Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Rozgrzewanie silnika a automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam jeszcze takie pytanie. z jednej strony sie slyszy ze nie nalezy rozgrzewac silnika na postoju(np. po nocy w czasie zimy), z drugiej gdzies czytałem ze dla skrzyni automatycznej jest lepiej jak przed jazda silnik pochodzi z minute, a przy silnym mrozie ze 2, zanim przełączymy z P na D. Co jest mniej szkodliwe dla autka - czekanie czy jechanie? i czasami pomimo ze gałke zmiany biegów przełączam w różne położenia na wyswietlaczu cały czas mi pokazuje położenie D. o co biega? samochod jezdzi normanie w przod i w tyl

Opublikowano

Jazda zimnym automatem nie zrobi mu krzywdy. W niskich temperaturach warto jedynie traktować skrzynię podobnie jak silnik: nie rozgrzane- nie pałujemy. Moim zdaniem nie ma co rozgrzewać silnika/ skrzyni przed jazdą. Zimny silnik pracujący na biegu jałowym emituje jedynie więcej szkodliwych substancji i niepotrzebnie spala paliwo, a i tak po przejechaniu kilku km olej w skrzynce ma już właściwą temperaturę. Te objawy z D to będzie prawdopodobnie pozycjoner, ewentualnie uwalony komputer skrzyni ale niech wypowie się ktoś jeszcze.