Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z odpalaniem 1,9 tdi 130km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.Zaczęło się to dziać po wymianie kompletnego rozrządu.Silnik odpala jak traktor,nie za każdym razem i tylko po trasie,czyli po ciągłej jeździe 200-300 km.Wtedy jak stanę i próbuję zapalić to odpala tak jakby nie na wszystkie gary.Mechanik mi mówi że to nie wina rozrządu,że winny może być czujnik położenia wałka.Dziwi mnie tylko fakt,że 2 tygodnie w domu jeździłem i nic się nie działo,a po przejechaniu trasy znowu to samo:wallbash:.Proszę o podpowiedzi co to może być:eusathink:

Opublikowano

bylo juz na forum wiele podobnych tematow. chodzi konkretnie o kat synchronizacji walka rozarzadu pewnie mecher nie sprawdzal ustawienia na komputerze i zly kat ustawil skutkiem czego dzieje ci sie tak. podepnij kompai sprawdz

Opublikowano
  • Autor

Czytałem o tym,tylko nie jestem pewien czy to jest przyczyną....Dlaczego dzieje się tak tylko po dłuższej jeździe,powinno chyba to się dziać również podczas zwykłej jazdy,a tak nie jest...Ale sprawdzę to i dam znać jaka była przyczyna...Dzięki za podpowiedź.:hi:

bylo juz na forum wiele podobnych tematow. chodzi konkretnie o kat synchronizacji walka rozarzadu pewnie mecher nie sprawdzal ustawienia na komputerze i zly kat ustawil skutkiem czego dzieje ci sie tak. podepnij kompai sprawdz
Opublikowano

jedz do jakiegos mechera ktory zna sie na audi niech sprawdzi ci kat synchronizacji walka rozrzadu i tyle

Opublikowano

Jeżeli kąt synchronizacji wałka rozrządu z wałem korbowym będzie za bardzo przestawiony na plus bądź minus auto nie odpali; Miałem -6, oraz +6 ustawione i odpalał tak samo niezależnie od temeperatury.

Najlepiej byłoby podpiąć VAGa i zczytać błędy, być może wyjdzie co jest nie tak.

Na ścianie grodziowej po lewej stronie silnika znajdują się dwie wtyczki: 1. jest dla G28, oraz 2. dla G40 - wypnij wtyczkę od G40 i zobacz czy lepiej odpali.

http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/all-r4-v6-tdi-lokalizacja-czujnikow-elementow-wykonawczych-32757/

Opublikowano
Silnik odpala jak traktor,nie za każdym razem i tylko po trasie,czyli po ciągłej jeździe 200-300 km.Wtedy jak stanę i próbuję zapalić to odpala tak jakby nie na wszystkie gary.Mechanik mi mówi że to nie wina rozrządu,że winny może być czujnik położenia wałka.:wallbash:

Jeśli posiadasz Vaga to nie sugeruj się tymi pierdołami, które podpowiada Ci mechanik. Po podpięciu Vaga wejdź od razu w grupę 013 i sprawdź jakie daje odczyty - zwróć zwłaszcza uwagę na wartości dodatnie czyli np. korekcja na +2.99 mg/skok i patrz na którym cylindrze ona występuje - ten pompowtrysk niedomaga. Mając już wtedy zdjętą pokrywę zaworów niech mechanik przełoży te pompowtryski miejscami na te które mają wartość ujemną i wtedy ponownie zloguj grupę 013 na wolnych obrotach - jeśli złe (czyli ujemnie korekcje pojawią się na cylindrach gdzie włożone zostały te podejrzane pompki to masz już wynik - pompki do wymiany) a jeśli złe korekcje po tym zabiegui pozostały na tych samych cylindrach to jest jeszcze gorzej bo pewnie padły pierścienie na nich albo inna przypadłość, która generuje spadek mocy związany z uszkodzeniem konkretnego cylindra.

Gdyby była to wina czujnnika G40 to zimny silnik zawsze odpalałby źle i po dłuższym czasie ale Vag wywaliłby od razu jego błąd bo wtedy sterownik silnika bierze sygnał zastępczy tylko i wyłącznie z czujnika G28 a tych problemów by nie było przy ciepłym silniku.