Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

a4 2.5 tdi AKE problem z korekcją wtrysku .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj próbowałem i kombinowałem z korekcją wtrysku. Na late posiadam 5 na plusie trochę za dużo z tego co się orientowałem i czytałem. Znalazłem taki fajny temat w internecie Forum Audi A6 Klub Polska :: Zobacz temat - 2,5 TDi - regulacja kąta wtrysku. Poradnik.. Ale niestety powstał problem po poluzowaniu 3 imbusów okazało się że to już koniec regulacji. I teraz pisze z taką sprawą mogli byście mi pomóc i wytłumaczyć jak teraz mogę dalej ustawić i wyregulować wtrysk. Auto ciężko pali jak długo postoi zwłaszcza po nocy i czym zimniej tym gorzej. Po ciężkim zapaleniu biała chmura dymu. Z góry dziękuję za pomoc. Jak by trzeba było jestem w stanie dodać zdjęcia jak to wygląda jak brak już możliwość regulacji. I filmik jak odpala. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

z tego co piszesz to kąt masz bardzo wczesny jak masz 5 BTDC na late i tu raczej nie powinien słabo palić, wrecz odwrotnie. Obstawiam ze masz spalone świece zarowe. Sprawdzałeś je??? a czy log robiłeś wg zasad?

silnik rozgrzany powyżej 85 stopni C i wszystkie odbiorniki powyłączane (np klimatyzacja, oświetlenie wnętrza)

najlepiej wrzuc tu loga z BS (nastawów podstawowych) gr 004 i mysle ze wszyscy wspólnie to ustalmy co sie dzieje!

Opublikowano

Świece(zwykły miernik),szczelność układu paliwowego(pęcherzyki powietrza przed pompą),logi kąta(nagrzej auto i wrzuć max twojej regulacji[sprawdz dobrze,ja kiedyś się dość męczyłem i nie mogłem ruszyć a regulacja była]).Może kolejność nie ta ale wszystko i tak jednocześnie :)

Opublikowano
  • Autor

image.jpg . Mam juz coś takiego i nie da rady a i tak chciał bym go ustawić. Dzisiaj mogę zrobić logo ale pokazuje mi przy 100.2 pracy na 5 ATDC. A dzisiaj zabiorę sie za swiece ale powinny byc ok ale powyciagam je wszystkie i dzisiaj posprawdzam. Pęcherzyków powietrza brak wiec sie nie zapowietrza.

---------- Post dopisany at 12:37 ---------- Poprzedni post napisany at 12:35 ----------

Wiec ja mam ATDC a nie BTDC

Opublikowano

więc masz bardzo późny kąt wtrysku.i to by sie zgadzało dlaczego nie masz już miejsca do jego przesunięcia. Audi zakłada ze kąt wtrysku zawiera sie od -4 do +10(tobie przy -5 brakło miejsca na fasolkach). Zeby go przyspieszyć w okolice -1 ATDC na LATE(temp silnika po 85 C) musisz lekko obracać kołem w kierunku ruchu wskazówek zegara wiec w prawo. tylko przesuwać po milimetrach bo pompy są bardzo czułe i zebyś nie przesadził. po każdym delikatnym przesunięciu loguj od nowa i tak do skutku az dojdziesz do zakresu -1 ATDC

zreszta wszystko masz w poradniku który podałeś. Napisał go "guru" Potrus który jako jeden z nielicznych zjadł zęby na silniku 2.5 tdi wiec jest to bardzo dobry przykład jak to ma byc ustawione!

Opublikowano
http://s12.postimg.org/s2q8kgqe1/image.jpg . Mam juz coś takiego i nie da rady a i tak chciał bym go ustawić. Dzisiaj mogę zrobić logo ale pokazuje mi przy 100.2 pracy na 5 ATDC. A dzisiaj zabiorę sie za swiece ale powinny byc ok ale powyciagam je wszystkie i dzisiaj posprawdzam. Pęcherzyków powietrza brak wiec sie nie zapowietrza.

---------- Post dopisany at 12:37 ---------- Poprzedni post napisany at 12:35 ----------

Wiec ja mam ATDC a nie BTDC

Co do wyjmowania świec raczej bym się wstrzymał(są delikatne,można je popsuć),sprawdz je zamontowane w aucie (miernikiem)w razie nie działającej wymień.Kąt ustaw później zobacz świece :)

Opublikowano
  • Autor

Witam. Az dziwne ale 6 na 6 spalonych. Dzisiaj z rana po całej nocy -5.5 samochód zapalił za 1 razem. Nowe swiece Ngk. Troszkę dłużej z ale elegancko i normalnie. Teraz jeszcze pasowało by ustawić elegancko kat. Myśle ze jeden zadek jak na pasku przedstawię powinno starczyć jak uważacie? Przestawiał ktoś z was juz na pasku kat ? Może jakieś podpowiedzi.

Opublikowano

nic nie przestawiaj na pasku bo nie ma takiej potrzeby. na "fasolkach" masz wystarczająco miejsca. przyspiesz go w kierunku wskazówek zegara po troszku w okolice 1atdc i ma grać!

Opublikowano
  • Autor

Tylko ja mam 5 ATDC a juz na fasolkach nie przedstawię najwyżej do gory w dół juz nie dam rady

Opublikowano

Kolego chyba nie bardzo sie rozumiemy albo Ty nie czytasz ze zrozumieniem tego co Ci napisałem. Zeby przyspieszyć ką w okolice 1ATDC to musisz obracać kołem pompy w PRAWO. a z tego co widze na zdjęciu to akurat miejsce jest zeby obrócić pompą.

Opublikowano

W linku masz dokładnie opisane jak to zrobić.Przeczytaj z uwagą(pare razy)i ustawisz go jak potrzeba.Jeśli nie wiesz jak to zrobić to znajdź kogoś z forum(z Twojej okolicy co już to robił)lub do mechanika.

Co do pomysłu żeby przesunąć pasek o jeden ząbek,to powiem Ci tylko że jeśli nie zaczniesz robić przy tym silniku tak jak należy,będziesz następną osobą co będzie pisała że zj**...ne 2.5TDIV6.Druciarstwa(obchodzenia dziwnymi patentami) ten silnik nie wybacza:).

Jeszcze raz napiszę,przeczytaj z uwagą ten link co tu wrzuciłeś.Komp do auta,rączki pod maskę i do roboty. :banan:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy,

czytałem sobie ten wątek i z ciekawości sprawdziłem u siebie. Wyszło, że mam 15 BTDC na Early i 0,4 ATDC na Late (poniżej zdjęcia wklejam). Zrobiłem też pełne logi, ale na razie tylko statyczne, więc tego póki co nie zamieszczam i tak bez zakładania nowego wątku zapytam tutaj czy to się kwalifikuje do regulacji? Wg tego, co przeczytałem w wątku podlinkowanym w pierwszym poście powinienem przestawić Late na 1, ale co z tym Early - tam jest ok?

early.jpg

late.jpg

Opublikowano

tym co jest na "early" sie nie przejmuj. ważne jest to co na "Late". W twoim przypadku wszystko jest w normie. Jak już pisałem zakres kąta wtrysku zawiera sie w przedziale +10 do -4. U Ciebie Wartośc 0,4 jest wartoscią poprawną. Jeżeli Ci sie chce to możesz to dopieścic w okolice 1 atdc na "late" .

pzdr