Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

brak iskry na 1 i 4 cylindrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z iskrą na 1 cylindrze. Auto chodzi na 3 cylindry podmieniłem cewkę i dalej to samo. Przyczyną tego była prwnie poluzowana nakrętka od przewodu masowego na cewce. po podłączeniu komputera wywaliło błąd zwarcia na cylindrze 1 i 3. czy winien będzie sterownik silnika?

Opublikowano

raczej nie powinien a fajki sprawdzałeś w jakim są stanie może to one robią zwarcie a sama świeca w jakim jest stanie ?? :)

Opublikowano
  • Autor

świeca jest nowa wczoraj jeszcze wszystko pięknie działało, ale traf chciał, że wczoraj grzebałem przy tej cewce i nie dokręciłem tej nakrętki. jak dziś odpaliłem to tak jak by przez chwile na 3 gary chodził, ale po chwili chodził normalnie. Po przejechaniu kilku set metrów znów zaczął kuleć i ledwo do domu dojechałem silnik się kręcił do max 4tyś obrotów. Cewkę podmieniałem z drugim kompletem kabli i dalej to samo więc tak myślę że sterownik mógł szlak trafić bo on steruje tymi cewki.

Opublikowano

a to ty masz na każdy cylinder osobną cewkę tak ??

Opublikowano
  • Autor
a to ty masz na każdy cylinder osobną cewkę tak ??

No nie to jest jedna cewka z silnika 1.8 taka jak w adr

Wysłane z mojego GT-I8190N za pomocą Tapatalk 2

---------- Post dopisany at 22:54 ---------- Poprzedni post napisany at 22:51 ----------

7abu6eja.jpg

Opublikowano

i zamieniałeś tylko cewkę czy i fajki :) Mo jest od razu cewka + moduł i to chyba on steruje rozdzieleniem prądu (jeżeli się mylę niech ktoś mnie poprawi). Dziwne jest też że ci pokazuje na cylindrze 1 i 3, sprawdź jeszcze świece i przewody dokładni miernikiem czy na pewno przebicia nie mają bo nowe to nie znaczy że sprawne ale że dwie by padły to wątpię :) Zamień je jeszcze miejscami i wtedy zobacz na błąd jaki pokaże. Ale nie sądzę żeby ci sterownik padł od razu i napisz może dokładniej jak ci się to zdarzyło może któryś z przewodów ci się przetarł i dlatego. Musisz dokładnie wszystko posprawdzać przewody do modułu które idą, fajki i przewody wn. Wymiana sterownika to ostateczność :)

Opublikowano
  • Autor

Z tego co Wyczytałem to iskra właśnie pojawia się parami na 1 i 3 cylindrze oraz na 4i5 jutro sprawdzę czy na 3 jest a pod mieniem cewkę z kablami

---------- Post dopisany at 23:19 ---------- Poprzedni post napisany at 23:16 ----------

A stało się to przez to (tak podejrzewam) że nie dokrecilem przewodu masowego od cewki

Opublikowano

tzn nie sądzę aby aż tak powodował niedokręcony przewód :) Sprawdź dokładnie jak ci napisałem te przewody co idą do samego modułu może któryś się przetarł lub załamał :)

Opublikowano
  • Autor

Tam w sumie idą 4 przewody dwa zasilające i dwa sygnałowe nie wiem gdzie dokładnie wchodzą te sygnałowe

Opublikowano

Cewka jest podwójna i tak jak piszesz, daje iskrę jednocześnie na dwa cylindry. Jeśli chodzi ci na 3 to raczej samą cewkę na pewno bym wykluczył. W "sam naprawiam" jest opisana procedura sprawdzenia czy do modułu dociera sygnał o zapłonie. Może coś z kablami idącymi do cewki jest nie tak - jak wskazuje opis błędu - zwara.

Opublikowano
  • Autor

Skasowane błąd i juz nie wrócił ale cos ze zawarciem było na 1 i 3 cylindrze

---------- Post dopisany at 14:11 ---------- Poprzedni post napisany at 08:05 ----------

sprawdziłem jeszcze raz i brak iskry na 1 i 4 cylindrze

Opublikowano

Sprawdź czy dochodzi sygnał do cewki dla tych cylindrów. Jeśli nie (a pewnie tak będzie) to musisz szukać dalej po kabelku.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem cos dochodzi

Opublikowano

dziwne jest że raz ci pokazuje 1 i 3 a raz 1 i 4. Musisz raczej po wiązce przewodów iść i dokładnie szukać :)

Opublikowano

Cewka jest podwójna - daje 2 iskry jednocześnie. W skrócie można by powiedzieć że ECU daje jedynie dwa sygnały - jedna cewka i druga cewka - każdy obsługuje dwa cylindry. Jak nie będzie jednego z sygnałów to normalne że nie będzie palił na dwa cylindry. Pisałeś że podmieniałeś cewkę z kablami i było tak samo więc pozostają dwie możliwości. Albo instalacja, albo ECU.

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem sterownik silnika i wszystko wróciło do normy