Arkom Opublikowano 19 Października 2013 Opublikowano 19 Października 2013 Witam. Mam małe pytanie. Od pewnego czasu załącza mi się ABS. Zrobiłem diagnozę okazuje się że jako takiego błędu nie ma ale przednie lewe koło ma inna prędkość wg "ABS-u". Wiem, że jest to często w B5, że czujnik potrafi się lekko wysunąć.Cały myk polega na tym, że jak teraz zmieniałem łożyska na przodzie czujnik nawet nie drgnął mimo, ze tłukłem w zwrotnicę dość długo i mocno ( żeby ją zbić z wahaczy ) i ten felerny czujnik się nie ruszył lałem WD itp nic co innego z drugiej strony tam wyskoczył jak waliłem w niego. Zakładam, że nie uda mi się go ruszyć bez jego uszkodzenia więc bd musiał kupić drugi. Pytanie jest takie czy warto inwestować w jakieś droższe czujniki czy może być taki za 50 zł ?? Ogólnie co polecacie, ten ABS mnie już wqur... i mam zamiar coś tym zrobić bo aż wstyd się gdziekolwiek zatrzymać xd
A4-Tomek Opublikowano 19 Października 2013 Opublikowano 19 Października 2013 ja uszkodziłem czujnik przy wyciąganiu zwrotnicy żeby wymienić łożysko, a nie wiedziałem że za przelotką w nadkolu jest wtyczka czujnik był tak zardzewiały że przywarł do zwrotnicy. Wygrzebałem resztki i dorwałem na forum od kogoś używany czujnik za śmieszne pieniądze ABS w B5 działa tak sobie ale ponoć różnie były ustawiane, bo mi reaguje bardzo późno bo przy załączonym ABS opony potrafią zapiszczeć albo coś nie tak jest z modułem ABS mimo braku błędów.
Arkom Opublikowano 20 Października 2013 Autor Opublikowano 20 Października 2013 No ok Ty kupiłeś używkę ale mi bardziej chodzi o to czy ma znaczenie firma bo wiadomo, że nd taki czujnik BOSCHA nie bd już tak tani jak jakiejś firmy X
pawlo0933 Opublikowano 22 Października 2013 Opublikowano 22 Października 2013 kurcze mam dokładnie to samo
Arkom Opublikowano 24 Października 2013 Autor Opublikowano 24 Października 2013 To jest bolączka w B5, u mnie podejrzewam, że bez wymiany czujnika się nie obejdzie, ten co jest teraz był juz zalewany i WD i płynem hamulcowym i nic trzeba będzie zainwestować i tyle.
A4-Tomek Opublikowano 24 Października 2013 Opublikowano 24 Października 2013 Czujniki z przodu lubią sie zapiekać ale jak już go wyrwiecie to uważajcie na taki koszyczek wewnątrz zwrotnicy który trzyma czujnik na miejscu.
cabanmat Opublikowano 24 Października 2013 Opublikowano 24 Października 2013 Nie wiem ale ja szukałem znajomemu czujnika ABS-u do Audi 80 to nie ma tego w sklepach... jedyne co znalazłem to sklep handlujący ori częściami ale zaśpiewali mi niecałe 500zł za czujnik...
Rekomendowane odpowiedzi