Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana przewodu klimy, a jazda bez niego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam głupie pytanie, już jakiś czas temu przestała mi chodzić prawidłowo klima. Jak się okazało, uszkodziłem - zagnieciony a może nawet pęknięty przewód klimy- dokładniej, idący z osuszacza do sprężarki klimy. Do tej pory jeździłem z klimą w trybie ECON, czyli bez gwiazdeczki klimy w lewym dolnym rogu klimatronika. Pytanie - czasem właśnie gwiazdeczka się zapalała, czyli jakby uruchamiała się sprężarka klimy, jaki wpływ ma czujnik ciśnienia czynnika w układzie? Pomimo tego że gwiazdeczka się świeciła to sprężarka pracowała czy nie?

Chciałbym wymienić przewód na dobry, ale nie mogę nigdzie znaleźć. Czy jest może możliwość zakucia przewodu wraz z wężem gumowym jak to robią przewody hydrauliczne w maszynach rolniczych? Wiem że koszt niewielki, ale czy takie rozwiązanie będzie ok? Z pewnością nie panują tam ciśnienia większe niż w układach hydraulicznych, ale dostać przewód o numerze 8D0 260 707B to jest porażka. Co się stanie gdy zdemontuje przewód aby go naprawić?

Opublikowano

1. Czujnik cisnienia informuje sterownik o cisnieniu w ukladzie sa dwa typy czunikow , zbyt niskiego cisnienia stosowane czesciej i czuniki niskiego oraz wysokiego cisnienia zespolone.

2. W ukladzie ze sprzeglem elektromagnetycznym czy z zaworem przy braku czynnia w ukladzie nie ma mozliwosci zalaczenia sprezarki . Jezeli ktos by zmostkowal czujnik cisnienia i zalaczyl sprezarke bez czynnika , ta odrazu sie zatrze

3. Przewod do klimy mozesz zakuc , wykozystaj swoje koncowki i daj zeby ci zakuli. Sam tak robilem wielokrotnie gdy montowalem uklady klimatyzacji.

4. Jezeli zdemonujesz swoj waz to dokladnie zaslep uklad , tak zeby nawet wilgoc nie wnikala do srodka.

5. Przy takiej naprawie warto wymienic osuszacz

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za rozwianie wszelkich moich wątpliwości:decayed: W takim razie sprężarkę mam ok, odkręcę ten przewód, oddam do zakucia, kupię osuszacz i oddam auto na serwis klimy. Ile wchodzi czynnika R134a w układ? Widzę w ofercie na sweatdealu serwis klimy za 89zł i muszę to przemyśleć. A i pytanko mam dotyczące ponownego skręcania przewodu, nie ma problemu ze szczelnością na połączeniach?