Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w dobrze osprzetu dla ESX-4100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na chwile obecna mam taki zestawik:

- ORI radio - GAMMA V,

- ORI 2 woofery i 2 tweetery w przednich boczkach,

- ORI 2 woofery i 2 tweetery w tylnych boczkach,

- Wzmacniacz Signum ESX - 4100,

- Subwoofer Clarion SW3012B

4 x 100 / 160 Watt RMS an 4 / 2 Ohm

2 x 320 Watt RMS gebrückt an 4 Ohm

2 x High- & Lowpass 50-250 Hz, Bass-Boost 0-12 dB

Abmessungen: 282 x 50 x 420 mm

UVP/EUR 379,00

700 W maksymalnej mocy muzycznej

Moc skuteczna 350 W

ESX-4100, GAMMA V i Clarion chcialbym aby zostaly w moim sprzecie.

Powiedzcie mi teraz co dokupic, aby robic mega szum :D

Ja sam kilka opcji wymyslilem.

I.

Podlaczenie Clariona pod ESX'a.

Nowe glosniki np. Powerbass L-60Cx na przod oraz tył.

II.

Podlaczenie nowych Powerbass L-60Cx na przodzie i tyle pod ESX'a.

Nowy wzmak dla Clariona.

III

Podlaczenie Clariona pod ESX'a

Podlaczenie nowych Powerbass L-60Cx na przodzie i tyle pod nowy wzmak.

IV

Podlaczenie Clariona (z nowym glosnikiem - tylko jakim!?) pod ESX'a

Podlaczenie nowych Powerbass L-60Cx na przodzie i tyle pod nowy wzmak.

V (chyba najmniej optymalna??)

Podlaczenie Clariona pod ESX'a

Podlaczenie nowych Powerbass L-60Cx na przodzie i tyle pod radio.

Powiedzcie mi w co celowac, co dobrac.

---------- Post dopisany at 20:48 ---------- Poprzedni post napisany at 12:19 ----------

Luknie ktos??

Opublikowano

witam ,pod radiem nowe glosniczki to slabiutko ci zagraja napewno nie bedzie mega szum:wink:ta opcja druga ma sens ESX pod glosniczki a nowy wzmak pod sub,poniewaz masz 4 kanalowke to ja podlacz pod te glosniki ktore kupisz a 2 kanalowke albo mono kup pod suba,ja bym tak tworzyl,pzdrawiam

Opublikowano

dzieki za odpowiedz, jakbys jeszcze ogarnial to mam kolejne pytania :)

Ogolnie sprzecior ma byc w golfie 4 (3 drzwi). Z tylu niekoniecznie musza byc glosniki z tego co wyczytalem wiec, moze lepiej kupic cos lepszego na przod. I teraz pytanie, jak mam 4-kanalowy wzmacniacz to czy moge go zmostkowac i bedzie rowno napedzal dwa glosniki? Wydaje mi sie ze tak, ale nie znam sie, az tak na tym wszystkim :) Jeszcze takie info znalazlem na temat mojego wzmaka : "4x61/2x178" Wiec to utwierdza mnie jednak w przekonaniu, ze moge zmostkowac tak jak wyzej napisalem.

Ale teraz powiedzcie mi czy 2x178, to znaczy by szukac glosnikow o mocy szczytowej nie wiekszej niz 178W ?? Bo tyle wzmak moze dac, czyz nie mam racji?

A co do suba to o jakiej mocy szukac do tego clariona?

Opublikowano

zdecydowanie tak jesli chodzi o lepszy przod kosztem tylu,tym bardziej ze masz 3drzwiowke,ja w sedanie a4 odcialem calkiem polke i mam tylko przod i sub w bagazniku i jest jak ty to nazywasz mega szum:wink: ale naprawde gra swietnie i scena i bass jest super,a co do wzmaka to tak ;ma 4x100RMS wiec to juz jest dosc duzo jak pod przody gdzie powerbass ten l-6cx ma 60rms a jesli bys dal w mostku pod te przody 2x 320 to moze byc po powerbass-ach:decayed:mozesz podpiac przod pod 2 kanaly ,a 2 zmostkowac i dac na tego suba(oczywiscie jesli ten ESX ma te parametry:wink:)

---------- Post dopisany at 23:31 ---------- Poprzedni post napisany at 23:28 ----------

a co do wzmaka pod sub to ja kupilem teraz helix b2 precision pod helix p-12,ktory ma podobne 350rms do tego clariona,a teraz chodzil pod alpine v12 t500 w mostku i powiem ci ze ta alpina nawet sobie radzila,ale jednak wiecej mocy do suba nie zaszkodzi:wink:

Opublikowano

ogolnie on wczesniej siedzial w A4 B5 (tyle, ze napedzal tego Clariona tylko). Ale chce teraz rozbudowac swoje CA wiec chce isc dalej :)

dscf0011_46.jpgdscf0010_60.jpg

Wzmak ma dwa wejscia, wiec moge kanal 1&2 po zmostkowaniu podlaczyc pod przednie glosniki, a kanal 3&4 pod sam wzmacniacz. Tylko w tej chwili nie ogarniam mocy jaka bedzie on dysponowal.

Jakiej mocy moga byc glosniki i jakiej mocy subwoofer? Obecny subwoofer bedzie mial zapas mocy czy mozna wymienic w nim glosnik na mocniejszy??

Opublikowano

no wedlug tego co pisze wczesniej to ma 4 x100 WRMS I 2X320WRMS w mostku ,wiec mozesz podpiac nie zmostkowany przod czyli1i 2 kanal po 100 rms i 3i4 zmostkowac i podpiac pod sub czyli 320rms.przody po 100wrms to wystarczajaca moc pod wiekszosc glosnikow ,i moze byc lekki zapas ale tez nie moze byc to duza roznica bo puscisz z dymem glosniczki,no jesli chodzi o sub to napewno nic mu nie zrobisz tymi 320watami skoro ma 350 rms ,moze troche malo ale napewno da rade,mi do helixa p12 350rms ,koledzy proponuja nawet wzmak 500rms ale to tez zalezy od tego czy dany sub lubi waciki:wink:

---------- Post dopisany 11-06-2013 at 00:02 ---------- Poprzedni post napisany 10-06-2013 at 23:53 ----------

a doczytalem o tym ze ci tylko napedzal clariona ten wzmak ,ale to poprostu nie wykorzystywales jego mocy 2 kanalow bo napewno byl tylko zmostkowany przy 2 kanalach a 2 miales wolne,i teraz do takiego przodu i tego suba narazie wystarczy ,bo potem pewnie sam stwierdzisz ze przydalo by sie trioche wiecej mocy do suba:wink: ja tez pol roku temu mialem tylko wymienic glosniczki z przodu pod nowe radio a teraz juz szukam sprzetu z duzo wyzszej serii:decayed:

Opublikowano

Dzieki za porady ! :)

Na chwile obecna podlacze tak jak piszesz, wiec reasumujac:

1 kanal pod lewy glosnik z tweeterem

2 kanal pod prawy glosnik z tweeterem

3 i 4 kanal pod subwoofer :)

[+]

no wlasnie ja juz troche czasu przejezdzilem na podlaczonym wzmaku i subie...

dlatego szukam dodatkowych 'wrazen', wiec przyszlo mi do glowy ze ten wzmak moglby napedzac tylko glosniki, a nowy wzmak sam subwoofer (nawet z nowym glosnikiem o wiekszej mocy), no ale wiadomo jak to w polsce, odrazu wszystkiego nie kupie :D wiec nie wykozystywany w 100% do tej pory wzmak postaram sie wykozystac (kupujac i podlaczajac nowe glosniki na przodzie) :)

A wlasnie teraz nasuwa sie pytanie. Co kupic na przod w tej konfiguracji?????

PowerBassy? Helixy?

Opublikowano

no tak oczywiscie do zwrotnic a od nich do wofera i tweetera,bo mozna podlaczyc aktywnie ale musisz miec radio ze zwrotnica ,ja np tak mam ze wszystkie 4 kanaly pod przod czyli 1 kanal wofer prawy 2 kanal tweeter prawy 3 kanal wofer lewy i 4 kanal tweeter lewy,i wtedy wszystkim sobie regulujesz w radiu ,no powiem ci ze jest bajka no i oczywiscie sub ma osobny wzmak,moze kiedys ty tez tak bedziesz chcial zrobic ,polecam(warte tych pieniedzy ktore zainwestujesz) milego kompletowania i odsluchu:hi:

---------- Post dopisany at 00:18 ---------- Poprzedni post napisany at 00:15 ----------

a jesli chodzi o glosniki to juz inny temat ja mam dimensionu el comp 6 ale napewno wymienie i to juz chyba w wakacje ,mysle o dego albo morel ,a jesli pytasz o helix to tez bardzo dobre oczywiscie mowimy o wyzszych seriach

Opublikowano

witam,z tych dwoch bardziej bym byl sklonny kupic hifonics,ale moze takie Powerbass 3XL-60C - Zestawy głośnikowe - Car Audio Sklep ESSA

raczej lepsze od tych zestawow ktore znalazles, wiem 200 stowy roznicy ale ja tak zrobilem ze kupilem el comp 6 i dosc dobrze graja nawet swietnie jak za nie cale 3 stowy ale teraz chce jednak kupic cos lepszego np. dego sp6.5 i wydam nastepna kase a te 3 stowy w plecy a tak to by byly juz czescia zaplaty za dego,wiec pomysl zanim zainwestujesz,a piszesz ze chcesz isc dalej w zabawie audio car to warto cos dolozyc:wink: