Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

spada temperatura w miescie <help>

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam taki objaw po wymianie czujnika temp. cieczy auto osiąga temp. 80-88 na trasie jak jadę z prędkością szybszą np. 120 to dochodzi do 88 prawie 90 a jak jadę z 100 to waha się około 85 natomiast w mieście spada do 70 jak i w trakcie jazdy jak i w czasie postoju. co to może być ze na trasie przy temp na dworzu około 0 stopni idzie do góry a w mieście spada ? układ zapowietrzony? jak odpowietrzyć dobrze?

robiąc trasę 150km zawsze jest tak samo, w trasie temp. rośnie pod 88 stopni a w mieście spada do 70- 75 stopni bez żadnych wyjątków

pozdrawiam drogich clubowiczów i czekam na waszą pomoc :)

---------- Post dopisany at 22:01 ---------- Poprzedni post napisany at 20:28 ----------

i co umie ktoś tą zagadkę rozwiązać? :)

---------- Post dopisany 23-12-2013 at 18:34 ---------- Poprzedni post napisany 17-12-2013 at 22:01 ----------

nikt nie pomoże?:think2:

Opublikowano
Witam

mam taki objaw po wymianie czujnika temp. cieczy auto osiąga temp. 80-88 na trasie jak jadę z prędkością szybszą np. 120 to dochodzi do 88 prawie 90 a jak jadę z 100 to waha się około 85 natomiast w mieście spada do 70 jak i w trakcie jazdy jak i w czasie postoju. co to może być ze na trasie przy temp na dworzu około 0 stopni idzie do góry a w mieście spada ? układ zapowietrzony? jak odpowietrzyć dobrze?

robiąc trasę 150km zawsze jest tak samo, w trasie temp. rośnie pod 88 stopni a w mieście spada do 70- 75 stopni bez żadnych wyjątków

pozdrawiam drogich clubowiczów i czekam na waszą pomoc :)

---------- Post dopisany at 22:01 ---------- Poprzedni post napisany at 20:28 ----------

i co umie ktoś tą zagadkę rozwiązać? :)

---------- Post dopisany 23-12-2013 at 18:34 ---------- Poprzedni post napisany 17-12-2013 at 22:01 ----------

nikt nie pomoże?:think2:

Ja miałem tak samo, wymiana termostatu pomogła, teraz trzyma 90st.:thumbup1:

Opublikowano

Także obstawiam wadliwy termostat.

Opublikowano

termostat 35-50pln i po problemie a wymienisz we własnym zakresie

Opublikowano
  • Autor

właśnie było mi dziwnie że termostat bo temp by spadała na trasie a w mieście rosła ale skoro kolega fireman82 miał tak samo to zabieram się do rezania :decayed:

---------- Post dopisany at 20:03 ---------- Poprzedni post napisany at 19:30 ----------

aha bym zapomniał zapytać po wymianie czujnika temp w bloku silnika zapowietrzony układ to nie jest?

Opublikowano
właśnie było mi dziwnie że termostat bo temp by spadała na trasie a w mieście rosła ale skoro kolega fireman82 miał tak samo to zabieram się do rezania :decayed:

---------- Post dopisany at 20:03 ---------- Poprzedni post napisany at 19:30 ----------

aha bym zapomniał zapytać po wymianie czujnika temp w bloku silnika zapowietrzony układ to nie jest?

Sprawdź najpierw czy nie jest zapowietrzony układ, to nie kosztuje. Jak zapowietrzony, odpowietrz przy nagrzanym silniku do 90st. i włączonym na full ogrzewaniu. Jeśli to nie pomoże, zostaje ci termostat do wymiany. U mnie autko nagrzewało się do 83-85st. podczas jazdy, ale jak zatrzymałem samochód temperatura spadała, aż do 70st., tak samo jak jechałem w mieście i w korkach. Wymieniłem termostat (był jeszcze oryginał) i problem znikł. Nagrzewa się do 86-90st. i trzyma tak niezależnie od tego czy trasa czy miasto czy postój.

Opublikowano
  • Autor

okej będę walczył :wink:

Opublikowano

Wymieniaj termostat, to klasyczny objaw, wstaw Wahlera lub oryginał z ASO i po problemie- miałem to samo, najpierw temp skakałą od 0 do 90 i tak w kółko- winny był czujnik temp cieczy, a potem tak jak tobie temp dochodziła do 90 a potem spadała.

Nie baw się w odpowietrzanie bo to nic nie da, a dodatkowo po wymianie termostatu i tak będziesz musiał odpowietrzyć jeszcze raz :wink:

Opublikowano
  • Autor

no dziś kupiłem wahlera :wink: miałem do wyboru ten albo oryginalny za 120 :facepalm: wiec kupiłem wahlera za 32 :wink:

w świętach będę walczył :naughty:

---------- Post dopisany at 16:42 ---------- Poprzedni post napisany at 16:39 ----------

mam nadzieję że zabawy z temp. się już zakończą po wymianie termo :wink:

---------- Post dopisany 25-12-2013 at 14:07 ---------- Poprzedni post napisany 24-12-2013 at 16:42 ----------

dziwne zmieniłem termostat okazało że stary też był wahlera (sprawny jak się okazało)

odpowietrzyłem na nagrzewnicy tym otworkiem na tej gumie wyleciało trochę powietrza ale jak się przejechałem to wskoczyło -88-90 ale jak na postoju pokazywało 75 tak pokazuje i teraz WTF? :facepalm:

Opublikowano

To jeszcze sprawdź czujnik temp G62 bo to są dwie rzeczy które w 80 % odpowiedzialne są za problemy z temp silnika, ja wymieniłem obydwa i jest spokój.

Opublikowano
  • Autor

wymieniłem termostat wahlera i czujnik wczesniej wymieniałem przed termostatem bo wgl mi temperatury nie pokazywał

i nadal ten sam objawy co pisałem wcześniej z tym ze juz osiaga temperature 90 waha się na strasie 85-91 a w mieście spada chodz nie zawsze do 78-82 więc jest juz lepiej ale to nie jest jeszcze to

aha i temperature 90 osiagnie po przejechaniu 20km ale jak mu pocisne to szybciej wskoczy 90 stopni

---------- Post dopisany at 20:15 ---------- Poprzedni post napisany at 17:52 ----------

jakieś pomysły?