Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Powolne nagrzewanie się silnika AJM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj wymieniałem kompletny rozrząd w swojej A4 + dodatkowo zmieniłem płyn chłodniczy i termostat, na wskaźniku temperatury pokazuje 90 stopni ale po przejechaniu ok 20 km. Czy tak ma być? Kiedy powinien się otworzyć termostat? Wąż na dole chłodnicy jest zimny, płyn w zbiorniczku ciepły, czy to oznacza że termostat się nie otwiera? Można sprawdzić podobno temperaturę silnika poprzez climaronic, jak to się robi?

Dodam że temperatura otoczenia wynosi dziś +2 stopnie.

Proszę o jakieś sugestie

Opublikowano

Temp. płynu na klimatroniku sprawdzisz w kanale 49. Optymalna temp. to 90*C, temp. otwarcia termostatu to 87*C

Sprawdzenie temp. wciskasz jednocześnie strzałkę pod wyświetlaczem (zamkniętego obiegu powietrza w aucie) i strzałkę od ogrzewania na szybę (ta skierowana w górę). Następnie przyciskami temp. + lub minus idziesz na kanał 49, później wciskasz strzałkę pod wyświetlaczem i pokazuje Ci sie aktualna temp. płynu.

---------- Post dopisany at 21:55 ---------- Poprzedni post napisany at 21:53 ----------

Przypadkiem nie wyjechałeś od mechanika na zimnym silniku i dałeś ogrzewanie na HI i obroty wentylatora na max? Bo już jeden forumowicz w ten sposób drapał się po głowie, dlaczego auto tak wolno mu się nagrzewa? :wink:

Opublikowano
  • Autor

Kolego sam zmieniałem sobie rozrząd, wydaje mi się że przed wymianą termostatu takiego objawu nie było, muszę jeszcze sprawdzić na tym climatronicu co mi pokaże i dam znać co i jak :)

Opublikowano

Jaki termostat założyłeś? Bo to, że na każdym napisane jest 87*C temp. otwarcia wcale nie znaczy, że w rzeczywistości tak jest.