w swoim AWX zmieniałem starą typ pokrywy na nowy typ i wszystko pasoju P&P.