Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi a4 B6/B7 w mieście gaz czy diesel??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytanie dotyczy B6/B7 avant. Jeżdżę głównie w mieście i trochę idzie na to paliwo kasy (80% misato i 20 % trasa wakacje itd)

Mam dylemat, jaki silnik wybrać a b6/b7 czy benzynę 1.8T +gaz czy diesel 1.9tdi. Który jest oszczędniejszy w mieście - nie chodzi o spalanie tylko kasa np: 30zł/100km

Rocznie robię 12 -15 tyś. Interesują mnie konkrety najlepiej jak ktoś jeździ dieslem i w gazie w mieście i na trasie i wie ile mu kasy ubywa - szukałem w google ale tam nic konkretnego nie znalazłem.

Opublikowano

jeździłem 1.8b (bez turbiny)+ lpg i 1.9 tdi koszty przejechania 100km były bardzo zbliżone

około 35zł do miasta to raczej benzyna

Opublikowano
  • Autor

Dodam, że do pracy i powrót to jakieś 26 km dziennie, plus czasami zakupy i inne nieplanowane wyjazdy. (na pewno na plus jeśli chodzi o benzynę przemawiają tańsze części i chyba mniejsza awaryjność).

Opublikowano

Zdecydowanie benzyna. Szybciej sie zagrzewa. Nieraz oskrobiesz szyby i juz przerzuci sie na gaz.... a pozatym jesli jezdzisz na krotkich odcinkach to masz wieksze prawdopodobieństwo zapieczenia sie lopatek w turbo w tdi. Mialem 1.8tq teraz mam 1.9 tdi i bede wracal znow do benzyny ale w nowszej budzie.

Wysłane z mojego MB525

Opublikowano
Zdecydowanie benzyna. Szybciej sie zagrzewa. Nieraz oskrobiesz szyby i juz przerzuci sie na gaz.... a pozatym jesli jezdzisz na krotkich odcinkach to masz wieksze prawdopodobieństwo zapieczenia sie lopatek w turbo w tdi. Mialem 1.8tq teraz mam 1.9 tdi i bede wracal znow do benzyny ale w nowszej budzie.

Wysłane z mojego MB525

to akurat zależy od ustawienia temperatury przełączenia się PB na LPG

z resztą się zgadzam

Opublikowano
  • Autor

A jak to jest z tym spalaniem gazu? Dzwoniłem do firm zakładających instalacje to jedni mówią, że 2 l więcej od benzyny a inni, że 20% więcej od benzyny. Zakładam że przy spokojnej jeździe ok 10 l benzyny weźmie to z tego co mówią to 12 l gazu weźmie przy spokojnej jeździe. Wiadomo w trasie pewnie znacznie mniej.

Opublikowano

Ja mam 1.8t na gazie i po trasie pali tyle samo co Pb. Ale jak masz do pracy 13 kk to brsohym diesla.

Opublikowano

Tak jak piszesz z 12l lpg trzeba w mieście liczyć przy lekkiej nodze:wink:

Opublikowano

Wysłane z mojego MB525

to akurat zależy od ustawienia temperatury przełączenia się PB na LPG

z resztą się zgadzam

Filip, min temp. Przelaczania sie na gaz to 30*c aby guma w parowniku byla juz miekka mozna ustawic i 90*c tylko po co :) moja b5 1.8 tq miala ustawione 32*c i po skrobaniu auta ok 5 min przy -15 odjezdzalem juz na gazie

Wysłane z mojego MB525