Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Złącze elastyczne w A4 B5 1.9TDI przed katalizatorem jest potrzebne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam takie pytanie, czy złącze elastyczne, które jest za turbo przed katalizatorem jest niezbędne? Jakby się je usunęło to jakie mogą być skutki?

Mam w tej chwili wrzucony zamiennik od Gruchota sama przelotka rura z plecionką, ale niestety było to jakoś krzywo zespawane i złączę się totalnie rozszczelniło i lecą spaliny, że wszystko czarne.

Zastanawiam się, czy kupować drugi taki zamiennik, czy dać do wymiany samo złącze, czy po prostu wspawać samą rurę i wywalić siatkę.

Opublikowano

Siatka musi być bo gdyby jej nie było to cały układ wydechowy byłby sztywny a co za tym idzie nie było by żadnej amortyzacji i zapewne musiało by gdzieś pęknąć i wysoce prawdopodobne że będzie to przy kolektorze wydechowym.

Opublikowano

Jak Ci pękło giętko złącze to sprawdź prawą poduchę silnika. Ja wstawiłem oststnio nową plecionke pojeździłem trochę i też okopcona podłużnica i wszystko w około. Po 2 wymianie patrze na poduchę a tam olej z niej wyleciał i silnik siadł na prawą stronę i przez to rozwalało plecionkę. Jak wywalisz plecionkę to będzie ci cała buda drżała na wolnych obrotach. I tak jak kolega wyżej pisał będzie pękać rura w innych miejscach:)

Opublikowano

Jeżeli sama plecionka jest cała to daj do przecięcia źle pospawane miejsce i niech zespawają jak się należy, jeżeli jest rozwalona to w każdym warsztacie z tłumikami powinni mieć zamiennik :)

Opublikowano

Dzieki za informacje.

Poducha jest ok, jest zle zespawany cały element i siatka jest troche rozciagnieta na boki.

Wlasnie musze sprawdzic ile by mi wzięli za wymianę tej siatki z poprawieniem spawania. Jak cena bedzie dobra to pojade, jak nie zamówie u gruchota całość liczac, ze teraz bedzie dobrze wszystko spasowane.

Opublikowano

Plecionka musi być. Jak jej nie będzie to wydech będzie walił i prędzej czy późnej coś się i tak rozleci.

Opublikowano

Dzięki panowie za odpowiedzi. Kupiłem nowy cały zamiennik u gruchota, bo się wkurzyłem :)

jak stary wyjmę to wymienię siatkę i najwyżej pójdzie pod młotek :)

pozdrawiam