Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie ACC Adaptive Cruise Control aktywny radar 2007-2012

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniłem radar na bez indeksu 8K0 907 561; ACC2; H08 0080. i wszystkie błędy zniknęły :banan: .(zero błędów) Component Protection jeszcze się nie zaświecił na radarze :grin:

Żadnych kombinacji z kodowaniem tylko odhaczyć ptaszki jak podpowiada VCDS, 13-Radar ręcznie bo brak podpowiedzi :kwasny:

Po 21km wyskoczył alarm o potrzebie kalibracji. Więc ACC praktycznie odpalone :banan:. Jeszcze czeka kalibracja – metodą garażową ? i CP w ASO jak się pojawi..
Licznik wciąż stary ale czytam że można „dopasić” zwykły do pełnego ACC. :naughty:

Wcześniejszy radar „B” z softwarem „ACC3 X…." miał tylko 88 przepracowanych godzin, CP pojawiło od samego początku, kąt odchylania miał dobry (2,-0.060°,Angle,0.760°,Angle,0.072°,Angle,N/A,), czyli w zakresie 0.8 <> -0.8 a mimo to zgłaszał błąd kalibracji.

Wesołych Świąt dla wszystkich "modziaży" :decayed:

---------- Post dopisany 04-01-2014 at 20:04 ---------- Poprzedni post napisany 23-12-2013 at 19:35 ----------

Kalibracja ACC / Distronik / Audi Adaptive Cruise Control / Radar ACC /

ACC Calibration / Adaptive Cruise Control / Audi A4 A5 Q5 / Distronic / ACC Audi / ACC Skoda / ACC Volkswagen / ACC Seat

Wybudowałem “lustro” (około 1100mmx860mm), do strony refleksyjnej przykręciłem dwa kawałki gładkiej blachy, które odbiją wiązkę radaru (76,5GHz) w trzech różnych wertykalnych pozycjach:

Pozycja 1 = 89° (pochylone w stronę pojazdu)

Pozycja 2 = 90° (kąt prosty)

Pozycja 3 = 91° (odchylone od pojazdu)

W moim przypadku obliczyłem że 1° to przesunięcie podpory o około 15mm w przód lub tył na dolnej płycie i obyło się nawet bez cyfrowej poziomicy.

ACC_Calibration_Mirror.jpg

„Lustro” ustawić prostopadle, centralnie, 120cm od radaru,

2013_12_28_3574_nowy.jpg

2013_12_28_3575_nowy.jpg

2013_12_28_3578_nowy.jpg

2013_12_28_3580_nowy.jpg

2013_12_28_3579_nowy.jpg

Wyjąć radar z plastikowych mocowań i ustawić pozycje wszystkich trzech śrub na 43mm jak na rysunku - pozycja wejściowa do kalibracji.

Radar_43mm_1.jpg

Radar_1_1.jpg

2014_01_04_3612.jpg

Za pomocą VCDS 908.1 (interface+aplikacja w tej wersji!!!) (wyższe wersje nie działają) - 13: Auto Dist. Reg (J428)- Output Tests-03 – wykonujemy polecenia ustawiania „lustra” we wskazanych pozycjach 1, 3, 2 i zgodnie ze wskazaniem przekręcamy śrubę 2 lub 1 w prawo lub lewo. Potrzeba mały imbuzowy klucz 3.5mm. (zrobiłem ze śruby imbuzowej 4mm sklepanej do 3,5mm :decayed: )

VCDS_Kalibracja.jpg

W moim przypadku całość kalibracji wykonałem głowicą VAS5054A + aplikacja VAS 15.0.x (ODIS/ODIS Engineering też umożliwia kalibracje) – PROWADZONE FUNKCJE – (wybrać typ pojazdu) – 13 Układ regulacji odstępu od poprzednika – J428 – Ustawienia – i krok po kroku przestawia się „lustro” i kręci śrubami.

[VAS_Kalibracja_1.jpg

Cofnięcie kata przesunięcia dokonuje się w - Nastawy podstawowe - 3. Cofnięcie kąta przestawiania.

