Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja nie działa. Błąd czujnika G395 w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Okablowanie sprawdziłem od czujnika jakis metr w strone kabiny, ale z tego co pisze tutaj ww linku, to chyba usterka okablowania wiec odmawiam narazie aso i rozbieram w poniedziałek podłoge pod kierą :hi:

Opublikowano

Nie mam panela jedno-strefowego ale mam pomysł. ;) Poproś kogoś kto ma vcds aby zrobił Ci mapy sterownika HVAC 08, a Ty wgrasz sobie całe adaptacje do kanałów.

Napewno Grześ -wrc, Bogdan-prox i inni z jedna strefą mogą Ci pomóc, wyslać plik aby go wygrać. Podpowiedź jak zrobić module maping mogę Ci wysłać ;)

Błędy są od złego kodowania lub adaptacji.

iPad Tapatalk HD

Opublikowano
  • Autor

Jesli moge na kogos liczyc ty chyba Grześ tu zagląda :wink:

Moge tego sprobowac to co piszesz Jarku. Auto nie ma klimy odkad zostało przeze mnie nabyte. Wtedy włączajac przycisk AC świecił normalnie, a VCDS pokazał te błędy ktore są na poczatku wątku.

Pożniej probował elektryk zrobić jakąś prosedure ( nastawow fabrycznych) i nie doczytał w uwagach, ze jesli sterownik posiada błędy , procedura zostanie przerwana. Wiec ja uważam ze usterka techniczna jest a to ze brak jest odpowiedznich ustawien on mi spierd......

Ale zawsze łatwiej sprobowac zrobić to o czym piszesz niz rozwalac poł auta :facepalm:

Także jak mozesz wyslij mi instruktaż jak to zrobić....

p.s. przelew wczoraj robiłem , dzis powinien byc u Ciebie :wink:

---------- Post dopisany at 10:28 ---------- Poprzedni post napisany at 10:25 ----------

A co było kodowane w MCE 09 ?

Kodowane było oświetlenie nog

a reszte ktora robiłem to :

- Wskazowki test

- wskazywanie akumulatora

- pokazywanie na ekranie pdc

- lap timer

- opuszczanie lusterka podczas wstecznego

- wyłączałem wycieracze na wstecznym

- odblokowywałem ukryte menu mmi 2g (ale tam nie dotknełem sie nawet palcem ) jeszcze :grin:

Opublikowano

Dobrą drogą idziesz,

Po przeczytaniu, masz jakaś przerwę w okablowaniu lub brak sygnału lub uszkodzony MCE09 :(

Możliwe rozwiązania: Sprawdź komunikację do modułu sterującego 09 (J519) (sprawdź bloki pomiarowe) Sprawdź okablowanie i połączenia do Control Module-09 oraz zasilanie.

iPad Tapatalk HD

Opublikowano

Jest jakieś zabezpieczenie klimy w B8? Bo wczoraj działała i dziwnym zbiegiem okoliczności - po wymianie oleju, wszystkich filtrów (silnikowy, kabinowy, oleju, paliwa) - dziś nie można jej włączyc :facepalm: Niby jest +14 stopni i pada deszcz, ale to raczej nie powinno mieć wpływu.

EDIT//

Włączyła się po pewnym czasie jak teraz jeździłem po mieście. Natomiast jak odpaliłem i wracałem z miasta to znowu klimy włączyć nie mogę.

Jest tu jakis opis na forum o ograniczeniach eksploatacyjnych klimy?

Opublikowano

Moge tego sprobowac to co piszesz Jarku. Auto nie ma klimy odkad zostało przeze mnie nabyte. Wtedy włączajac przycisk AC świecił normalnie, a VCDS pokazał te błędy ktore są na poczatku wątku.

Pożniej probował elektryk zrobić jakąś prosedure ( nastawow fabrycznych) i nie doczytał w uwagach, ze jesli sterownik posiada błędy , procedura zostanie przerwana. Wiec ja uważam ze usterka techniczna jest a to ze brak jest odpowiedznich ustawien on mi spierd......

Ale zawsze łatwiej sprobowac zrobić to o czym piszesz niz rozwalac poł auta :facepalm:

---------- Post dopisany at 10:28 ---------- Poprzedni post napisany at 10:25 ----------

- Wskazowki test

- lap timer

- odblokowywałem ukryte menu mmi 2g (ale tam nie dotknełem sie nawet palcem ) jeszcze :grin:

Słuchaj Łukasz, można jeszcze zrobić adaptację nastaw, ja robiłem u siebie (klima też się wyłączyła i nie mozna jej było właczyć) ale robiłem to VAG Can Pro, nie wiem jak zrobić to VCDSem:wink: zadziałało :naughty:

Opublikowano
  • Autor

- Wskazowki test

- lap timer

Słuchaj Łukasz, można jeszcze zrobić adaptację nastaw, ja robiłem u siebie (klima też się wyłączyła i nie mozna jej było właczyć) ale robiłem to VAG Can Pro, nie wiem jak zrobić to VCDSem:wink: zadziałało :naughty:

Nie zrobie nastawów poki nie zlikwiduję tych dwoch błędów :facepalm:

A powiedz mi jak miałeś błąd w nastawieniach to jak klikałeś przycisk AC to świecił czy nie zapalała sie dioda?

Opublikowano

- Wskazowki test

- lap timer

Nie zrobie nastawów poki nie zlikwiduję tych dwoch błędów :facepalm:

A powiedz mi jak miałeś błąd w nastawieniach to jak klikałeś przycisk AC to świecił czy nie zapalała sie dioda?

Nie dało się właczyć, był martwy, błedów miałem pełno i mam nadal z powodu panelu 3 strefowego na 1 strefie:wink:a czy paliła się dioda ? nie pamietam:jerk:

Opublikowano
Jest jakieś zabezpieczenie klimy w B8?

I czy jest tu jakis opis na forum o ograniczeniach eksploatacyjnych klimy?

A na to pytanie zna ktoś odpowiedź? :slina:

Opublikowano
Jest jakieś zabezpieczenie klimy w B8?

I czy jest tu jakis opis na forum o ograniczeniach eksploatacyjnych klimy?

A na to pytanie zna ktoś odpowiedź? :slina:

Chodzi ci o SECURITY ACESS 16 ?

Opublikowano

No właśnie nie wiem o co chodzi :kox: A co się kryje pod tym pojęciem?

Trzeba VAGiem coś zmienic w ustawieniach?

---------- Post dopisany 27-05-2013 at 19:26 ---------- Poprzedni post napisany 25-05-2013 at 21:46 ----------

No więc - jest coś do przestawienia w funkcjach klimy, zeby normalnie pracowała?

I dodatkowe pytanie - dziś ze znajomym próbowaliśmy uruchomic normalne otwieranie szyby kierowcy i nawet według instrukcji z forum - to nie zadziałało :facepalm:

I jeszcze pytanie odnośnie temperatury zewnętrznej - VCDSem zaznaczyliśmy opcję w ustawieniach, zeby pokazywało temperaturę w Celcjuszach a nie pokazuje nadal NIC. A przecież temperaturę zewnętrzną powinno wyświetlać w prawym dolnym rogu FISa.

Opublikowano
  • Autor

Trzeba VAGiem coś zmienic w ustawieniach

---------- Post dopisany 27-05-2013 at 19:26 ---------- Poprzedni post napisany 25-05-2013 at 21:46 ----------

No więc - jest coś do przestawienia w funkcjach klimy, zeby normalnie pracowała?

I dodatkowe pytanie - dziś ze znajomym próbowaliśmy uruchomic normalne otwieranie szyby kierowcy i nawet według instrukcji z forum - to nie zadziałało :facepalm:

I jeszcze pytanie odnośnie temperatury zewnętrznej - VCDSem zaznaczyliśmy opcję w ustawieniach, zeby pokazywało temperaturę w Celcjuszach a nie pokazuje nadal NIC. A przecież temperaturę zewnętrzną powinno wyświetlać w prawym dolnym rogu FISa.

Co do szyby może masz zakodowane żle w sterowniku, tam masz podpowiedzi w VCDS

Jesli chodzi o pokazywanie temperatury, mozesz miec uszkodzony czujnik , lub instalacje, ja jak odłączyłem kostke od czujnika temperatury zewnetrznej to właśnie nic nie pokazywał...

Opublikowano

W tym sęk, że kodowaliśmy według instrukcji z forum. I potem dziwne rzeczy się działy. A to zmieniła się wartość dystansu do przejechania na paliwie będącym w baku, wskaźnik z 3/4 napełnienia spadł na połowę, wyłączona wcześniej kontrolka pasów - włączała się z powrotem. A co do temperatury to gdyby czujnik był odłączony, to powinno pokazywać kreski na wyświetlaczu.

Opublikowano
  • Autor
W tym sęk, że kodowaliśmy według instrukcji z forum. I potem dziwne rzeczy się działy. A to zmieniła się wartość dystansu do przejechania na paliwie będącym w baku, wskaźnik z 3/4 napełnienia spadł na połowę, wyłączona wcześniej kontrolka pasów - włączała się z powrotem. A co do temperatury to gdyby czujnik był odłączony, to powinno pokazywać kreski na wyświetlaczu.

u mnie po odłączeniu kresek nie bylo...

Opublikowano

Trzeba VAGiem coś zmienic w ustawieniach?

Wklej tu twoje kodowanie bo coś nie tak zrobiłes , oraz błedy

Opublikowano

No dobra - to jeszcze jakos postaram sie ogarnąć. Ale co z klimą? Czemu włącza sie kiedy chce? Z rana nie mogłem jej włączyć a było +12 stopni. Od czego to zależy? Od temperatury silnika? Bo w passacie mam zabezpieczenie, ze klimy nie włączy się poniżej +4 stopni Celcjusza. a tu w Audi o co lotto, ze coś ja blokuje z rana?

Opublikowano
  • Autor
No dobra - to jeszcze jakos postaram sie ogarnąć. Ale co z klimą? Czemu włącza sie kiedy chce? Z rana nie mogłem jej włączyć a było +12 stopni. Od czego to zależy? Od temperatury silnika? Bo w passacie mam zabezpieczenie, ze klimy nie włączy się poniżej +4 stopni Celcjusza. a tu w Audi o co lotto, ze coś ja blokuje z rana?

Najpierw ogarnij czujnik i pokazywanie temp. zewn. bo to moze miec znaczenie na Twoje "wariacje klimy" :wink:

Opublikowano

No właśnie z tym czujnikem to sam już nie wiem. Bo elektryk mówił, ze gdyby było coś z czujnikiem czy byłby odłączony, to by pokazywało jego błąd. A nic takiego nie pokazuje. No i juz KUR@#$%^ICA mnie bierze, bo w dzień działała ale też nie od razu a jak zaczął deszcz padać i chciałem ja włączyc, kiedy jest najbardziej potrzebna, to DU>>>PA - nie włącza się. No co się tu dzieje, to już nie mam pomysłów. :thumbdown: