Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

SWAP Staga 300-4 z silnika 1,8 ADR do 1,8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Przeprowadzam właśnie u siebie swapa i w związku z tym mam kilka pytań. Samych komponentów na razie nie zamierzam zmieniać - na razie ma po prostu chodzić. Z optymalizację przyjdzie czas.

1. Rozumiem że mapsensor pozostaje bez zmian i podłączam go tak jak wcześniej pod kolektor?

2. Po co są kable z LPG wpięte pod cewkę. W ADR miałem cewkę podwójną, teraz będą 4 osobne, czy kable te mam podpiąć pod jedną z cewek czy pod wszystkie?

3. Ciśnienie robocze na parowniku mam coś koło 1,2 bara, czy pozostaje bez zmian czy muszę je zwiększyć?

Opublikowano

1.tak jak było wcześniej

2.pod obojętnie którą + i - cewki

3.można na razie zostawić

po montażu i kalibracji zobaczysz co wyjdzie i wtedy można będzie zwiększyć,nie wiadomo jaki masz reduktor i czy wystarczy do obsłużenia turbo i jaka jest listwa wtryskowa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Listwa Apacz Rail czy jakoś tak. Reduktor zavolin niby do 150KM ale słyszałem opinie że jak jest czysty i sprawny to i 170KM potrafi obsłużyć. Niby jak gadałem z gazownikiem który zakładał mi instalację to całość powinna podołać, ewentualnie wyczyścić będzie trzeba reduktor. W każdym bądź razie na razie chodzi mi o złożenie całości i żeby to w miarę chodziło. Jak reduktor nie podoła przy maks bucie to z czasem będę myślał o jakimś lepszym zestawie wtryski-reduktor.

---------- Post dopisany 25-05-2013 at 17:18 ---------- Poprzedni post napisany 12-05-2013 at 17:43 ----------

Małe sprostowanie odnośnie podłączenia kabli do cewki. Wcale to nie jest + i - cewki. Jeśli chodzi o + to chodziło o + po stacyjce ale co ważne , + musi zaraz zanikać po wyłączeniu zapłonu. W ADR tak było. W APU + jest podtrzymywany jeszcze przez jakąś minutę więc odpadało takie podłączenie. Drugi kable to kabel sygnałowy od cewki, sterowany co prawda masą ale nie chodziło o masę samą w sobie bo takowa w cewce też była.

Podłączyłem wszystko na starych gratach i powiem wam że chodzi i to dobrze. W przyszłym tygodniu wybiorę się jeszcze do gazownika aby ocenił to swim okiem.

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Trochę odświeżam temat a raczej go kontynuuję. W sumie prawię rok przejeździłem na tym stupie i generalnie było ok. Przez pewien czas był problem z przełączaniem na PB ale po czyszczeniu parownika problem zniknął. Tak czy siak czuć delikatną różnicę w jeździe na pb i na lpg - reduktor pewnie nie ogarnia do końca. W sumie mógłbym podnieść mu może ciśnienie, ale zdecydowałem się na zakup nowego mocniejszego parownika z myślą chipie (kiedyś tam). Dodatkowo zamierzam go przenieść w inne miejsce - na podłużnicę pod kolektorem. W przyszły tydzień zamierzam rozpocząć prace.

---------- Post dopisany 30-07-2014 at 10:14 ---------- Poprzedni post napisany 04-07-2014 at 13:38 ----------

Operacja przeprowadzona z sukcesem. Stary reduktor wywalony, nowy zamontowany pod kolektorem ssącym. Przykręcony jest do podpory pompy abs. Zrobiłem mu specjalny strzela, tak by solidnie się trzymał. Wymieniłem też wszystkie przewody gumowe związane z LPG.

Co zauważyłem, mimo iż stare przewody nie wykazywały żadnych nieszczelności - psikając sprawdzaczem na wszystkie nieszczelności nic nie wychwycił to jednak otwierając maskę po dłuższej jeździ było delikatnie czuć zapach LPG. Czyli jakieś mikro nieszczelności musiały być. Teraz zero zapachów.

W planach mam jeszcze zrobienie jakiejś przesłonki z przodu reduktora, tak aby podczas zimy nie leciało na niego zimne powietrze.