Po pomyślnie zakończonej kalibracji wartość w bloku mierzonym 2 pozycja 1 pozostaje ta sama! Nowy kąt odchylania zostanie ponownie obliczony i zapisany w radarze gdy pojazd jest w czasie jazdy z aktywnym ACC (nawet gdy zgłasza ACC Unavailable). W czasie jazdy należy zbliżyć się do potencjalnego celu na bliską odległości i otrzymywać tą odległość, powtarzać kilkakrotnie.
W moim przypadku po 30km zabawy okazało się że kąt z -1,732° przestawił się na -0,32° co pozwoliło na wykasowanie alarmu z Radaru - 00234 - Sensor for Automatic Distance Regulation Misadjusted

Wszystko wykonane z Component Protection na radarze a zatem z ACC Unavailable.

Wizyta w ASO ściągnięcie CP z radaru i ACC w pełni funkcjonuje. Każda kolejna jazda z włączonym ACC powoduje przeliczanie i zmniejszanie kąta odchylenia - po kilku dniach do wartości -0.110°.

Oba alarmy znikają po ściągnięciu CP: :banan:
01-Engine; Fault :4330 - Function Restriction due to Received Malfunction Value U1113 00 [039]
13-Auto Dist. Reg; Fault: 02095 – Component Protection Active

ACC w pełni funkcjonuje (tylko brak LEDów na około prędkościomierza i kilku na górnej części licznika) – oryginalny licznik.

Spokojnie odpalamy tego moda na oryginalnym liczniku (kolorowy FIS). Licznik pod ACC to tylko dodatkowe LEDy.

to samu to w wersji EN:

http://www.audi4ever.com/v2/blog/details/25254/ACC-Calibration--Adaptive-Cruise-Control--A4-A5-Q5--Distronic/index.html

audi a4 b8 / A5 8T / acc / adaptive cruise control / retrofit / nachrüsten / doposazenie / DIY / kalibracja / calibration

ACC Calibration Mirror.JPG

2013-12-28-3574_nowy.JPG

2013-12-28-3575_nowy.jpg

2013-12-28-3578_nowy.jpg

2013-12-28-3579_nowy.jpg

2013-12-28-3580_nowy.jpg

Radar 43mm_1.JPG

Radar_1_1.JPG

2014-01-04-3612.jpg

VCDS_Kalibracja.JPG

VAS_Kalibracja_1.JPG

VAS_Kalibracja_2.JPG

Edytowane przez paudib8

Opublikowano

Brawo!

Czyli radar w trakcie jazdy sam oblicza wartości minimalne i dokalibrowuje się.

Opublikowano

Panowie czy moglibyście bardziej szczegółowo opisać w jaki sposób zakodowaliście, tzn. udało się wam zakodować "22", bo próbowałem klikać wszędzie i naciskać anuluj, zamknij (krzyżykiem w górnym prawym rogu) i za nic w świecie nie chce się dać zakodować to nieszczęsne dwadzieścia i dwa. Próby dokonywałem na odpalonym silniku i na zapłonie. W nocy i w dzień, w garażu i pod marketem, i nic. Nawet poprosiłem przechodzącego kaznodzieje o błogosławieństwo i też nic. Pozostaje mi kupić modlitewnik, chyba że Wy pomożecie. Pomóżcie nim pójdziecie spać. Bo ja nie mogę ...

---------- Post dopisany at 23:30 ---------- Poprzedni post napisany at 23:14 ----------

"Żadnych kombinacji z kodowaniem tylko odhaczyć ptaszki jak podpowiada VCDS, 13-Radar ręcznie bo brak podpowiedzi :-(" - jak to zinterpretować ? sterownik mam taki sam: 8K0 907 561; ACC2; H08 0080

---------- Post dopisany at 23:30 ---------- Poprzedni post napisany at 23:30 ----------

"Żadnych kombinacji z kodowaniem tylko odhaczyć ptaszki jak podpowiada VCDS, 13-Radar ręcznie bo brak podpowiedzi :-(" - jak to zinterpretować ? sterownik mam taki sam: 8K0 907 561; ACC2; H08 0080

Opublikowano
Panowie czy moglibyście bardziej szczegółowo opisać w jaki sposób zakodowaliście, tzn. udało się wam zakodować "22", bo próbowałem klikać wszędzie i naciskać anuluj, zamknij (krzyżykiem w górnym prawym rogu) i za nic w świecie nie chce się dać zakodować to nieszczęsne dwadzieścia i dwa. Próby dokonywałem na odpalonym silniku i na zapłonie. W nocy i w dzień, w garażu i pod marketem, i nic. Nawet poprosiłem przechodzącego kaznodzieje o błogosławieństwo i też nic. Pozostaje mi kupić modlitewnik, chyba że Wy pomożecie. Pomóżcie nim pójdziecie spać. Bo ja nie mogę ...

