Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie odpala AFN. A odpalał :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, też miewam problemy z którymi nie mogę sobie poradzić.

Mam pacjenta, silnik AFN, 1996r. I... eee... masakra. Zmieniony silnik na anglika z 2000r, ktoś wpadł też na genialny pomysł, żeby przełożyć wiązkę i ECU z tego anglika (przy starego typu osprzęcie... a przełożyć wiązkę bo ciągle 4 błędy na VAGu były). Dodam, że silnik anglik odpalał normlanie i jeździł na starej wiązce z AFN.

Samochód został do mnie przycholowany bo nie odpalał (w sumie nie dziwne). Ale zmieniłem ECU na AFN z 1996r, wiazka też taka jak trzeba (czyli to, co poprzednio było).

Zmieniłem, samochód opdalił ale błędów dużo. No nic, zacząłem je usuwać i dochodzić przyczyny (część wiązki była pocięta).

I zostały mi 4 błędy, które ciagle się pojawiały, czyli przepływomierz, N75, N18, N108. Rzut okiem na schemat i widzę, że to wszystko jest spięte biało-czerwonym kabelkiem. Po nitce do kłębka i znalazłem, że bezpiecznik przepalony (znajduje się koło ECU). Podmieniłem bezpiecznik -> zapłon -> VAG -> zero błędów. Jupi!

Chcę odpalić -> nie odpala. Paliwo na wtryski idzie. Z plaka odpali ale zaraz gaśnie. O matko...

Z rzeczy które zauważyłem:

a) przed wymianą bezpiecznika kąt wtrysku był na 200...:shock3:, przepływomierz stał (chyba ciągle 550 przepływ), dawki nie pamiętam.

B) po wymianie bezpiecznika kąt wtrysku zmalał do 38, dawka na 0, przepływomierz stoi i pokazuje 1245? Kuzia twarz, co jest? Co go boli?

Opublikowano

jak kat jest 38 to jest cos ze sterujacym ,wczoraj tez takiego pacjenta robilem i tez mu tyle pokazywal .okazalo sie ze sterujacy padl na amen. i to caly wtrysk sie zacial i poszedl na zlom, wsadzilem mu inny ze sprawnego auta i bylo juz ok

Opublikowano

Po zmianie ecu na AFN mowisz ze ci odpalil i normalnie chodzil? Czy tylko wlaczyles zaplon i sprawdzales bledy? Immobiliser i sterownik zakodowany vagiem po przelozeniu? Inaczej nie odpali albo odpali na moment.

Opublikowano
  • Autor

Tak, odpalil i normalnie pracowal. Wiele razy odpalalem i gasilem, w sumie przepracowal z 40 min. Wymienilem bezpiecznik i ni uja...

A paliwo na wtryski leci.

Z reszta obecna wiazka i ECU sa elementami, ktore fabrycznie byly w tym samochodzie.

Opublikowano

No to narazie chyba zostaje sprawdzic to co pisal wyzej kolega vp-tdi.

Opublikowano

podaj na n109 bezpośrednio napięcie z aku

wyjmij bezpiecznik i zapal, a potem wsadź bezpiecznik i może coś przyjdzie do głowy

Opublikowano
  • Autor

Podawałem na N109 napięcie prosto z aku. Sprawdziłem rozrząd na znaki i jest ok, zauważyłem, że pompa odsunięta od silnika na chyba całą regulację... to ją przysunąłem o dobre 0.5cm i zaczął chwytać silnik ale aku padł :facepalm:

Wydaje mi się, że jak bezpiecznik był spalony to cały koszyczek w pompie i N108 ustawilo się w maksymalnym wyprzedzeniu wtrysku. Jak zaczęło to wszystko działać tak środek się obrócił do położenia zerowego i stąd cofnęło kąt wtrysku.

Ale to moja teoria, za kilka minut się przekonam jak aku ożyje.

---------- Post dopisany at 23:39 ---------- Poprzedni post napisany at 20:35 ----------

Tak jak pisałem - kąt wtrysku :-)