imp Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Panowie, od pewnego czasu mam problem z BRD. Cały czas łapie poniższe błędy 08194, 01137 co skutkuje zapaleniem się checka. Wiem że chodzi o różnicę spalin przez i za DPFem. Wymusiłem wypalenie filtra poprzez VAGa, niestety kanał 075.3 ( Poziom zapełnienia filtra cząstek stałych) pokazuje cały czas stale 20% , Czasem się odwiesi i 075.3 waha się podczas jazdy na odcinku 250 km od 7-45% w zależności czy miasto czy trasa. Zmienia się to bardzo dynamicznie. Zastanawiam się czy Poziom zapełnienia filtra może tak bardzo szybko i dynamicznie się zmieniać ? Przykładowo zjeżdżam z trasy do miasta mam 7% i za 10 min po kilku zatrzymaniach na światłach mam 45% ?? Zastanawiam się czy to faktycznie wina DPFa czy nie walnięty czujnik G450. Poniżej dwa screeny. Błędy kasuje check gaśnie, ale za parę chwil wraca, po którymś tam odpaleniu auta.
Konrad88nj Opublikowano 1 Września 2013 Opublikowano 1 Września 2013 Masz uszkodzony czujnik różnicy ciśnień. Wymień go i nie będzie problemu. Pamiętaj, że po wymianie trzeba go zaadaptować vagiem/vasem. Nie załączysz wymuszonego wypalania ponieważ jednym z podstawowych warunków uruchomienia jest brak błędów ecu. Lepiej nie jeździj zbyt długo autem z walniętym czujnikiem bo dpf przekroczy maksymalne zapełnienie i już go nie wypalisz.
imp Opublikowano 2 Września 2013 Autor Opublikowano 2 Września 2013 OK, dam rade to sam wymienić ? Jest dojście to tego ustrojstwa ? Jak wygląda procedura adaptacji. Mam tylko VAGa. PS: chodzi o to ? ---------- Post dopisany 02-09-2013 at 10:31 ---------- Poprzedni post napisany 01-09-2013 at 18:10 ---------- Wymieniłem, skasowałem błędy i od razu włączyło się wypalanie co zaobserwowałem w kanale 070 - więc na trasę i do 0%, autko odzyskało moce, błędy nie wracają. Za czujnik do BRD zapłaciłem 249 zł, jego nr to: 076906051A, czyli IFInterface troszkę mnie oszukał z tym numerem.
Rekomendowane odpowiedzi