---------- Post dopisany at 23:30 ---------- Poprzedni post napisany at 23:14 ----------

---------- Post dopisany at 23:30 ---------- Poprzedni post napisany at 23:30 ----------

Spróbuj na wyłączonym silniku

Opublikowano

Próbowałem ...

Opublikowano

ten mod wymaga trochę cierpliwości :-)

robiłem podobny błąd skupiając się na 01-Engine ---> Coding –--> Byte 6. Ten byte NIE musi mieć koniecznie wartość "22" - u mnie to "02".

Zaptaszkuj wszystkie podstawowe sterowniki czyli:

01-Engine ---> Coding –--> Long Coding Helper –--> Byte 6 Bit 1; (Bit 0 --> Tempomat OFF a ACC=ON)

13-Auto Dist. Reg

16-Steering wheel

17-Instruments

19-CAN Gateway

u mnie na CONCERT/CAN jeszcze 56-RADIO tylko aby mieć dodatkowe menu

na koniec stacyjka OFF/ON i może krótka jazda. U mnie spora część dziwnych błędów znikła po jakimś czasie 1-3 dni. Jeżeli nie pomaga to sugeruję wykodować wszystko a za 1-2 dni nowa próba. Jak pisałem ten mod testuje cierpliwość i nagradza wytrwałych :wink:

---------- Post dopisany at 23:57 ---------- Poprzedni post napisany at 23:53 ----------

Brawo!

Czyli radar w trakcie jazdy sam oblicza wartości minimalne i dokalibrowuje się.

Tak - to dokładnie moja konkluzja :decayed: kalibracja to jedna sprawa a radar na bieżąco oblicza sobie kąt bieżący odchylenia.

Po kolejnych dniach kąt odchylnia już tylko: -0.110°

2,-0.110°,Angle,-0.104°,Angle,-0.117°,Angle,N/A,,

Opublikowano

Sprawa kodowania ma się w następujący sposób:

01-Engine 010C002C180F0218

13-Auto Dist. Reg 0079C0 Byte 1 Bit 0 Bit 3 Bit 4 Bit 5 Bit 6 ptaszek Byte 2 Bit 6 i Bit 7 ptaszek

16-Steering wheel 00001F Byte 2 Bit 2 i Bit 3 ptaszek

17-Instruments 0F3F110007000008000001 Byte 4 Bit 2 ptaszek

19-CAN Gateway Lista połączeń pozycja 13 ptaszek

MMI-2G jeśli ma to jakieś znaczenie

Błędy w w/w sterownikach - 0

Bloki pomiarowe grupa 02: 0,071 0,550 -0,226

Bloki pomiarowe grupa 11: -1,150

Po włączeniu ACC manetką na liczniku pojawiają się charakterystyczne czerwone trójkąciki. Przy próbie aktywacji tempomatu poniżej 30km/h na wyświetlaczy pojawia się komunikat speed too low powyżej 30 km/h ACC not avilable!

Jakaś idea ?

Opublikowano

jeżeli zero błędów na wymienianych sterownikach no to wszystko działa a system zgłasza że przy 30km/h nie można go załączyć - u mnie od 30km/h zezwala na aktywację

kąt masz dobry (0.8<>-0.8), spróbuj pojeździć blisko za pojazdami z aktywowanym ACC-ON a zobaczysz że kąt w bloku pomiarowym 2/1 będzie się zmieniał

Zgodnie z instrukcją obsługi ACC działa w zakresie 30-200 km/h

to NIE SYSTEM STOP and GO jak w Q7 czy A7, A8,

Opublikowano

Heh... Powinno działać, ale nie chce. Złośliwość rzeczy martwych, albo niekompetencja użytkownika. Who knows ?

Nie lubię tego robić, ale poddaję się. Dzięki za pomoc.

Opublikowano

czy może ktoś napisać albo jakąś ilustracje posłać jak należy podłączyć kabelki z radaru do gatewaya??

Opublikowano
  • Autor

Wg schematu z pierwszego posta :wink:

z wtyki 8 PIN od RADARU :

PIN 2 - WTYKA 20 PIN GATEWAY PIN 17

PIN 3 - WTYKA 20 PIN GATEWAY PIN 7

accschemat.jpg

Opublikowano

Panowie, jaki jest koszt kalibracji ACC?

Opublikowano

a do czego jest potrzebny kolorowy fis na liczniku taki mam tylko tak z ciekawości pytam czy coś wyświetla na tym kolorowym fisie??

