Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Oczyszczanie karoserii z opiłków PRIX a IRONX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich dbających o swoje auta ! ;)

jestem początkujący jednak powoli staram się kompletować wiedzę jak i potrzebne środki. Kilkakrotnie już starałem się dowiedzieć pewnych rzeczy, ale moje posty były usuwane (chyba przedstawiałem zbyt niski poziom ;). Tak więc wiele jest opisów co i jak jeśli chodzi o felgi, niemniej jednak z tego co się naczytałem to istotną częścią prac jest również oczyszczenie z opiłków karoserii auta. Stąd moje pytania.

Mianowicie, wszyscy polecają IronX, jednak jest on stosunkowo drogi, stąd pytanie czy TENZI PRIX też się nadaje do tego w takim samym stopniu ?

Rozumiem że preparaty jak Valet Pro Dragon Breath czy Bilberry Wheel Cleaner kompletnie się do tego nie nadają ?

Wiem też że jest 2 w 1 do smoły i żelaza CarPro TRIX, w sumie wydaje się być najkorzystniejszym rozwiązaniem (jeśli chodzi o czas). Czy jest ktoś w stanie stwierdzić czy jeśli chodzi o usuwanie żelaza jest on tak samo "mocny" jak IronX ? I co najważniejsze czy występują na rynku jakieś jego tańsze zamienniki ??

Opublikowano

Za niski poziom?!

IronX i PRIX to dwie skrajnosci cenowe, dzialanie jednak jest bardzo podobne. IronX byl pierwszy i jest krolem, ale i produkt Tenzi bardzo dobrze sobie radzi. Tych srodkow jest coraz wiecej i jesli masz ochote moze to byc oddech smoka lub IronOff ale Tenzi jest jest najtansze.

Kiedys mialem TRIXa ale teraz uzywam IronX i Prickborta, az tak wiele czasu nie oszczedza, a w moim odczuciu dwa srodki dzialaja nieco lepiej.

Opublikowano
  • Autor
Za niski poziom?!

IronX i PRIX to dwie skrajnosci cenowe, dzialanie jednak jest bardzo podobne. IronX byl pierwszy i jest krolem, ale i produkt Tenzi bardzo dobrze sobie radzi. Tych srodkow jest coraz wiecej i jesli masz ochote moze to byc oddech smoka lub IronOff ale Tenzi jest jest najtansze.

Kiedys mialem TRIXa ale teraz uzywam IronX i Prickborta, az tak wiele czasu nie oszczedza, a w moim odczuciu dwa srodki dzialaja nieco lepiej.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Rozumiem że Prickbort to "odsmalacz". Są jakieś dobre alternatywy ?

Co do IronX to rozumiem że najtaniej da się 1L kupić. Przy okazji jaka jest zużywalność tego jeśli chodzi o całe auto ? Widzę że masz avanta więc u mnie pewnie będzie nieco mniej. To prawda że nie powinno się raczej. Stosować IronX na szyby i lampy/reflektory bo zmatowia ?

Opublikowano

Nie ruszy, bez obaw. Zasada jest jedna - nie dac przyschnac.

Da sie kupic 500ml. Srednio na jeden raz zejdzie Ci okolo 200-250ml.

Bardzo dobra alternatywa dla Prickborta jest SNB Sanesolv.

Opublikowano

Wypsikałem już kilkanaście butelek Prixa i uważam że za swoją cenę nie ma konkurencji, nawet jak trzeba psiknąć raz jeszcze to i tak wychodzi duzo taniej niż IronX.

Co do Prickbort-a całkiem nieźle radzi sobie i nawet ładnie pachnie ValetPRO Citrus Tar and Glue Remover

Opublikowano
  • Autor
Wypsikałem już kilkanaście butelek Prixa i uważam że za swoją cenę nie ma konkurencji, nawet jak trzeba psiknąć raz jeszcze to i tak wychodzi duzo taniej niż IronX.

Co do Prickbort-a całkiem nieźle radzi sobie i nawet ładnie pachnie ValetPRO Citrus Tar and Glue Remover

Jeszcze takie amatorskie pytanie: w jaki sposób rozpoznajesz że trzeba jeszcze raz użyć Prixa ?? Jak to "widać" ?

Opublikowano

Jeszcze takie amatorskie pytanie: w jaki sposób rozpoznajesz że trzeba jeszcze raz użyć Prixa ?? Jak to "widać" ?

Użyłem tu takiego skrótu myślowego, mając na myśli obfite opryskanie karoserii lub doczyszczenie felg z brudu kóry ewentualnie pozostał po pre-waschu i myciu szamponem.

A wracając do pytania jak to widać, tak samo jak na przy pierwszym psikaniu, jak dalej tworzą się fioletowe zacieki znaczy da płyn ma jeszcze coś do umycia, pędzelek/szczotka i do roboty.

Opublikowano
  • Autor

Użyłem tu takiego skrótu myślowego, mając na myśli obfite opryskanie karoserii lub doczyszczenie felg z brudu kóry ewentualnie pozostał po pre-waschu i myciu szamponem.

A wracając do pytania jak to widać, tak samo jak na przy pierwszym psikaniu, jak dalej tworzą się fioletowe zacieki znaczy da płyn ma jeszcze coś do umycia, pędzelek/szczotka i do roboty.

Przepraszam z góry za "amotorke" moich pytań, niemeniej jednak pędzelek/szczotka miałeś na myśli felgi, a czym rozprowadzać po karoserii ???

Opublikowano

Nie trzeba rozprowadzac, ewentualnie smole dodatkowo podpsikac i delikatnie przetrzec mf

Opublikowano

Przepraszam z góry za "amotorke" moich pytań, niemeniej jednak pędzelek/szczotka miałeś na myśli felgi, a czym rozprowadzać po karoserii ???

Kolego proponuję, kup użyj kilka razy i wtedy jak nasuną Ci sie pytania to bedziemy odp. bo narazie odnoszę wrażenie że chciał byś zgłebić cały temat naukowo a nie organoleptycznie

Opublikowano
  • Autor

Kolego proponuję, kup użyj kilka razy i wtedy jak nasuną Ci sie pytania to bedziemy odp. bo narazie odnoszę wrażenie że chciał byś zgłebić cały temat naukowo a nie organoleptycznie

Zgadza się jednak mieszkam na północy i nie mam tutaj nikogo kto jest już doświadczony w tych sprawach stąd pytania (w trakcie kupowania preparatów których nie mam).