Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytanie o zmiane zawieszania: B6 avant <standard> na s-line.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam prośbę dotycząca zawieszenia standardowego a s-line. Obecnie mam zawieche standard - jak byłem na diagnostyce to wygląda to już nie ciekawie :> przód lekko ponad 60 a Tył lekko pod 60 :( tak że wydaje mi się ze jest czas na wymianę. Teraz możecie powiedzieć mi jakie wstawić? Bo wiem ze jest różnica w kategoriach wagowych i oznaczeniach i być może jeszcze czymś o czym nie wiem :/ i nie chce się nadziać na kupno złych sprężyn i amortyzatorów ;/

Obecnie tak wygląda moje zawieszenie: 1BA - OJH przód Klasa wagowa 8 - 854/885kg a tył OYK klasa wagowa 10 - 545 - 570kg <standard> Ni gro ma wiem o co tu chodzi ale chce kupić dobra zawieche która deko obniży mi autko :) wydaje mi się ze deko to max 20 mm

I powiedzcie czy WARTO zmieniać na S-line? zalety i wady jak ktoś by mógł napisać :) byłbym wdzięczny ...

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja przy 1BE miałem klasy wagowe przód OJG-7 861-899kg tył OYJ-9 545-570kg. Auto jak w twoim profilu.

Opublikowano
  • Autor

Ale kolego powiedz to lepiej czy gorzej :> hehe, zmieniałes? bo piszesz miałeś. Trzeba pisać troche jaśniej <łopatologicznie :kox:>bo nie jestem zorientowany w tych oznaczeniach :) wiem narazie jakie u mnie są :naughty:

Opublikowano

żeby wymieniać amory to muszą mieć min 30% a u ciebie jest 60% jak dobrze doczytałem także tragedii nie ma , ale jak chcesz wymienić to 1BE jest ok komfort oki a są trochę twardsze od serii tylko zwróć uwagę coby ktoś ci nie wcisnął do 2.5tdi

Opublikowano

Zmieniałem sprężyny na niższe -45/-30 i amorki na nowe pod 1be, a tamte sobie leżą. Ile waży twoje auto? Moje 1590kg.

Opublikowano
  • Autor

Chce wymienić na niższe :)

Czaje ze s-line to 1BE :) i tu klasa wagowa nie gra żadnej roli? Aby było od Avanta tak? Wszystkie S-line maja 20mm niżej od standardowego?

Czym się różni zawiecha z 2.5 a 1.9? Da się rozpoznać ze zdjęć?

Amory przód 63% a Tył 56% ...

Waga auta 1405kg

Opublikowano

Różni się klasą wagową 2.5 jest cięższe. Da się rozpoznać po kolorach. Z tymi oznaczeniami to do końca nie wiadomo. Raczej sugerowałbym się wagami podanymi przy klasach dla 1BA i 1BE są różne w danej klasie wagowej. S-line to 1BE 1BV oba są niższe o 20mm od serii ale 1BV jest twardsze.

Poczytaj:

http://a4-klub.pl/zawieszenie-13/all-b6-b7-akcja-zbiorowa-rozkminiamy-zawieszenie-1ba-vs-1be-kat-mas-osi-191457/

http://a4-klub.pl/zawieszenie-13/all-b6-b7-obnizenie-zawieszenia-sprezynami-dobierac-zakres-mas-osi-136448/

Ps. muszę auto zważyć bo duża różnica z twoim, chyba mam źle w dowodzie wpisane

Opublikowano
  • Autor

OK dzięki za każde info. Jakieś małe rozeznanie już będzie :)

---------- Post dopisany at 20:02 ---------- Poprzedni post napisany at 19:52 ----------

A jakie są kolory przy różnicy pomiędzy 2.5 a 1.9? To jest teżważne bo nie zawsze sprzedający wie jaki jest symbol danej zawiechy.

---------- Post dopisany at 20:54 ---------- Poprzedni post napisany at 20:02 ----------

A może - co jakbym przy takiej wydajności amorków jakie mam, skłoniłbym się na wymianę samych amorków? Albo samych sprężyn? hmm albo lepiej nie kombinować :/

Tak czytam wszystkie wpisy o wymianach zawiechy, różnie z tym wychodzi. Mechanik mechanikowi nie równy a tym bardziej jak sam chce kupić sobie zawias :facepalm:. Powiedzcie mi jeszcze jakie mogą być ceny jeśli chciałbym kupić nowe 1BE, gdzie szukać ... dziś zacząłem temat a już zaczynam być skołowany :shock3::facepalm:. Dziękuje jeszcze raz za każde info. Być może macie nr springów i amorów jakie mógłbym kupić w rozsądnej cenie.

Opublikowano
  • Autor

Oooooo wielkie dzięki :banan:

---------- Post dopisany 09-07-2013 at 22:22 ---------- Poprzedni post napisany 05-07-2013 at 14:28 ----------

Siema.

Panowie jest takie zapytanie, mam amory i sprężyny z 1BE ... chce zebyście mi tylko potwierdzili ich wiarygodność ... 1BE to kolor czerwony? Powiedzcie jak obniżają spręzyny PRZóD - niebieski bialy zielony zielony TYŁ - niebieski rózowy rózowy ... jak sie dopatrzyłem to przód i tył mieści sie w 9 KW ... a nie powinna byćróżnica pomiedzy tyłem a przodem? Waga mego auta to 1405 kg

Dzieki za info ...

Opublikowano

No u mnie była różnica przód kategoria 7 tył 9. A ty masz o 2 kategorie wyżej przód czyli jakieś 80-90 kg więcej. Sprężyny pewnie od 2.5 tdi? Amorki 1be są czerwone.

Opublikowano
  • Autor

Aha dzięki za info

Tez mi się nie podobało ze klasa wagowa taka sama ...