Opublikowano
a do czego jest potrzebny kolorowy fis na liczniku taki mam tylko tak z ciekawości pytam czy coś wyświetla na tym kolorowym fisie??

Na oryginalnym liczniku (kolorowy FIS) brakuje tylko:

- LEDów na około prędkościomierza

- LEDów do wyswietlenia statusu w górnej częsci licznika (można doposażyć) :grin:

Licznik pod ACC

Adaptive Cruise Control (in Audi A4, 2008 model) - YouTube

Licznik pod ACC

orginalny licznik bez ACC

Opublikowano

U mnie wygląda to w następujący sposób (nadal ACC nie działa):

Zdjęcie 1 - wyłączone ACC

IMG_0087.jpg

Zdjęcie 2 - włączona manetka ACC

IMG_0090.jpg

Zdjęcie 3 - próba aktywacji ACC (ACC not available)

IMG_0092.jpg

Zdjęcie 4 - bloki pomiarowe (podczas jazdy)

IMG_0114.jpg

Zdjęcie 5 - bloki pomiarowe (podczas jazdy)

IMG_0115.jpg

Czy to nie jest dziwne że w blokach pomiarowych (podczas jazdy) 03, 04, 06 wartości km/h są = 0 ? (nie powinny pokazywać wartości rzeczywistych ?)

Jak to u was wygląda ? Ktoś wie ?

Opublikowano

w logach na pewno zero błędów ?

zerknij w Measured value block 10: (Conditions preventing the ACC from operating) i spróbuj przeanalizować komunikaty binarne które muszą być zgłaszane i nie zezwalają na aktywacje systemu

aby system mógł być aktywowany (powyżej 30km/h)w Measured value block 10 wszystkie pola 1/2/3/4 musza mieć wartości zero

Measured value block 10: (Conditions preventing the ACC from operating)

YZNote

If the ACC is to be activated during driving, the 4 display zones of measured value block 10 must all show 0, the ACC operating lever must be set to on and no gear-shift must be performed. As soon as a bit shows a 1 driving with ACC is not possible.

Display zone 1: ACC shut-off conditions

Specification:

I 00000000 00000000 A ACC ready

I xxxxxxxx xxxxxxx1 A Bit0 Main switch off

I xxxxxxxx xxxxxx0x A Bit1 Vacant, constant 0

I xxxxxxxx xxxxx1xx A Bit2 Brake pedal pressed

I xxxxxxxx xxxx0xxx A Bit3 Vacant, constant 0

I xxxxxxxx xxx1xxxx A Bit4 Error

I xxxxxxxx xx1xxxxx A Bit5 External forced deactivation (e.g. ESP status deceleration regulator, fault, initialisation or low voltage on wheel speed sensors, initialisation or low voltage on yaw rate sender)

I xxxxxxxx x0xxxxxx A Bit6 Vacant, constant 0

I xxxxxxxx 1xxxxxxx A Bit7 ACC, internal hardware monitoring activated or initialisation of ACC sensor

I xxxxxxx1 xxxxxxxx A Bit8 On vehicles with manual gearbox, engine speed too low

I xxxxxx0x xxxxxxxx A Bit9 Vacant, constant 0

I xxxxx0xx xxxxxxxx A Bit10 Vacant, constant 0

I xxxx0xxx xxxxxxxx A Bit11 Vacant, constant 0

I xxx0xxxx xxxxxxxx A Bit12 Vacant, constant 0

I xx0xxxxx xxxxxxxx A Bit13 Vacant, constant 0

I x0xxxxxx xxxxxxxx A Bit14 Vacant, constant 0

I 0xxxxxxx xxxxxxxx A Bit15 Vacant, constant 0

Display zone 2: ACC shut-off conditions

Specification:

I xxxxxxxx xxxxxxx1 A Bit0 Parking brake active

I xxxxxxxx xxxxxx1x A Bit1 ESP cut-in (ABS, ASR, MSR, ESP)

I xxxxxxxx xxxxx1xx A Bit2 On vehicles with automatic gearbox, no valid selector lever position engaged

I xxxxxxxx xxxx1xxx A Bit3 Brake-Only fault condition detected

I xxxxxxxx xxx1xxxx A Bit4 External forced activation not fulfilled (e.g. increased brake temperature, open circuit or short to earth in ACC sensor heater -Z47)

