Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż wentylowanych siedzeń w Audi A4 B8 2007-2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AUDI A4 B8 ROCZNIKI 2008- 2012

DIY oparty jest na sterowniku 8T1820043AL a moje auto to 2010 rok

$_1.JPG

TE ktore znam :wink: moduły MCE 09 nie obsługujące grzanych dupek:

Modele 2008-2009

- 8K0 907 063 C (Nie obsługuje grzanych foteli)

- 8K0 907 063 D (obsługuje grzanych foteli)

Modele 2009-2011

- 8K0 907 063 N (Nie obsługuje grzanych foteli)

- 8K0 907 063 P (obsługuje grzanych foteli)

- 8K0 907 063 BE (obsługuje grzanych foteli)

Kupiłem czarne pełne skórzane stoki z grzaniem i wentylacją -

Do tego potrzebuje piny i 4 zestawy wtyczek i kabelków.
2 x do wentylatorów z modułu 09 CE plus 2 x do sterowania ze skrzynki bezpieczników.
Wyczytałem, że sterowanie to kable o przekroju max 0.5mm a do zasilania muszą już być 1,5 mm
schematy wkleję jak będe miał do mego modelu, jak na razie mam do poprzednich wersji

Ochrona komponentu jest tylko w sterowniku klimy, Jak będziemy chcieli założyć pamięć to również jest podróż do ASO

20150219_201847.jpg

20150219_201923.jpg

20150219_202024.jpg

20150219_202201.jpg

20150219_202359.jpg

Klimatroniki :

8T1820043S 2008

8T1820043AL 2009/2010

8T1820043G nie obsluguje grzanie foteli

Ok siedzenia już są więc teraz piny i kostki:

1. Wtyka 6-PIN (czarna) wychodząca z fotela: 4F0 937 731 + PIN 1,2 000 979 026 E (1- zasilanie czujnika temp, 2-masa cz.temp) + PIN 3, 4 000 979 243 E (3- masa el. grzejny, 4- zasilanie el.grz.)

2. Gniazdo 6-PIN (czarne) pod fotelem: 4F0 937 741 + PIN 1, 2 000 979 022 E (cz. temp)+ PIN 3,4 000 979 228 E (el. grzejny)

3. Wtyka 6-PIN (czarna) wpinana do MCE 09 (złącze G): 4F0 937 731 + PIN 1, 6 000 979 242 E (wyjście zasilania elementów grzejnych L/P)+ PIN 3 000 979 308 E (zasilanie 4mm^2 od bezpiecznika)

4. PIN 000 979 306 E (gniazdo bezpiecznika)

5. Do wtyczki T32b w MCE 09 (32PIN, czarna, złącze B)dodajemy PINy: 14 (zasilanie czujnika temp. str. lewa), 19 (zasil. czujnika temp. str. prawa) oraz 25 (masy czujników temp. wcześniej spięte w punkcie 401, w wiązce wnętrza) nr PIN -------> 000 979 009 E

- czerwone 10 PIN - 4F0 937 743 B - lędźwie i światełka
+ 000 979 134 E (zestaw 5 przewodów 1mm^, pin 2.8) - 2 przewody na fotel do zasilania elektryki lędźwi
+ (opcjonalnie) 000 979 020 E (zestaw 5 przewodów 0.5mm^, pin 1.5) - 2 przewody na fotel do zasilania oświetlenia nóg z tyłu

Podłączenie zasilania siedzeń do listwy bezpieczników po stronie kierowcy:
Brązowa szyna, bezpiecznik nr 5, 30A (pin do bezpiecznika: PIN 000 979 306 E 4,8mm) ja nie potrzebowałem bo miałem bezpiecznik od grzanych foteli 30A

Z okablowaniem nie jest problem. Cena za piny i wtyczki w ASO to koszt +- 110zł
potrzebujemy jeszcze 10 metrów kabla 0.5mm aby dociągnąć wiązkę od obu siedzeń do bezpiecznika. (lewa strona kierowcy)

*********************************************************************************************

Siedzenie z elektryką:

Robimy jedną wtyczkę do siedzenia czerwona 10 PIN - 4F0 937 743B
podłączenie jest bardzo proste
1.0 mm masa (pin-5 brązowy) może być złapana w dowolnym punkcie na drodze wiązki z pod siedzenia przez lewy próg do bezpiecznika PIN 3 Duza czerwona wtyka
1.0 mm Zasilanie (pin-4 czerwony)

wtyka CZERWONA 10 PIN

PIN 4 to zasilanie 12V do bezpiecznika nr 3 w czerwonej duzej wtyczce od strony kierowcy
PIN 5 to masa
PIN 3 to masa od lampki oswietlenia fotela
PIN 2 zasilanie do MCE 09 WTYKA T17l ( czarna) PIN 14

9021_0.jpg

*********************************************************************************************

Siedzenie elektryczne z funkcją grzania i wentylowania:
Zielona 6-pinowa wtyczka ....

Przed robieniem wiązki warto się zastanowić czy:
nie będziemy robić (jak nie mamy) pakietu oświetlenie i dołożyć kable, piny do lampek oświetlenia nóg pasażera?
dokładając inne mody może warto pociągnąć 2/3 luźne kabelki z przodu do modułu komfortu skoro i tak kanapa, progi będą ściągnięte, później jak znalazł
:naughty:

Jak już uprzędliśmy lub zakupiliśmy gotowe zestawy kabli do podłączenia siedzeń to zaczynamy :decayed:

1. Na poczatek aby latwiej i sprawniej mozna było poprowadzić kable rozbieramu kilka elementów. Druga strona analogicznie lecz bez rączki do pokrywy silnika.
zapożyczony link od wrclaguny :wink:http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-133/all-b8-swap-nakladek-podstopnicy-rs4-b7-b8-190992/

2. Odłączamy stare siedzenia kostki (zachowujemy szczególną ostrożność przy wtyczce żółtej - poduszki i napinacze!) Odkręcamy siedzenie 4 śruby mocujące i wyciągamy.

3. Podnosimy wykładzinę aby dostać się do śruby, która trzyma puszkę z wtykami. Śruba jest gwiazdkowa i tylko jedna lecz odkręcenie jej wymaga trochę gimnastyki

4. wyciągamy puchę i odczepiamy gniazda. Robimy miejsce do ewentualnego lutowania i łączenia przewodów.

5. przeciągamy wiązkę kabli do progu łączymy ją z istniejącą wiązką główna za pomocy parcianej taśmy tesla doprowadzając kable do bezpieczników i modułu CE.

6. Łączymy się z gniazdem bezpiecznika i wtyką w module CE zostawiając 20-30 cm kabli luzem aby połączyć się z siedzeniem pasażera.

7. Połączenia i schematy: (prześlę linki później)

8. Sprawdzamy drugi raz czy wszystko dobrze podłączyliśmy jak założymy siedzenie będzie trudno podejść do gniazda wtyków pod siedzeniem.

9. Zakładamy nowe siedzenia :decayed: i sprawdzamy czy elektryka poprawnie pracuje (wszystkie silniki, grzanie i wentylacja po kodowaniu)

10. Kodowanie VCDS możemy wykonać na końcu lub po pierwszym fotelu:

a) moduł 09 CE
B) moduł 08 HVAC (brak jakichkolwiek podpowiedzi) :kwasny:

c) sterowniki siedzeń podzespół J800 i J799 (brak jakichkolwiek podpowiedzi)

11. Przechodzimy do fotela pasażera analogicznie postępując

12. Kasowanie błędów po odłączeniu poduszek, ect.

schematy siedzeń wentylowanych: Schemat siedzeń wentylowanych w Audi A4 B8.pdf

schematy siedzeń grzanych: Schemat siedzeń podgrzewanych w Audi A4 B8.pdf

Opublikowano

Miałem założony sterownik klimy dwustrefowy od polifta do jednostrefowego przedlifta, chyba nie pójdzie:thumbdown:, masa błedów a co najgorsze, nie działa prawidłowo regulacja nawiewów (tylko w trybie auto), nie działają niezależnie strefy, nie wyświetla funkcji na MMI, poza tym nie wyłącza się wentylator wraz ze zgaszeniem silnika, pracuje jeszcze od kilkudziesięciu sekund do nawet 2 minut:eusathink:no ale, życzę powodzenia:hi:

Opublikowano
  • Autor

a czy zrobiłeś ściągniecie ochrony komponentu? wyczytałem, że przed sciągnięciem tak się dzieje, a gdy zaprogramujesz mmi w zielonym menu i VCDS to masz tylko 2 błędy (od brakujących sensorów), a panel działa jak jednostrefowa klima...

Opublikowano

Też kupiłem fotele z pełna elektryką ale nie ma podświetleń i poduszek bo ktoś je wykastrował i nie wiem jak jest z grzaniem .

Poduszki przełożę ze swoich siedzeń ale nie wiem jak mam ugryźć dalej

Opublikowano
  • Autor

kabelki właśnie utakałem z wtyczkami do pinów z ASO.

trochę komninacji będzie, bo co model to ma inne położenie bezpieczników i sterowników.

Zbyszek, poczekaj do końca tyg bo zimo w garażu i nie chce mi się przekładać na mrozie :whistling:

może bedzie jakiś bardziej cieplejszy dzień to zrobie swap'a

Opublikowano

Nie ma problemu bo u mnie też nie ogrzewany garaż i nie chce mi się na mrozie :-) - poczekam.

Opublikowano

Tak, ściągnąłem ochronę komponentu, bez tego zupełnie nie chciał ruszyć, nie mam niestety mmi, w vcdes-ie brak podpowiedzi, nie wiedziałem jak zaprogramować, przełożyłem na dwustrefowy od przedlifta i wszystko działa, oczywiście jak jedna strefa, błędów nadal od cholery - 12:decayed:

Opublikowano
  • Autor

proximpuh- ja przeleciałem sterownik VCDS testem - przed ochroną komponentu i mi załączał poszczególne funkcje - błędy wali z braku kilku silniczków i sensorów temperatury...

ktoś gdzieś ustawił klimę że ma tylko 2,3 błędy. Zrobił to kupując w aso 2,3 sensory i podłączył je w kanałach wentylacji...

cały internet przetrząsnąłem aby znaleść podpowiedzi w long coding ale na marne :facepalm:

chciałbym spisać na "pałę" kodowanie od kogoś kto ma elektryczne, wentylowane stołki bez pamięci.

Opublikowano

Niestety w 08 klimatronik jest brak jakichkolwiek podpowiedzi nawet na ORI sprzecie (VCDS , VAG COM ) :kwasny:

Co do kodowania to tylko w BYTE 0 mozna probowac cos zmienić lub sprawdzic (wpisać) swoje kodowanie :wink:

Metoda prób i błedow moze cos sie wykluje z tego .

Cena czujnika temperatury w ASO to 97 PLN . Warto tez pomyśleć gdzie znajduja sie te brakujące czujki i gdzie ewentualnie je umiejscowić .

Chodzi o to aby sterownik ( 08 ) nie dostawał błednych info :wink:

Tak zerknąłem pod swój fotel i tam siedzą cztery wtyki z gniazdami ( posiadam regulację lędzwi , grzanie pupy :decayed: ) zatem przy zmianie na elektryke dochodzą tylko PINY .

Dzis bede miał info od kumpla w sprawie jego kodowania

IMG_8001.jpg

Opublikowano
  • Autor

Grześ, nawet piny Ci nie będą potrzebne bo masz je w zielonej :wink:

przy wiatrakach i grzania d*py w zielonej wtyce T6l prowadzisz tylko jeden kabelek (fioletowy) do CE 09 16pin/ pin nr 4 :)

więc nie bedze Ci potrzebny do zmiany stołków, jedynie jak chcesz to w czerwonej możesz dołożyć pakiet oświetlenie, pin 2 i 3 :wink:

odnośnie kodowania: na razie spisuje z netu wszystkie możliwe ustawienia 08

np: 66140000 ...

