Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z CLH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie,

mam samochodzie fabryczne lusterko wewnętrzne fotochrom, CLH i włącznik świateł auto, dołożyłem sobie do tego światła DRL razem z przełącznikiem DRL tak jak w tym wątku http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/montaz-modulu-drl-swiatlach-drogowych-265895/ . Wszystko pięknie działało, aż do tego poniedziałku kiedy postanowiłem odłączyć i pomalować sobie lusterko wew. w czarny mat (pod kolor nowego sufitu s line). No wiadomo lakierowanie trwało kilka dni, a samochodem musiałem jeździć bez lusterka do pracy. Podczas jazdy zauważyłem, że bez względu na porę dnia cały czas włączał mi się CLH bez względu na porę dnia i mimo tego , że na przełączniku był wyłączony oraz włączały mi się światła mijania po ustawieniu przełącznika na AUTO i bez względu na porę dnia, a po przełączeniu pokrętła na pozycję świateł mijania podświetlenie na panelu z przełącznikami z CLH i DRL zaczynało mi migać... Zwaliłem to na brak lusterka fotochrom... Aha i wyskoczył mi błąd braku fotochromu

Po założeniu przelakierowanego lusterka fotochrom (oczywiście do lakierowania zasłoniłem wszystkie czujniki) panel z CLH i DRL podczas przełączania pokrętła świateł przestał migać, fotochrom działa poprawnie (błąd już nie wyskakuje) ale pozostał problem z CLH mimo tego, że jest wyłączony na przełączniku to i tak się zapala :kwasny: jeszcze muszę zobaczyć jak w ciągu dnia działa funkcja AUTO czy się zapala czy nie...

Co może być z tym CLH? Przełącznik się skopał czy po prostu pozostał błąd po odłączeniu lusterka fotochrom? :kwasny:

Opublikowano

Wykasuj bled z mce, fotochrom dziala z innych czujnikow niz clh, tak wiec to nie ma powiazania. Do lusterka dochodzi do kostki na pin 6 info ktore wedlug opisu http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b6-b7-modul-centralnej-elektryki-wlacznik-swiatel-czujnik-swiatla-clh-138327/

Zobacz polaczenia i kodowanie.

Opublikowano
  • Autor

Słuchaj a może to po prostu jakieś zwarcie w tym przełączniku DRL/CLH i po prostu się zbiegło z tym odłączeniem lusterka :kwasny: bo zastanawia mnie to miganie przełącznika??

Opublikowano

moze i zwarcie wyciagnij wtyczke 8 pinowa z wlacznika CLH, zobacz czy beda zalaczac sie halogeny, zobacz jak bedzie zachowywac sie po podaniu masy na pin 7. nie pamietam do konca czy jak jest masa na 7 to oznacza przelacznik na 1 czy na 0. musisz zobaczyc.

Zobacz rowniez jak zachowuje sie w dzien przelacznik na AUTO. jak beda sie zalaczac swiatla to wina lezy w lusterku jak nie to problem w przelaczniku ewentualnie w MCE ale w to ostatnie watpie.

Opublikowano
  • Autor

jeżeli ustawię włącznik na auto to w dzień się nie włącza, ale jak przełączę na postoje lub mijania to już przełącznik CLH mi nie miga ale zaczęło migać podświetlenie wewnątrz i włącznik świateł :facepalm:

Opublikowano

hm, lusterko, lampa oswietlenia wnetrza i wlacznik swiatel jest powiazany ze soba...

pin 6 w lusterku= sygnał z czujnika światła oraz rozłączenie fotochromu w przypadku włączenia lampki w podsufitce (do MCE, kostka 32-pin/19 – w drodze do MCE przechodzi przez panel świateł pin 1 -> pin 11 a następnie przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 13 – w lewym dolnym słupku A) [brązowo/czarny – od lusterka do lampki, biało/fioletowy – od lampki do MCE]

jesli nic innego nie rozkrecales, typu wlacznik swiatel i lampka podsyfitowki to sprawdz kostke przy lusterku pin, moze sie wypial, jest slabe przejescie

Opublikowano
  • Autor

chyba już wiem, moduł od świateł dziennych się wysypał, jak go wczoraj wypiąłem to dyskoteka ustała, a jak znowu podpiąłem to po raz kolejny dyskoteka, dzisiaj oddaje go na reklamację :wink: