Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Grau Avant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Może to dziwnie zabrzmi, gdyż samochód który chcę przedstawić był najlepszą opcją z wszystkich jakie zdołałem zobaczyć i jeździć (mam tu na myśli tylko A4 B7 i parę A3). Cały paradoks polega na tym, że chciałem sedana i benzynę. Jeździłem, oglądałem, czas traciłem i pieniądze na dojazdy wydawałem aby zobaczyć te wszystkie "perełki" - i co ? - kupiłem diesla i kombi. Myślę, że dopiero czas pokarze czy to dobry wybór. gdyż o 2.0 TDI można naczytać się tyle, że włos na głowie się jeży.
To nie jest przysłowiowa "laleczka" super hiper ideał. Samochód miał malowany tylni sierp od strony kierowcy z przejściem na drzwi. Zresztą widać delikatne wgniecenie przy tylnym błotniku. Reszta lakieru wg. mierników jest OK. Środek jak na mój gust i fakt używanego samochodu jest zadbany - czyli cieszy moje oko a ja pod tym względem jestem dość rygorystyczny. Kupiłem go na aluminiowej feldze 17" z letnimi oponami - które na wiosnę trzeba będzie wymienić.

Oznaczenia sam dekodowałem - więc nie ukrywam, że mogłem popełnić błędy i coś może się nie zgadzać - dlatego proszę o poprawę jeśli się ktoś czegoś dopatrzy.

MARKA/MODEL: Audi A4 B7 (E8) Avant
SILNIK: BPW 2.0 TDI 140 KM
KOLOR: Szary metalik
DATA PRODUKCJI: 07.11.2006r.
PRZEBIEG: 204800 km

E2M = Akcja specjalna edition
7A0 = bez cd/zmieniarki
4UE = airbag kierowcy i pasażera z przodu
6XD = zewnetrzne lusterka: sterowane elektrzynie, podgrzewane
5SL = zewnetrzne lewe lusterko wsteczne: nie sferyczne
6TS = Lusterko zewn.(asferyczne) z dużym
1KD = tarczowe hamulce tylne
J1D = akumulator 72Ah
1LB = tarcze hamulcowe z przodu
1BA = standardowe zawieszenie / tlumienie KOMFORTOWE
3FA = brak szyberdachu
5MU = Wkładki alumin.('szczotkowane') tablicy rozdzielczej
7X1 =Parktronic - UltradŹwięk. układ pomocy przy parkowaniu
4R5 = okna elektryczne z przodu, z tyłu korby
F0A = standardowe wyposazenie (nie jest to pojazd specjalnego przeznaczenia)
8GU = alternator 140A
0G1 = Przedłużenie okresu przeglĄdu
0YJ = Klasa masy pojazdu os przednia >> zakres mas: 9
0JJ = Klasa masy pojazdu os przednia >> zakres mas: 1ba:1436-1495; 1bj:1436-1495
TR0 = Silnik 4-cylindrowy wysokoprężny turbo 2,0 l litera kodowa
3NZ = tylna kanapa nie dzielona, oparcie dzielone
8BB = Reflektor bialy ruch prawostr.
U2A = wskazniki z predkosciomierzem w km/h, zegarek sterowany falami radiowymi, obrotomierz (?) i licznik chwilowy przejechanych kilometrow
X0A = program sprzedaży w Niemczech
1N1 = wspomaganie kiery
2ZQ = skorzana kiera, wielofunkcyjna
8Q1 = Autom. dynamiczna regulacja zasięgu refl.
9Q4 = WyŚwietlacz wielof. z wyŚwietl. przeglĄdów
8Z5 = typ 1 systemu chlodzenia silnika - CHLODNICA WODY
D7N = Silnik 4-cylindrowy wysokoprężny turbo 2,0/103kw tdi pd
7Q9 =System nawigacji satelitarnej (moduł komfortu)
C1X = Felga aluminiowa 6 jx14h2 et45
7K0 = brak kontrolki cisnienia w oponach
4X3= Z bocznym airbagiem (kurtyną powietrzną) (Przód)
2K1 = wzmacniane zderzaki
3L3 = fotele przednie z regulacją wysokości
4KC = Szkło atermiczne-dookoła, zielony
3Y0 = brak rolety przeciwslonecznej
4K4 = centralny zamek sterowany radiowo zdalnie obslugiwany z wewnatrz i oddzielne otwieranie bagaznika
5D1= Zamek centralny zdalnie sterowany
1SA = brak dodatkowej ochrony silnika - Bez osłony dolnej zesp. napedowego
7GG = Koncepcja spalin: eu4
Q1A = standardowe przednie fotele
4GF =Szyba czołowa (klejona) zielona - SZKLO ATERMICZNE

Część z tego jest dla mnie zrozumiała a część nie bardzo :)

Co do tej pory zrobiłem przy samochodzie:
- wymiana oleju na Motul Specific 504.00-507.00 5W30 + filtr oleju MANN
- wymiana termostatu
- zakup kół zimowych z oponami 205-55-16 + kołpaki
- zakup dedykowanych dywaników na zimę ze stoperam
- zakup chromowanych ramek na tablice rejestracyjne

Na dzień dzisiejszy samochód chodzi bez zastrzeżeń - do pracy silnika, zawieszenia, prowadzenia samochodu nie mogę się przyczepić.

Co planuję zrobić w przyszłości:
Ogólnie nie jestem człowiekiem, który nie lubuje się w modowaniu :). Zamierzam utrzymać samochód w dobrej kondycji i stanie technicznym a na wiosnę wymienić rozrząd.
Jest jednak parę spraw które mnie nurtują:

- jak jadę po nierównościach słyszę w moich drzwiach kierowcy bardzo delikatne jakby ocieranie jakby coś w tych drzwiach miało jakiś luz - zaznaczam, że to słychać delikatnie a nie jakies tam walenie czy ostre tarcie i tylko na nierówności. Na tę chwilę mam pomysłu co to może być?

- nie mogę odkręcić lewej śrubki trzymającej tylną ramkę od rejestracji - chyba się zapiekła - chciałem wymienić na ramkę chromowaną. Troszkę już śrubkę przez to wyrobiłem

- jak jest z tą pompą oleju - naczytałem się trochę o tym na necie. Robione są jakieś swapy czy coś... Czy wymienić tę pompę zawczasu czy na razie spokojnie sobie śmigać jak nic się nie dzieję? Ponoć wyskakuje jakaś ikonka konewki ( tylko jakiego koloru jest ona: żółtego, zielonego czy czerwonego i gdzie ona się pokazuje?) i jak wyskoczy to należy zatrzymać samochód i odstawić go do mechanika.

Cóż, na dzień dzisiejszy to tyle ... pora chyba załączyć kilka fotek - jednak są to zdjęcia robione na szybko (dlatego po prostu nie powalą WAS :)) w dniu w którym pierwszy raz jako właściciel pojechałem po zimowe koła a później objazdówka po rodzinie. Zrobiłem wtedy 140 km :)

a1.JPG

a3.JPG

a4.JPG

a5.JPG

a6.JPG

a7.JPG

a8.JPG

a9.JPG

a9a.JPG
Miło mi będzie jeśli ktoś podzieli się jakimiś spostrzeżeniami i wskazówkami :)

pozdrawiam Marcin

Edytowane przez VesslaN

Opublikowano

Fajny szarak :thumbup1: poprosimy więcej fotek środka. Zamów ramki klubowe, bo czasem latam po CZ :wink:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki @H4mm3R. Foty na pewno będą. Muszę jeszcze parę kosmetycznych spraw zrobić w środku. Co do ramek bardzo chętnie zamówię - jednak mam problem jak pisałem z jedną ze śrubek trzymających tylną ramkę - za cholerę nie chce puścić więc puki co muszę spasować. Na pewno będę chciał przyciemnić szyby z tyłu. ;)

Opublikowano
:naughty: Powodzenia w rezaniu. Obejrzysz parę projektów i będzie co robić. :wink:
Opublikowano
  • Autor

Pewnie nie tak zacnie jak u Was ... ale ... nie mówię, że czegoś nie będę kombinował - oby tylko silnik działał jak należy ;)

Opublikowano
  • Autor

Akurat dla mnie tu chyba nie ma reguły ... ważne, że na dzień dzisejszy jest OK :)

Opublikowano

Fajny golasek :decayed: Nie słuchaj za dużo Hamera ,bo jak ci zacznie doradzać co można by zmienić :naughty: To kredyt pewny :decayed: POWODZONKA w MODZENIU :thumbup1:

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje - szaleć za bardzo nie będę ... hmm chyba :D

Opublikowano

Viesslan bardzo, bardzo opis :) Foty to pizneles takie na sztuke :doh: I teraz prosze Cie przemysl bardzo powaznie przyciemnianie tylnych szyb wg mnie tak wyglada bardzo ladnie ja bym odpuscil, a juz chromowane ramki to wogole :facepalm:To mojenp skromne rady na poczatek. I dawaj koniecznie foty srodka ja najbardziej lubie foty srodka bo tam najwiecej patrze na auto.

Opublikowano
  • Autor

Foty takie - dla ubezpieczyciela :)... Będą fotki ładniejsze i dużo więcej :)

Opublikowano

Ile zaplaciles za tego rodzinnego dupowoza??

Opublikowano

Odnośnie problemu z odkręceniem ramki od tablicy, miałem podobny problem tyle że ja ukręciłem śrubę i juz za bardzo nie miałem wyjścia musiałem rozwiercić wszystko i poprostu przykręciłem na śrubę ze zwykłą nakrętką. Śmiesznie to trochę wyglądało bo świeżo kupiona furka a wiertarą jechałem:) ale innego rozwiązania nie widziałem, pod ramką nic nie widać, od środka osłony tak więc jest gitara. Tam niestety woda się zbiera i jest duże prawdopodobieństwo że tej śruby nie odkręcisz:facepalm:

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

@briano - masz PW

@Beniu na siłę nie będe nic robił ... zobaczymy jakie temperatury będą - jak dodatnie to podleję te śrubkę Colą - może coś pomoże ... samochód mam co prawda garażowany - jednak garaż to blaszak i jest zaledwie kilka stopni różnicy :)

Witam. Dawno mnie tutaj nie było. Problem uszczelki i śrubki już dawno rozwiązałem :)

Zapodam kilka świeżych fotek z 11 listopada. Co prawda autko się nic nie zmieniło - ważne, że jeździ dobrze.

Zastanawiam się nad tym czy poprawić to tylne nadkole u blacharza - od roku nic złego się z tym nie dzieje ale w oczy mnie kole. Mam też do malowania próg od strony kierowcy. Powstał odprysk po obcasie drugiej właścicielki i też w oczy kole. ;)

WP_20141111_001.jpg

WP_20141111_002.jpg

WP_20141111_004.jpg

WP_20141111_005.jpg

WP_20141111_006.jpg

WP_20141111_007.jpg

WP_20141111_008.jpg

WP_20141111_009.jpg

WP_20141111_010.jpg

WP_20141111_012.jpg

WP_20141111_013.jpg

WP_20141111_014.jpg