Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kategoria "C" Jakakolwiek praca , bez kursu przewozu rzeczy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W urzędzie chciałem sie zapisać na darmowe szkolenia dokładnie a prawo jazdy kat. C ale usłyszałem że musze mieć zakład który oferuje mi prace jako kierowca C po czym miły pan powiedział że nigdzie mnie nie zatrudnia z ta kategoria bo bez przewozu rzeczy sama kategoria C nic mi nie daje, i żebym za swoją kase zrobił C to oni zasponsorują dopiero mi kurs przewozu i wtedy bedzie mozliwosc znalezienia pracy.

Ja sie troche z tym nie zgadzam , i myśle ze musi być jakaś możliwa praca z samym C , myślałem np. Jako kierowca śmieciarki ( potrzebny kurs przewozu rzeczy ?) albo ewentualnie pobliska firma poszukuje kierowcy na C jako rozwoziciel węgla , pomóżcie mi znalezc jakąś prace z samym C abym mógł dostac takie zaswiadczenie do urzędu , licze na wasze pomysły

Opublikowano

kurs przewozu rzeczy?ale jakich rzeczy?bo jako rozwoziciel wegla wozisz wegiel,a wiec rzecz.a jezdzac ciezarówka muszisz co kolwiek wozic.czyli ciezko bedzie znalesc taka prace zeby jezdzic a nic nie wozic.:grin:

pierwsze słysze o takich rzeczach.ja mam C i tez musze ten kurs zrobic?

Opublikowano

Bez kursu na przewóz rzeczy nikt ciebie nie zatrudni i możesz jezdzić tylko w celach własnych a nie zarobkowych. Jak masz C zdane bodajże przed rokiem 2008 to kurs kosztuje ok 700 zł a jak po 2008 to 3-4 tyś. Mogę się mylić co do daty ale na pewno coś takiego jest

Opublikowano

kolego musisz mieć kurs na przewóz rzeczy i tyle jedna z rzeczy w transporcie bez której ani rusz

bez tego to możesz jeździć sobie z prawkiem c ale tylko hobbystycznie a nie zarobkowo

dziwi mnie to trochę bo mój bracki zrobił w przeciągu 1,5 roku c, c+e i kurs i to wszystko z urzędu tyle że mój teściu - teraz pracodawca brata - sam się za nim stawiał w urzedzie

Opublikowano

Zgodnie z rozporządzeniem nr 561 gdzie nie trzeba mieć kwalifikacji na przewóz rzeczy lub osób:

Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przewozu drogowego:

a) pojazdami używanymi do przewozu osób w ramach przewozów

regularnych, których trasa nie przekracza 50 km;

B) pojazdami o dopuszczalnej maksymalnej prędkości nie przekraczającej

40 km/h;

c) pojazdami będącymi własnością sił zbrojnych, służb obrony

cywilnej, straży pożarnej i sił odpowiedzialnych za utrzymanie

porządku publicznego, lub wynajmowanych przez nie bez kierowcy,

gdy przewóz wykonywany jest w związku z zadaniami powierzonymi

tym służbom i pozostaje pod ich kontrolą;

d) pojazdami używanymi w razie wypadków lub do prowadzenia

działań ratunkowych, w tym pojazdami używanymi

w niehandlowym przewozie pomocy humanitarnej;

e) pojazdami specjalistycznymi używanymi do celów medycznych;

f) pojazdami specjalistycznymi pomocy drogowej poruszającymi się

w promieniu 100 km od swej bazy;

g) pojazdami poddawanymi próbom drogowym do celów rozwoju technicznego

lub w ramach napraw albo konserwacji oraz pojazdami

nowymi lub przebudowanymi, które nie zostały jeszcze dopuszczone

do ruchu;

h) pojazdami lub zespołami pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej

nieprzekraczającej 7,5 tony używanymi do niehandlowego przewozu

rzeczy;

i) pojazdami użytkowymi o statusie pojazdów zabytkowych zgodnie

z przepisami państwa członkowskiego, w którym są użytkowane,

wykorzystywanymi do niehandlowych przewozów osób lub rzeczy.

Całość np jest tu: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDcQFjAB&url=http%3A%2F%2Feur-lex.europa.eu%2FLexUriServ%2FLexUriServ.do%3Furi%3DOJ%3AL%3A2006%3A102%3A0001%3A0013%3APL%3APDF&ei=czFkUfb2FsnXswaM8IHADw&usg=AFQjCNGmb--1A-Kr0COaKXgBenTLrcWVUA&sig2=Q3Yp_NnmWfA8hZz2TD2M5A

Opublikowano

Ja tak jeździłem parę lat temu mercedesem 809D bez jakiegokolwiek kursu - rozwoziłem sprzedany towar do klientów, z tym że transport był bezpłatny. W aucie zawsze miałem papier dot. zezwolenia przewozu do własnych potrzeb czy coś w tym stylu.

Opublikowano

ja robiłem prawko z urzędu, złóż wniosek na kurs na C oraz na przewóz rzeczy.... pochytaj sobie gwarancje zatrudnienia w jakimś zakładzie pracy ... u mnie było to umowa na min. pół roku

Opublikowano
  • Autor

Śliczne dzięki za porady , forumowicze jak zawsze nie zawiedli ;)

Opublikowano

ja z kolei zrobiłem C,C+E + kwalifikacje z projektu unijnego dla osób, pracujących którzy chcą podnieś swoje kwalifikacje :decayed:

Opublikowano

Józek, mogłbys wkleic jakies szersze info o tym projekcie z ktorego robiles prawko, moze bedzie jakas kolejna edycja i na warm-maz bym sie zalapal

Opublikowano

to był projekt u mnie w pomorskim, pow. chojnicki. Sam się dowiedziałem przez przypadek o tym.