Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Starte opony i wyniki z geometrii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wiosnę założyłem nówki opony i w krótkim czasie mocno się starły z zewnętrznej strony. Zbieżność była roboiona po wymianie wachacza ale tylko przód. Zrobiłem całą geometrię na nowym sprzęcie w stacji diagnostycznej ale te liczby nic mi nie mówią bo nie znam tematu. Teraz czas na zimówki i strach żeby też nie poszły po sezonie. W załączniku skan z geometrii do oceny.

ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

Opublikowano

nie wiem czy to masz przed wymiana wachaczy czy teraz po starciu opon?

Ale i tak te ustawienia co masz podane przed i po ustawieniu , nie powinny a nawet nie mogły zniszczyć ci opon.

poza tym na geometrii ustawili tylko zbieżność i prze-regulowali kierownicę na prosto i to wszystko. (nic innego się nie reguluję)

Wydaje mi sie że zbieżność w naszych B5 jak dobrze pamiętam była na minusie a w najgorszym razie na 0,00ale trzeba to jeszcze zweryfikować ( a u ciebie przed i po korekcie jest na +) kto ma gdzieś dane pod ręka niech sprawdzi!

Opublikowano
  • Autor

Zmierzyłem teraz bieżnik i z zewnątrz zostało 1.5 mm bieżnika a z wewnątrz 3.5 do 4 mm. Środek opony wygląda całkiem dobrze co sugerowałoby złe ciśnienie w oponie. Pompuję w/g wlepki i stoi tam jak byk 2.0 przód i tył. O co chodzi ?

Opublikowano

ja by to była wina za niskiego ciśnienia ciśnienia to na zewnątrz i od wewnątrz było by to samo np 1mm a w środku 5 a jak zadużego to odwrotnie opona była by łysa na środku.

Jakie masz jeszcze dokładnie kaliber opony?

Jak się ściera po zewnątrz to tak jak by od wchodzenia za szybko w zakręty z uślizgiem:grin:

sprawdź sobie jeszcze stan amortyzatorów !!!

Opublikowano

Kąty nie zostały przestawione, więc miało prawo ciąć opony.

Opublikowano
  • Autor

Nie dawno miałem przegląd i amory były w normie. Opony 195/65/15 i zawsze na takich śmigam. Obecnie mam Dunlop, a wcześniej na Kleberach letnich zrobiłem ok. 60 tysi przez 3 sezony. Na zimowych Pirelli i UG 7 podobnie. Falkeny letnie to była totalna porażka. Teraz Dunlop też kicha. Styl jazdy taki sam i trasy od 7 lat takie same. Wychodzi na to że różnica w oponach ?

---------- Post dopisany at 14:56 ---------- Poprzedni post napisany at 14:53 ----------

Ale kąty nie były ruszane chyba ob zakupu auta a na innych oponach było ok.

Opublikowano

Jakie kąty ?

W B5-ośce regulujesz tylko zbieżność , a jak coś innego nie gra to wymieniasz uszkodzony/zużyty element.

Ewentualnie jak masz gwint to możesz coś podregulować , ale tylko pochylenie koła zmieniając wysokość zawieszenia, no chyba że zrobisz fasolki:facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj przyszły nówki Continentale i normalnie stres że polecą jak Dunlopy. Jeżdzę 90 % po autostradzie 130 km/h więc styl jazdy odpada. Podjadę jeszce raz sprawdzić amortyzatory.

Opublikowano
Wczoraj przyszły nówki Continentale i normalnie stres że polecą jak Dunlopy. Jeżdzę 90 % po autostradzie 130 km/h więc styl jazdy odpada. Podjadę jeszce raz sprawdzić amortyzatory.
jedz sprawdz zbieznosc do kogos kumatego, tak jak kolega napisał wyzej w B5 nie regulujesz kąta koła
Opublikowano
  • Autor

Dunlop Sport Bluresponse wytrzymały 20 tysi i są do wywalenia. Geometria robiona była na nowym sprzęcie po przejechaniu 10 tyś a wcześniej też nie było złych ustawień. Słowem sportowe sezonówki.