Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny dźwięk w komorze silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem trochę trywialny ale bardzo mnie wkurzający. Od dość dawna mam świerszcza w komorze silnika. Dźwięk podobny do pracującego na sucho łożyska. Trochę popiskuje, trochę buczy i plumka w takt obrotów paska. Wymieniłem już najbardziej prawdopodobne źródła tego dźwięku tj. napinacz paska, sprzęgło jednokierunkowe alt. Po każdej wymianie było nieco ciszej ale ten wkurzający mnie świerszcz i plumkanie pozostaje. Pozostały mi rolka prowadząca paska i grubsze rzeczy jak pompa wspomagania, kompresor klimy. Za co brać się teraz ? Czy u kogoś przyczyną dziwnych dźwięków była rolka prowadząca paska ?

Opublikowano

a czy nie mozesz sciagnac paska i sprawdzic rolki bez obciazenia , luz powinien byc wyczuwalny, napewno przy pompie i klimie.

Opublikowano
moze to to
Opublikowano
  • Autor

Pasek już zrzucałem i rolki bez obciążenia nie wykazują oznak zużycia. Pozostaje mi dalsza wymiana. Najpierw najtańszej rolki prowadzącej a potem zabiorę się na pompę wspomagania. Mam jakieś przeczucie, że to właśnie ona jest źródłem tych dźwięków. Jakie rozmiary mają łożyska w pompie i co w niej może ulec uszkodzeniu ?

Opublikowano

mialem to samo balem sie ze to rolka napinacza ale to byla ta "tania" za 100 zl na dole ..:) i wszystko wrocilo do normy napisz co tam udalo Ci sie zdiagnozowac;)

Opublikowano
  • Autor

Byłem dzisiaj w sklepie żeby zamówić właśnie tą rolkę ale mieli tylko Optimala więc obie odpuściłem. Z tego co wyszukałem to do wyboru w zasadzie jest Febi albo oryginał z ASO. Jakiego producenta kupiłeś do swojego auta ?

Opublikowano

ja kupilem z febi .. jak bedziesz zamawial wiecej czesci jednoczesnie np filtry i oleje to polecam arwit.pl naprawde tanio maja ale trzeba powyzej jakies tam sumy zamowic zeby przesylka byla za free.. no i fakt ze numery czesci przydalo by sie zebys znal zeby nie bylo wymian bo dodatkowe koszty wiadomo zwiazane z przsylka dochodza... mi padlo sprzeglo tarcze sie rozsypaly to do naszego modelu w wszedzie w 4 sklepach chcieli ponad tysiaka za tarcze.... a tam kupilem komplet oryginalu luka tak jak z fabryki za 600 zl .. wiec poszukaj tam ...:)