Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rejestracja auta + OC + przegląd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc odnośnie rejestracji auta.

Kupiłem auto w którym przegląd kończy się w przyszłym tygodniu a oc jest do końca września. W jakiej kolejności powinienem dokonywać zmian aby było ok ? Jeśli przez zarejestrowaniem auta zrobię przegląd to czy wbija mi go w nowy dowód jeśli auto zarejestruje tydzień po zrobieniu przeglądu ? Ta sama kwestia dotyczy OC. Jeśli auto zarejestruje teraz a nowe OC wykupie na koniec września to będę mógł jeździć na starym skoro numer rejestracyjny będzie na oc inny niż ten na aucie ?

Przepraszam za być może głupie/banalne pytania ale to moja pierwsza rejestracja auta.

Opublikowano

przegląd możesz zrobić jako pierwszy w nowy dowód ci go normalnie wbija a jeśli chodzi o oc to jeśli zmienisz tablice to musisz zadzwonić do ubezpieczyciela i podac nowy numer auta i wydaje mi się ze powinieneś wyjeździć do końca oc

Opublikowano

OC przejmujesz po poprzednim właścicielu i możesz na nim jeździć do końca ważności polisy. Przy czym niektóre ubezpieczalnie robią rekalkulację składki (jak nie masz zniżek a polisa np. jest w pzu to nawet na ten miesiąc jest to nieopłacalne dla Ciebie). W takim przypadku wypowiedz polisę i kup tańsza dla siebie. Chyba że TU nie robi rekalkulacji składki to jeździj na niej do końca.

Robisz tak:

1) przegląd (wbiją Ci go później do nowego dowodu)

2) Urząd Skarbowy - podatek od czynności cywilnoprawnych 2% - jeśli auto od os. fizycznej (chyba że kupiłeś auto od firmy, komisu - to nie płacisz). Masz bodajże 14 dni.

3) Wydział Komunikacji - rejestrujesz na siebie. Masz 30 dni na to. Dostajesz "miękki dowód"

4) Ubezpieczalnia - kupujesz OC na siebie /ew. dzwonisz do TU i zmieniasz nr rej. auta obecnej polisy

5) Jeśli kupiłeś nową polisę NIE ZAPOMNIJ WYPOWIEDZIEĆ STAREGO OC nawet jak Ci zostało kilkanaście dni - bardzo ważne !

6) Wracasz do Wydziału Komunikacji (z ważnym OC) po odbiór "twardego dowodu"

Opublikowano
  • Autor

Bardzo dziękuje za dokładne wyjasnienie. Chciałbym jeszcze zapytać czy we wniosku muszę wypełnić wszystkie pola np. numer silnika czy też rodzaj pojazdu i przeznaczenie ?

Aktualne OC jest do końca września w PZU, tam na pewno nie będę chciał zawrzeć umowy ze względu na wysokie koszty.

Jeśli chce zmienić ubezpieczyciela to najpierw idę wypowiedzieć umowe z PZU i dopiero podpisuje umowe z nowym ubezpieczycielem czy na odwrót ?

Czy przy wypełnianiu PCC w polu nr 9 wpisuje obie osoby jeśli tata jest właścicielem a ja współwłaścicielem ? W linku można podejrzeć to pole.

Jak wypełnić PCC-3 i PCC-3A

Opublikowano

Aktualne OC jest do końca września w PZU, tam na pewno nie będę chciał zawrzeć umowy ze względu na wysokie koszty.

Jeśli chce zmienić ubezpieczyciela to najpierw idę wypowiedzieć umowe z PZU i dopiero podpisuje umowe z nowym ubezpieczycielem czy na odwrót ?

Nie ma znaczenia - ważne żeby zachować ciągłość. Idź do PZU - wypowiedz umowę (możesz z dnia na dzień - nie musisz czekać do końca września, bo za te dni policzą Ci dopłatę. Będziesz miał wypowiedzianą polisę z dniem X - nową zawrzyj od tego samego dnia X.

Odnośnie PCC-3 z tego co pamiętam wpisujesz chyba jedną osobę - nie ma znaczenia nawet czy ojca czy siebie. (dla nich liczy się że dostaną kasę) - ale to już upewnij się w US. Wpisz ojca i Ty zanieś dokumenty - w razie "w" dopiszesz się na miejscu.

Co do wniosku rej. wpisujesz VIN, sam. osobowy, użytkowanie prywatne. nr silnika nie musisz wpisywać.

Opublikowano
  • Autor

Bardzo dziękuję za pomoc.

Opublikowano
Bardzo dziękuję za pomoc.

Nie ma za co :) Po to tu jesteśmy :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Żeby nie zakładac nowego tematu zapytam tutaj.

1. Macie kogoś sprawdzonego kto za rozsądne pieniądze obszyje kierownice z dobrej jakości materiałów ?

2. Jaki płyn do spryskiwaczy wybrać ? Pierwszy lepszy czy lepiej wybrać coś markowego ? Co możecie polecić ?

Opublikowano
Żeby nie zakładac nowego tematu zapytam tutaj.

1. Macie kogoś sprawdzonego kto za rozsądne pieniądze obszyje kierownice z dobrej jakości materiałów ?

2. Jaki płyn do spryskiwaczy wybrać ? Pierwszy lepszy czy lepiej wybrać coś markowego ? Co możecie polecić ?

Ad.1 Ja nie mam, ale załóż osobny temat w odpowiednim dziale, a pewnie ktoś coś podpowie :)

Ad.2 Dobry jest Sonax. Ale tez dużo innych, użyj opcji :szukaj: a na pewno znajdziesz odpowiedź na forum. Nie używaj takich najtańszych, bo potrafią "weżreć" się w maskę i zostawić zacieki bardzo trudne do usunięcia (oczywiście nie wszystkie, czasami tanie również są ok - ewentualnie ich zapach nie jest zbyt przyjemny, ale nie sieją spustoszenia..)

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki kolego. Udało się dzisiaj bez żadnych problemów zarejestrować i opłacić auto w US.

Ze wszystkim zeszła mi może godzinka, dzięki temu że miałem wcześniej wszystko przygotowane. Jeszcze raz bardzo dziękuję.

---------- Post dopisany 29-08-2013 at 04:54 ---------- Poprzedni post napisany 28-08-2013 at 15:08 ----------

Mam jeszcze jedno pytanie. Tak jak napisałem wcześniej auto już zarejestrowane na mnie i w związku z tym chciałem zapytać czy nadal mogę jeździć na aktualnym OC skoro widnieją tam inne dane ? (Np. Numer rejestracyjny)

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie. Tak jak napisałem wcześniej auto już zarejestrowane na mnie i w związku z tym chciałem zapytać czy nadal mogę jeździć na aktualnym OC skoro widnieją tam inne dane ? (Np. Numer rejestracyjny)

Możesz, natomiast musisz to zgłosić w PZU. A jak to zrobisz to policzą Ci dopłatę.. (rekalkulacja składki). Jeśli nie zgłosisz przy kontroli będą problemy, a przy jakim kolwiek zdarzeniu uznają że nie masz OC..

Opublikowano
  • Autor

Aha rozumiem.

Jest jeszcze jedna sprawa nad którą się zastanawiam. Tylko jak to napisać aby było dla was zrozumiałe.

Tata rok temu był sprawcą kolizji i raczej 60% zniżki, które wtedy posiadał, dzisiaj jest już nieaktualne.

Dzisiaj po odwiedzeniu kilku ubezpieczalni, jedna z nich zaproponowała mi abym przyniósł jakąś starą umowę taty na której widnieje % zniżki jaką posiada/posiadał i najlepiej aby to było 60%, wtedy podepną kopię tej umowy to OC które mam zamiar z nimi podpisać i wtedy policzą mi 60% zniżki na nowe OC. Czy takie rozwiązanie jest dobre ? tzn. czy nie będę miał przez to jakiś problemów w przyszłości ? Bo w innym przypadku miałbym łączną zniżkę 40% (taty kolizja, ja nie mam 25 lat) i zapłaciłbym ok 700zł. Co możecie poradzić w tej sytuacji ?

Opublikowano

Wiesz to zależy od TU. Warta np prowadzi każdy samochód oddzielnie i zniżki przechodzą na inne auto ale już zwyżki nie.

Opublikowano

Jak TU uwzględni 60% to ich sprawa i wszystko będzie ok. Z tego tytułu nie będziesz miał problemów.

Opublikowano
  • Autor

Bardzo dziękuję. Umowa już zawarta u nowego ubezpieczyciela.

Czy stara umowa OC poprzedniego właściciela, która kończy się pod koniec września musi zostać przeze mnie wypowiedziana ?

Opublikowano
Bardzo dziękuję. Umowa już zawarta u nowego ubezpieczyciela.

Czy stara umowa OC poprzedniego właściciela, która kończy się pod koniec września musi zostać przeze mnie wypowiedziana ?

Uważnie :read:

5) Jeśli kupiłeś nową polisę NIE ZAPOMNIJ WYPOWIEDZIEĆ STAREGO OC nawet jak Ci zostało kilkanaście dni - bardzo ważne !

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję :)

Mam jeszcze jedno pytanie w związku z wypowiedzeniem umowy.

We wniosku, w polu "nr rejestracyjny pojazdu" wpisuję numer rejestracyjny na który było brane ubezpieczenie, a nie aktualny numer rejestracyjny tak ?

Tak jak pisałem wcześniej auto jest już przerejestrowane na nowe numery stąd to pytanie :)

tomcio1600 podziwiam za cierpliwość :P

Opublikowano

Hmmm... dobre pytanie.. :grin: jeśli nie dzwoniłeś do nich i nie zmieniałeś rejestracji po przerejestrowaniu auta to stary numer. U mnie zawsze szło to z automatu - tzn. przychodziłem z umową kupna sprzedaży, pani/pan kserowali sobie umowę i przybijali pieczątkę i po sprawie :wink:

Opublikowano
  • Autor

Kurcze popełniłem błąd, że nie załatwiłem tego od razu po przerejestrowaniu auta.

Auto ma już nowe tablice i OC. Teraz nie wiem co robić, a muszę to załatwić przez kogoś z rodziny ponieważ nie mam kiedy w tygodniu tego ogarnąć.

Wypełnię wniosek i najwyżej nr rej. wpisze się przy okienku ale coś mi się wydaje, że na 99% będzie to ten stary numer rejestracyjny na który było OC.

Opublikowano

Wręcz na 99,9 % hehe :) nigdy wniosków nie wypełniałem - tak jak pisałem, tylko podchodziłem do ubezpieczalni, pokazałem umowę i resztę "oni" już załatwiali. Jak przerejestrowywałem auto (darowizna) oraz zmieniałem ubezpieczyciela na tańszego to tak samo. W Allianz raz tylko musiałem złożyć podpis pod gotowym drukiem.

Spokojnie dasz sobie radę.