Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

głosniki fabryczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że od niedawna jestem w posiadaniu b7 avant 2006r, szukałem informacji o audio. Nic konkretnego nie znalazłem a szukam już 4 godz. W audi nie było fabrycznego radia, tylko CLARION DXZ748RMP - nie powiem gra ładnie i mocno. Nie wiem ile mam głośników fabrycznie (domyślam się że 8 w drzwiach przód i tył) i jak on został zamontowany bo nie miałem czasu żeby wyciągać radio i dłubać. Potrzebuje konkretnej informacji ile w avancie montowali głośników fabrycznych zwykłych i bose. Nie mam napisów bose to zakładam, że nie ma tego systemu. W bagażniku w schowkach nie mam "suba", ale wyczytałem, że gdzieś w nadkolu jest pod tapicerką. No i głośnik na podszybiu - mam tam przy wlotach powietrza kratkę ale czy tam głośnik jest to nie wiem. No i kwestia głośników aktywnych- ponoć te z tyłu mają swój wzmacniacz, a przednie są zwykłe - pasywne. Oczywiście podłączenie radia nie ori wiąże się z jakimiś dodatkowymi adapterami czy coś takiego - jak będę miał chwilę, to wyjmę radio i zobaczę jak to jest podłączone.

Proszę o linka z konkretnym opisem - najlepiej b7 avant, albo informację jakie w tym modelu montowali audio i na jakiej zasadzie działa??? Dzięki.

Opublikowano

Jeśli nie masz BOSE to wzmacniacz służył tylko do basu w bagażniku samochodu - znajdował się on w bagażniku z lewej strony w schowku (z prawej jest taki sam schowek). Głośników ori montowanych w avancie jest 10 ( po 2 szt w drzwiach wysoko i niskow tonowe - razem 8szt w podszybiu z przodu i basowy w bagażniku). Radia które były fabrycznie montowane to chorus II, concert II, RNS-E itp. Jest specjalny opis w tym dziale.Jeśli masz zaintlowane nie ori radio to nie będzie współgrało z wyświetlaczem FIS między zegarmai. Jest wiele tematów na forum poszukaj dobrze - napeno znajdziesz.

Opublikowano
  • Autor

Zgadza się, z FIS nie współpracuje ale to już wyczytałem, dlatego myślałem żeby kupić oryginalne np. concert II 1-din, ale nie wiem jak z jakością dźwięku w tym radiu bo nie miałem okazji posłuchać. Obecny Clarion gra ładnie i jest mocne bo ma fabrycznie 53w, o jakości dźwięku nie muszę chyba pisać. Jednak wolałbym ori tylko pytanie czy nie będzie dużo gorsze od tego co mam - chodzi o dźwięk i moc. Co do głośników to zgadza się, napewno 8 we wszystkich drzwiach i na podszybiu, natomiast w bagażniku mam po lewej i po prawej stronie zwykłe schowki i nie widziałem tam głośnika basowego i wzmacniacza tak jak to na zdjęciach widać w niektórych audi- na wierzchu. U mnie albo go nie ma albo jest schowany i zamaskowany gdzieś głębiej. Bas ogólnie jest mocny i nie wydaje mi się, żeby to była zasługa tylko głośników w drzwiach, chyba że są aż takie dobre :).

Opublikowano

Zawsze bas był z tyłu nie wydaje mi się że został gdzieś przeniesiony (ale możesz poszukać) . Co do ori radia to gra ono bardzo ładnie. Miałem chorus II i wymieniłem na concert II i jestm zadowolony. Po zmianie radia musisz je odpowiednio zkodować VCDS-em no i jak będziesz kupywał to tylko z kodem. Dodatkowo ori radio ma funkcje przypisane do ori zestawu głośnomówiącego (bluetooth) i ori navi jak taką masz.

Opublikowano
  • Autor

Teraz to jestem coraz bardziej przekonany, żeby kupić ori i myślę tu o concert II 1-din. Miałem kupić clariona - wyższy model, ale sobie raczej odpuszczę. Navi akurat nie mam, ale samo to, że na Fis-ie będą informację, plus dodatkowe funkcję o których czytałem na forum jak np. dostosowanie głośności do jazdy itp. to już cieszy :). Natomiast co do dźwięku, skoro mówisz, że ładnie gra i daje spokojnie radę to się chyba skuszę na ori. Nie ukrywam, że zależy mi na dobrym i mocnym basie w radiu concert II i wyczytałem na forum, że są opcje do regulacji niskich, średnich i wysokich tonów. Co do kodowania i samej wymiany radia to poczytam na forum na czym to polega, bo narazie to czarna magia dla mnie :) Dzięki lezy1 za pomoc.