Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rolka alternatora ze sprzęgiełkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Nie wiem czy w dobrym dziale to umieszczam, jeśli w złym to proszę o przeniesienie do odpowiedniego.

Mam u siebie mały problem z napinaczem paska wielorowkowego, a mianowicie padły mi już bodajże 3 sztuki, jakiś czas temu wymieniłem na napinacz INA razem z paskiem conti. Przez jakiś czas był spokój, lecz po jakiś czasie zobaczyłem, że pasek w miejscu gdzie idzie z pompy wspomagania do alternatora ma spore bicie, tzn pracuje w osi po całości a bicie ma tak jakby do środka i na zewnątrz, jeśli rozumiecie co mam na myśli i silnik strasznie strasznie "brzydko" pracuje, chodzi o dźwięk, jest zbyt głośno (nawet jak na zeciora!) zauważyłem że po psiknięciu wd-40 na koło pompy wspomagania (wiadomo, po chwili rozejdzie się po całym pasku) silnik zaczyna ładnie pracować i pasek przestaje bić. Gdzieś wyczytałem, że sytuację ma uratować założenie rolki alternatora ze sprzęgiełkiem, i pytanie, czy do alternatora który miał samą rolkę, bez sprzęgiełka da radę dołożyć sprzęgiełko? Chodzi mi o to, czy gwintu starczy na przykręcenie rolki. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

---------- Post dopisany 11-06-2013 at 08:51 ---------- Poprzedni post napisany 09-06-2013 at 15:17 ----------

up

Opublikowano

Bicie paska wielorowkowego zwykle spowodowane jest tym ze ktoras rolka lub walek sa krzywe. Czasem po kolizji niby nic nie widac a kolo krzywe. Sprzegielko na alternatorze raczej nie pomoze bo ono zabezpiecza alternator, a dokladniej uklad paska wieorowkowego , gdy alternator ulegnie uszkodzeniu, zrywa sie sprzeglo a nie pasek.

Opublikowano

Witam! Ja w swoim 1z też miałem ten problem. Po zamontowaniu sprzegiełka spokój.

Opublikowano
  • Autor

piekarz a jakie sprzęgiełko kupiłeś i za ile? I dzięki za odpowiedź :)

Opublikowano

Sprzęgło alternatora, służy do tego żeby podczas szybkiego ,,schodzenia'' silnika z obrotów alternator nie zwalniał równie szybko co silnik tylko jeszcze się kręcił.Ja również bym spróbował założyć owe sprzęgiełko.

Opublikowano
  • Autor

I sprzęgiełko np od poliftowej B5?

---------- Post dopisany 13-06-2013 at 23:20 ---------- Poprzedni post napisany 12-06-2013 at 23:31 ----------

up

Opublikowano

Nie pamiętam jakie sprzęgiełko. Kazałem swojemu mechanikowi założyc i tyle. On sam je dobrał. Pewnie od polifta.

Opublikowano
  • Autor

up

---------- Post dopisany 22-06-2013 at 15:54 ---------- Poprzedni post napisany 19-06-2013 at 14:48 ----------

up