I xxxxxxxx xx1xxxxx A Bit5 ACC sensor view

I xxxxxxxx x1xxxxxx A Bit6 Invalid gearshift

(- clutch pressed for too long, no valid transmission ratio

- clutch pressed with ACC inactive

- reversing detected

- on vehicles with manual gearbox, fault in wheel speed sensors (ABS/ESP))

I xxxxxxxx 1xxxxxxx A Bit7 ABS cut-in

I xxxxxxx1 xxxxxxxx A Bit8 On vehicles with manual gearbox, engine speed too high

I xxxxxx1x xxxxxxxx A Bit9 Detected target object lost or distance to detected target object increased dramatically when minimum range of ACC sensor was infringed

I xxxxx1xx xxxxxxxx A Bit10 Shut-off due to an incline or descent

I xxxx1xxx xxxxxxxx A Bit11 Roll-back in gear D, S or Tiptronic

Display zone 3: ACC shut-off conditions

Specification:

I xxxxxxxx xxxxxxx1 A Bit0 Minimum engine speed infringed

I xxxxxxxx xxxxxx0x A Bit1 Vacant, constant 0

I xxxxxxxx xxxxx1xx A Bit2 Forced activations (display zone 2) not fulfilled

I xxxxxxxx xxxx1xxx A Bit3 Forced deactivations (display zone 1) not fulfilled

I xxxxxxxx xxx1xxxx A Bit4 External forced activation not fulfilled (ACC deactivated via adaption channel)

I xxxxxxxx xx1xxxxx A Bit5 Clutch open (manual gearbox only)

I xxxxxxxx x1xxxxxx A Bit6 Hardware test not successful

I xxxxxxxx 1xxxxxxx A Bit7 Vehicle does not roll backwards

I xxxxxxx1 xxxxxxxx A Bit8 A relevant stationary, stopping or oncoming object was detected

I xxxxxx0x xxxxxxxx A Bit9 Vacant, constant 0

I xxxxx0xx xxxxxxxx A Bit10 Vacant, constant 0

I xxxx0xxx xxxxxxxx A Bit11 Vacant, constant 0

Display zone 4: ACC shut-off conditions

Specification:

I 00000000 A ACC ready

I xxxxxxx1 A Bit0 ACC standing time exceeded

I xxxxxx1x A Bit1 Accelerator pedal pressed at ACC standstill

I xxxxx1xx A Bit2 Detected target object lost or distance to detected target object increased dramatically when minimum range of ACC sensor was infringed

I xxxx0xxx A Bit3 Vacant, constant 0

I xxx0xxxx A Bit4 Vacant, constant 0

I xx0xxxxx A Bit5 Vacant, constant 0

I x0xxxxxx A Bit6 Vacant, constant 0

I 0xxxxxxx A Bit7 Vacant, constant 0

tu powinna być odpowiedz :wink:

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź. Okazało się że jest błąd w blokach pomiarowych w trzeciej strefie pojawiła się "1" na bicie 4 ! Ha, oprawca znaleziony. (Ktoś ręcznie wyłączył ACC - Pan w serwisie AUDI ?? - który z nim walczył 4h bez powodzenia ?!) Adaptacja 0 -> 1 i po sprawie, śmiga jak szalony... Dzięki jeszcze raz za pomoc.

Opublikowano
Dzięki za podpowiedź. Okazało się że jest błąd w blokach pomiarowych w trzeciej strefie pojawiła się "1" na bicie 4 ! Ha, oprawca znaleziony. (Ktoś ręcznie wyłączył ACC - Pan w serwisie AUDI ?? - który z nim walczył 4h bez powodzenia ?!) Adaptacja 0 -> 1 i po sprawie, śmiga jak szalony... Dzięki jeszcze raz za pomoc.

Gratuluję :hi: ...inny wymiar jazdy z aktywnym tempomatem :wink:

wrzuć swój skan:

Address 13: Auto Dist. Reg (J428) Labels: None

Part No SW: 8K0 907 561 HW: 8K0 907 561

Component: ACC2 H08 0080

Opublikowano

Gratuluję :hi: ...inny wymiar jazdy z aktywnym tempomatem :wink:

wrzuć swój skan:

Address 13: Auto Dist. Reg (J428) Labels: None

Part No SW: 8K0 907 561 HW: 8K0 907 561

Component: ACC2 H08 0080

Prawda ? zupelnie inna bajka :wink:u mnie niestety potrzebna byla kalibracja w ASO:kwasny: ale dziala:banan: