Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z okablowaniem radia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno kupiłem swoje pierwsze a4 b5. Poprzedni właściciel zostawił radio, które mnie rozczarowało więc zabrałem się za wymianę na Pionka. I tu pojawił się problem - wóz wyjechał fabrycznie bez radia toteż brak kostek do radia, wszystko było podłączone do wiązki, która dalej szła chyba do klimy. Problem jest taki: rozszyfrowałem, który kabel do czego, ale po podłączeniu radio nie śmiga i brak napięcia na przewodach, a bezpiecznik który odpowiada za radio cały (o ile to ten). Co robić? Gdzie szukać przyczyny? Pociągnąć nowe kable?

Opublikowano

A próbowałes odpalic radio na przekreconej stacyjce ? Ile kabli idzie Ci do radia bo powinny minimum 3. "+", ''-'' i podtrzymanie.

Opublikowano
  • Autor

Próbowałem na zapłonie i bez. Mam foto, ale mało na nim widać. Do radia były podłączone dwa kable z plusem z wiązki i jedna masa, ale nie wiem skąd pociągnięta. Poza tym we wnętrzu są 4 kable zakończone małymi wtykami, podejrzewam, że fabryka w to miejsce kostki wstawiała.

Opublikowano
Ile kabli idzie Ci do radia bo powinny minimum 3. "+", ''-'' i podtrzymanie.

U mnie oryginalnie są tylko 2 kable, nie ma podtrzymania pamięci.(nie licząc podświetlenia)

Opublikowano

instalacja fabryczna czy poprzedni właściciel sztukował sobie przewody?

weź miernik do rąk i sprawdź napięcie na przewodach

kolory winny być: czerwony i żółty jako napięcie (+), czarny jako masa (-)

jeśli kolory są u Ciebie inne, instalacja była sztukowana przez poprzednika

i teraz tak:

na czerwonym napięcie powinno pojawić się dopiero po przekręceniu zapłonu

na żółtym napięcie powinno być cały czas

na czarnym wiadomo, nie ma nic

aby radio Ci ruszyło:

żółty przewód w kostce od radia musi dostawać napięcie z żółtego z instalacji samochodu (bądź innego odcienia, ale takiego, który napięcie daje non stop)

czerwony przewód w kostce od radia musi dostawać napięcie z czerwonego lub żółtego z instalacji samochodu

czarny przewód w kostce od radia musi dostawać sygnał z czarnego z instalacji samochodu

jeśli przewodów w instalacji w samochodzie masz 2szt (1x napięcie i 1x masa) to wtedy pomiędzy radiem a kostką ISO dołączoną do radia masz małe złączki na przewodach żółtym i czerwonym, musisz je połączyć, z tym nie będziesz miał problemu, bo w którymś z nich, nie pamiętam czy żółtym czy czerwonym, jest miejsce na podpięcie tego drugiego

nie ma innej opcji - musi grać ! :)

ps. teraz doczytałem, że nie masz napięcia na przewodach :facepalm: w takim razie jak poprzednikowi radio grało?

Opublikowano
  • Autor

Poprzednikowi radio grało, ale po wyjęciu z kieszeni umarło. Sposób połączenia kabli nazwałbym rzeźbiarstwem - kable łączone na kostki elektryczne. Usterka znaleziona - masa była tak dobrze umocowana, że podczas wyciągania radia się urwała.