Opublikowano
Grześ, nawet piny Ci nie będą potrzebne bo masz je w zielonej :wink:

przy wiatrakach i grzania d*py w zielonej wtyce T6l prowadzisz tylko jeden kabelek (fioletowy) do CE 09 16pin/ pin nr 4 :)

więc nie bedze Ci potrzebny do zmiany stołków, jedynie jak chcesz to w czerwonej możesz dołożyć pakiet oświetlenie, pin 2 i 3 :wink:

odnośnie kodowania: na razie spisuje z netu wszystkie możliwe ustawienia 08

np: 66140000 ...

Ja bede w sumie dawał 15A bezpiecznik obciązeniowy :wink:

co do kodowania tego co znalazłes to co miało autko w wyposazeniu ? jaka klima 2 zone czy 3 zone ?

U kolegi jest 34000000 :

- klima 3 strefowa

- stołki grzane pełna elektryka z pamiecia kierowcy

Opublikowano
  • Autor

Muszę mieć bez pamięci ale z grzaniem i wiatrakiem.

widziałem w a5: 36020000 (bez pamięci) może to wejdzie?

Ok hard core zrobiony plątanina kabli polutowana i utkana w wiązkach samochodu. :decayed:

teraz ochrona komponentu i kodowanie :kox:

Opublikowano

Ja znalazłem to : A4 coding for clima. :66100002 ( 6 =LEFT HAND ,1=MMI ,2 = memory function with comfort)

Opublikowano
  • Autor

na razie próbowałem ze 20 kombinacji bez sukcesu, muszę na początku zdjąć CP, ale coś czuję że poliftowa klima nie pójdzie :kwasny:

nie mogę uruchomić wiatraków w siedzeniach nawet przez test na vcds?

mam takie przeczucie, że jedno strefowa klima jest bardzo uboga i wszystkie dodatkowe funkcje typu grzanie, wentylowanie i czystość powietrza obsługuje CE09,

gdy dołożymy bardziej wypasiony panel klimatronika - on przejmuje te funkcje... może się mylę

w siedzeniach są sterowniki, dlaczego nie ma ich na vcds?

Opublikowano

Jarekjak chcesz to wyslij mi tem klimatronik to sprawdze u kumpla (ma klime 2 strefowa) czy bedzie chodził :wink: .

Mogę troche powalczyc z kodowaniem

Opublikowano
  • Autor

PW poszło

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie climatronic 3-strefowy z opcja grzanych (bez wentylacji): 66080000

Uruchomienie podgrzewania sprowadza sie wlasciwie do polozenia wiazki, zmiany climatronica (+ ewentualnie MCE, w moim przypadku - stary z koncowka C, nowy obslugujacy grzane z konc D) i sciagnieciu z nich component protection oraz zakodowaniu MCE (moj nowy mial juz zakodowane podgrzewanie :wink:)

Opublikowano
  • Autor

Dawid, w przypadku grzanych, a wentylowanych masz inny system podawania informacji fotele dostają już sterowniki (J800 i J799) i sygnał idzie tylko jednym przewodem do modułu CE09. tak, że jak chcesz tylko dołożyć wiatraczek to czeka cię również zmiana okablowania w zielonej wtyczce :kwasny:

Opublikowano

5. Do wtyczki T32b w MCE 09 (32PIN, czarna, złącze B)dodajemy PINy: 14 (zasilanie czujnika temp. str. lewa), 19 (zasil. czujnika temp. str. prawa) oraz 25 (masy czujników temp. wcześniej spięte w punkcie 401, w wiązce wnętrza) nr PIN -------> 000 979 009 E

Jarku nie tych pinów szukam do MCE 09 ?

Opublikowano
  • Autor

Tak :wink:

Kto ma schemat wiązki głównej do siedzeń wentylowanych?

gdzie łączy się przewód sygnałowy oprócz CE09 T16b/4 purpurowy w pozycji 29 i (27 siedzenia prawego)?

i co oznaczają [29] i [27] :eusathink:

czy gdzieś jeszcze sygnał musi dotrzeć?

zrzutekranu2013021o2030.png