Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kilka pytań do tunerów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc tak:

1) czy przepływka zapobiega tylko dymieniu czy pełni jeszcze jakąś inną funkcję

2) czy obejście przepływki( pokazanie ECU, że jest cały czas max airflow) ma jakiś negatywny wpływ na silnik ?

(poza chmura czarnego dymu)

3) czy stosuję się wtrysk wody/alkoholu do cylindrów w celu zwiększenia objętości gazów wylotowych ?

bawiąc się turbo-jet'em zauważyłem, że zwiększa to bardzo znacznie prędkość obrotową turbiny... może warto ?

to chyba tyle :)

Opublikowano

Witaj

1. Przepływomierz nie zapobiega dymieniu tylko przekazaniu ECU informacji o masie zassanego powietrza. ECU potrzebuje tej informacji do wyznaczenia dawki paliwa. Bez dawki paliwa potrzebnej do zbudowania mieszanki silnik będzie słaby. Natomiast w sytuacji w której mieszanka będzie za bogata silnik będzie nadmiernie dymił i miał tendencje do niszczenia.

2. tak, o tym pisałem wyżej. Zresztą to jaką po takim zabiegu ECU wygeneruje dawkę paliwa i tak uzależnione jest od ustawień w sofcie.

3. W silnikach Diesla nie generujesz mocy z nadmiernie podniesionego doładowania. Podnoszenie doładowania ma sens do momentu uzyskania krótko mówiąc bezdymnej modyfikacji. Na własnym samochodzie możesz testować co zechcesz :-)

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Witam dzięki za odpowiedzi :)

a teraz dalej :) co do pkt 3 nie chodziło mi o podniesienie doładowania tylko niejako o podniesienie ciśnienia

"pracy" w cylindrze. Gdy zaraz po zapłonie mieszanki w cylindrze wtryśniemy wodę to momentalnie

odparuje ona tworząc parę wodną. Spowoduje to na pewno częściowe wychłodzenie cylindra,

powinna też spaść temperatura spalin oraz powstanie w cylindrze większej ilości gazów (produkty spalania + para wodna).

Można by pójść dalej i pokombinować z wtryskiem mieszanki woda/alkohol w celu pełniejszego spalenia paliwka... ale to później :gwizdanie:

powiem szczerze, że chętnie bym to przetestował na swoim samochodzie, ale po ostatnim remoncie

(czyt. naprawianiu druciarstwa poleconego mi mechanika) nie mam za bardzo kaski na takie zabawy :wallbash:

no i jeszcze muszę przepływkę kupić ;(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W klubie passata jeden z użytkowników zastosował wtrysk wody\metanolu do TDI podobno dało to przyrost 20km i 33nm i w dodatku obniżyło temp spalin o 150 st. Wygląda na fajne rozwiązanie :naughty:

to ten temat:

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=28720

a tu firma która to sprzedaje i ceny:

http://www.turbotuning.net/Produkte_TD.html

No i troche opisu i teorii:

http://www.elans.pl/article/read/systemy-wtrysku-wody-w-silnikach-tlokowych

Opublikowano
  • Autor

czyli ktoś mi pomysł podpierniczył:P

Kupuje na alledrogo wtryski benzynowe od jakiejś mazdy i pompkę, a potem zaczynam rezanko :D

wie ktoś gdzie jest czujnik ciśnienia doładowania w AFN ? i jaka ma charakterystykę volt/bar ?

Opublikowano

Kupuje na alledrogo wtryski benzynowe od jakiejś mazdy i pompkę, a potem zaczynam rezanko :D

nie wiem czy doczytałeś ale te lepsze stage od II wzwyż sterują ilością wtryskiwanejwody/metanolu na podstawie właśnie przepływomierza....tak jest najbezpieczniej dla silnika...nie na podstawie boostu :wink4:

Opublikowano
  • Autor

nie doczytałem bo nie znam niemieckiego :D

dzięki za hint :)

to teraz pytanko o charakterystykę lmm :) tylko czy lmm daje sygnał napięciowy czy prądowy ?

Opublikowano

czyli ktoś mi pomysł podpierniczył:P

wie ktoś gdzie jest czujnik ciśnienia doładowania w AFN ? i jaka ma charakterystykę volt/bar ?

jak do ECU idzie wezyk cisnieniowy to czujnik jest w ECU ,jak nie to czujnik jest elektroniczny w plastikowej rurze dolotowej przed kolektorem ...

2,5 bar ....