Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kapiący olej z turbo, B7, 1.9 TDI, BKE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Od ponad 3 lat 'poci' mi się turbo. Pracuje jednak bez najmniejszych zarzutów (poprawnie przyspiesza, wkręca się na obroty, ma swoją moc - od 4 lat mam program na 145 KM). Silnik brał olej na poziomie 1l od wymiany do wymiany (co 12 tkm zmieniam olej, Motul x-clean) - cały czas tak samo. Zazwyczaj brał jak jechałem autostradą z prędkością 160-180 km/h. Jakbym jeździł tylko po mieście (do 120 km/h) to pewnie w ogóle bym nie musiał dolewać. Zazwyczaj poziom min (na bagnecie) pojawiał się po większej trasie z dużą prędkością (np. 1000 tkm, gdzie 600 km było autostradą) i wtedy trochę dolewałem do poziomu max na bagnecie - i starczało na jakieś 3-6 tkm, w zależności ile km na autostradzie / dordze ekspresowej.

Ostatnio jednak, po trasie ok 100 km w deszczu, zaparkowałem auto i na drugi dzień rano - przy wyjeździe z garażu - zauważyłem iż na moim miejscu jest mini plamka po kapiącym oleju. Zawiozłem auto do mojego mechanika (zaufany i raczej zna się na rzeczy) i po podniesieniu auta i zdjęciu osłony stwierdził że wyciek z turboi należałoby turbine zregenerować.

Zawsze miałem mokrą osłonę od oleju (jak wymieniałem olej było to widać), ale w sumie w garażu (z osłony) olej wykapał po raz pierwszy. Nie mam żadnego białego dymu ani tym podobnych objawów. Wytarłem wyciek z podłogi garażu, i na razie nie ma nowego śladu. No i pytanie - czy regenerować turbo ?

Przeglądnąłem forum i widziałem że trochę osób poleca firmę Ream Poland z Lublina. Mój mechanik to wyjmie, tylko pytanie czy jest sens bawić się w wysyłkę ? Może lepiej podjechać gdzieś na miejscu - w Wawie (ten mój mechanik oddaje gdzieś na Jelonkach i ponoć reklamacji nie ma). Coś może ktoś doradzić ?

W ogole, skoro działa poprawnie, to jest sens regenerować, czy wystarczy to jakoś uszczelnić ? No i jeśli jest sens, to gdzie ? Autem chce pojeździć jeszcze ze 3 lata, więc może lepiej zregenerować ?

Będę wdzięczny za pomoc,

dwwasyl

Opublikowano

Ta turbina nie ma ciezko, więc nie ma strachu z regeneracją, na Twoim miejscu wrzucilbym cos wiekszego i do tego program

Opublikowano
  • Autor

Styka mi te 145 KM póki co, także nie chcę się bawić w nową (większą) turbawkę.

Niemniej będę bardzo wdzięczny za porady w następujących kwestiach:

1)czy regenerować - czy też starać się to uszczelnić jakoś ? Czy w ogóle olać temat i jeździć póki ubytki nie są duże ? Mechanik coś wspominał, że skoro jeżdżę z pocącym się turbo to olej się przedostaje i może trafić kiedyś do intercoolera (co de facto źle się może skończyć dla silnika w przypadku samozapłonu)

2)jeśli regenerować - to gdzie ? jeśli jakoś uszczelnić można to gdzie ?

3)skoro mam program - to po regeneracji - trzeba to na nowo ustawiać. Czy skoro moje turbo zregenerują to będzie wszystko tak samo po regeneracji ?

Opublikowano

Tylko regeneracja. Wyslij do ReamPolandu

Opublikowano
  • Autor

No to teraz jeszcze ciekawiej. Po wyjęciu turbo - zawiozłem jednak do STS Turbo w Wawie, bo nie chciało mi się wysyłki ogarniać - okazało się że jest w bdb stanie, i regenerować nie ma czego - wszystko ok. Podobno wywaliło mi ten wyciek raz, bo nazbierało się trochę oleju przez 8 lat... (co jest normalne ponoć). Także będę miał wyczyszczony dolot, zawór EGR i moje 'stare' dobre turbo wraca na swoje miejsce.