Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Zawór zwrotny paliwa. Gdzie on jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałem wymienić zawór zwrotny paliwa bo cofa mi się paliwo. Tylko :mysli: gdzie on jest :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam! Mam takie pytanie: Cofa mi sie paliwo i zalozylem zaworek zwrotny za fitrem w strone silnika i mam wątpliwosci czy dobrze go zalozylem?

Moze ktos mi podpowiedziec?

Oryginalnie zaworek zwrotny mam w pompie ale chyba puszcza mi paliwo wiec zalozylem dodatkowy

Silnik jak w podpisie

Czekam na wskazówki

Opublikowano

Witam

Sądzę że nie ma czegoś takiego w układzie paliwowym.Owszem jest przy pompie zaworek bezpieczeństwa(kulka i sprężynka) i raczej nie ulega uszkodzeniu,gdyż działa tylko wtedy gdy dochodzi do zablokowania regulatora ciśnienia i zapobiega uszkodzeniu(rozerwaniu) rurek układu paliwowego, lub samej pompy.

Spadek ciśnienia w układzie paliwowym najczęściej następuje poprzez zanieczyszczone(zużyte) zaworki wtryskujące, oraz przez regulator ciśnienia.

Konstrukcja i moc pompy paliwowej(sprawnej) w ciągu sekundy uzupełnia ciśnienie od 0 do 4 bar(na takie pozwala regulator).

Najprostszym sposobem na sprawdzenie czy mamy do czynienia z niedoborem ,lub nadmiarem paliwa jest: zamontowanie suchych świec i przez kilka sekund kręcimy rozrusznikiem.Jeżeli silnik nie odpali wykręcamy świece. Mokre świece świadczą o tym, że mamy do czynienia z nadmiarem paliwa , suche- wiadomo. Do dalszych czynności sprawdzających jest potrzebny manometr, lub demontaż wtryskiwaczy. Oczywiście zakładam że autko ma kłopot z układem paliwowym świece, układ zapłonowy są sprawne.

Pozdrawiam