Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Sporadyczne ubutki płynu chłodniczego, prosze o sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich zainteresowanych, silnik1.6 ADP problem polega na tym ze po kupnie auta wymieniłem termostat i króciec z tyłu silnika auto się nie dogrzewało i ciekło właśnie z tego króćca po tym zabiegu i kilkukrotnym odpowietrzeniu układu wszystko było w porządku, problem jest taki ze samochodem jeżdżę tylko 3 dni w miesiącu bo wiekszość czasu jestem za granicą, wiec zawsze wracając sprawdzam wszystkie płyny czy nic nie uciekło szczególnie ze auto mam od niedawna, lecz przez okres zimy nic nie ubywało, któregoś razu wróciłem i pod autem była plama płynu więc sprawidziłem i uciekło prawie wszystko ze zbiorniczka, dolałem ale oczywiście był zapowietrzony nie wiedziałem ile ubyło dokładnie spuściłem płyn i zalałem układ woda, pojeździłem 3 dni i było ok nic nie ubyło,gdy auto ostygło zrobiłem kreskę na zbiorniczku i pojechałem do pracy, wróciłem i ubyło może nie całą szklanke wody, dolałem do stanu biorąc pod uwagę ze mógł sie jeszcze sam z siebie odpowietrzyć, po kolejnych 3 tyg, ubyło dosłownie minimalnie, teraz jest ok, podczas pierwszego wycieku jeszcze noce były mroźne czy jest opcja ze coś sie kurczy i płyn ucieka? nie mogłem zlokalizować wycieku, jedyne miejsce które mi sie nie podobało to cienki wężyk idący z tyłu za silnikiem i wchodzi do bloku silnika w okolicach plastikowego króćca wydawał sie juz zmęczony i upalony od temperatury niedlugo sie rozleci. ale nie kapie z niego woda,ani nie kapała może ktoś miał podobny problem?