Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja nie działa. Błąd czujnika G395 w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
I jeszcze pytanie odnośnie temperatury zewnętrznej - VCDSem zaznaczyliśmy opcję w ustawieniach, zeby pokazywało temperaturę w Celcjuszach a nie pokazuje nadal NIC.

Gdzie to kodowaliście ?

Opublikowano

Mnie nie pytaj :kox:
Mi to elektryk sprawdzał.

Chodzi ci w którym kanale? Nie mam pojęcia. Ale kij z termometrem - bardziej mnie klima interesuje, skoro włącza sie kiedy chce.

Edytowane przez Danek75

Opublikowano

Niby jak mamy ci pomóc skoro nie wiesz co tam było kodowane :wink: jest cos nie tak ..........

Robił RESTART MMI ?

Opublikowano

Restart MMI? Wyłączyć i włączyć? MMI było cały czas wyłączone w czasie podłączonego VCDSa.

A możesz mi wrzucić ścieżkę , jak to po kolei ma byc i w których blokach?

A klima znowu działała, pojechałem pod sklep, wyszedłem z powrotem i znowu nie mogłem jej włączyć. :facepalm:

Opublikowano

Jak gośc z ASO ci robił to powinien wiedziec gdzie sie sprawdza w Blokach Pomiarowych :wink:

Napisze ostatni raz : podepnij kompa i wklej tu błedy .

Opublikowano

OKEY - błędy są, ale to innego rodzaju. Bo jest parę zabezpieczeń powstawiane i błędy wyskakują. Ale odnosnie klimy i termometru zewnętrznego - nie ma nic.

Po niedzieli (w poniedziałek) ogarnę temat, bo teraz to się spora trasa szykuje.

Jeszcze jakbyś miał gdzieś COŚ o systemie pracy klimy, to byłbym wdzięczny :decayed:

I fotę - jak wygląda ten czujnik temperatury i gdzie on mógłby zwisać przy silniku (w którym miejscu)...

EDIT//

Dobra - juz wiem jak czujnik wygląda i jest zamocowany z przodu przed chłodnicą :decayed:

Opublikowano

Wiem ze forum jest aby zdobywać wiedzę, lecz podstawy trzeba znać:D Danek75 zainstaluj sobie else oraz etke pomoże ci to w wielu sprawach. Elsa- program instrukcji serwisowych, opisane jak dla laika wszelkie naprawy wymiany, etka-program do części serwisowych

Opublikowano

ETKĘ mam - spoczes :) Przecież napisałem, ze już wiem jak czujnik wygląda i gdzie jest mocowany :decayed:

Ale ETKA ani ELSA - raczej mi nie wyjawi - czemu mi klima chodzi kiedy jej się chce...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Coś ruszyło na włoskim forum :decayed:

Messaggio Forum

Ja mam już przod rozgrzebany, zastanawiam się tylko czy ten kabel sygnałowy z czujnika ciśnienia idzie bezpośrednio do modułu CE :eusathink:

Jesli tak to czy zmienia kolor?

Opublikowano

Witam uporam się już od jakiegoś czasu z klimą w moim samochodzie w piękny upalny dzień próbuję ją załączyć a tu nic podjechałem do serwisu klimatyzacji żeby ją nabić i dalej nic, więc podłączyłem pod kompa i w klimie wyskoczył taki błąd '' 457(0x01c9) :6D Sterownik instalacji elektrycznej samochodu -j519- Pamięć błędów do odczytania Lamp OFF '' w module CE 09 nie wyskakują żadne błędy czy ktoś ma jakieś pomysły żeby to naprawić ??

Opublikowano

sprawdź wtyki w klimatroniku HAVC08 oraz w module CE09

błąd wykazuje problemy z komunikacją po między dwoma sterownikami

więcej info: 00457 - Ross-Tech Wiki

Opublikowano

Wez kabelek od PIN nr 3 (biało/fioletowy) z czujnika pociagnij go do wtyki Wtyka C (16-PIN) ---> Pin 4

Klima powinna ożyć :wink:

Na schemacie nie widze zadnego przejscia w kostkach jedynie mostek z czujnikiem wilgotności powietrza w kanale zasysania świeżego powietrza .

Opublikowano

pociągnij go "na krótko" bezpośrednio z czujnika MCE09 może masz jakąś przerwę w wiązce z sygnałem?

sprawdź tez zasilanie czujnika :eusathink:

Opublikowano
  • Autor
Wez kabelek od PIN nr 3 (biało/fioletowy) z czujnika pociagnij go do wtyki Wtyka C (16-PIN) ---> Pin 4

Klima powinna ożyć :wink:

Na schemacie nie widze zadnego przejscia w kostkach jedynie mostek z czujnikiem wilgotności powietrza w kanale zasysania świeżego powietrza .

A nie pin nr 2 ?

Contact 1 - Earth

Contact 2 - Signal output (via data bus system of air conditioner

Lin bus to Climatronic control unit -J255)

Contact 3 - Positive (terminal 75)

czujnik.jpg

Opublikowano

pin nr 2 to sygnał łączy się z klimatronikiem a następnie (jak pewnie grzesiek odczytał ze schematów) z ce09 wtyka C (16pinowa) pin 4 :wink:

Opublikowano
  • Autor

ok teraz kumam, mało bystry ze mnie kablarz :wink:

---------- Post dopisany at 15:20 ---------- Poprzedni post napisany at 15:06 ----------

Chociarz :grin:

U mnie tez fiolet jest nr 2

A pin nr 3 jest siwo czerwony :eusathink:

czujnik_2.jpg

Opublikowano

pin 3 to zasilanie czujnika powinno być tam +12V

brąz masa

wjoletkofy (czyt. fioletowy) sygnał :wink:

Opublikowano
  • Autor

A wiec jestem w trakcie działania:

Pin 3 zasilanie czujnika - +12 - jest

Pin 1 Masa - jest

Pin2 Sygnał - + 8,7 V

Teraz ide robierac zebu dostac się do 09 i bede podłączał bezpośrednio tak jak Grześ doradził

"PIN nr 3 (biało/fioletowy) z czujnika pociagnij go do wtyki Wtyka C (16-PIN) ---> Pin 4"

Tylko że tutaj chyba chodzi o pin 2 (fioletowy)bo pin 3 to zasilanie 12v (Siwo czerwony) - Dobrze rozumuje?