Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wycie z komory silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczow :)

Jestem na forum nowym użytkownikiem ale mam pojęcie o mechanice także mysle ze bedzi sie nam dobrze wspolpracowac. Zakupilem 3 dni temu swoje pierwsze audi i wiadomo jak to przy używanym samochodzie nie wszystko jest w idealnym stanie i nurtuje mnie jeden problem otóż po odpaleniu samochodu słychać w środku wycie silnika przy dodaniu gazu wycie sie nasila i mysle ze to któreś łożysko bo podobnie mial znajomy w swoim oplu i u niego bylo to łożysko . Czy macie jakieś sugestie co do tego i mozecie mi doradzić z którego łożyska moze dochodzić ten intrygujący dźwięk ,moze ktoś mial podobny przypadek lub ktoś wie jak to sprawdzić ?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Kolego sciagnij pasek i pokrec recznie wszystkim i zobacz co szoruje, 5 minut roboty a moze znajdziesz winowajce. Badz jesli posiadasz stetoskop to przykladaj sama rurke i osluchaj wszystko. Najlepiej wlozyc kawalek ucietej antenki do gomowej rurki zamiast glowicy. Slychac nawet jak wtryskiwacze cykaja ;)

Opublikowano
  • Autor

Okej zrobię jak mówisz , a jak tu sie w ogóle ściąga pasek, bo miałem już taki pomysł ale wiadomo w audi silniczek jest w innej pozycji i dostęp też już inny :)

Opublikowano

Odchylasz napinacz paska i blokujesz go jakims wkretem czy czyms podobnym i sciagsz. Jak napinacz wyglada znajdziesz na alledrogo :-).

Opublikowano

Łatwo powiedzieć :decayed: Może w 1,6 jest więcej miejsca ale w 1,8/1,8T trzeba się nieźle nakombinować żeby zablokować napinacz.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie nie moglem tego zablokować i nadal nie wiem co tak wyje ...

Opublikowano

na napinacz zakłada się z góry klucz płaski 17albo 19 o ile dobrze pamiętam i wtedy go odciągasz i musisz zablokować

Opublikowano
na napinacz zakłada się z góry klucz płaski 17albo 19 o ile dobrze pamiętam i wtedy go odciągasz i musisz zablokować

17 z tego co pamiętam. Ale uwierz mi, to nie jest takie łatwe bo cholernie mało miejsca jest między rozrządem a chłodnicą.

Opublikowano
  • Autor

Udało mi sie zdjąć pasek i pompa od wspomagania chodzi cicho i lekko , alternator też , do napinacza paska sie nie dostałem ręką ale on też moze sie zużyc? wydaje mi sie ze koło napedzajace wiatrak chłodnicy chodzi tak jakby scislo ale moze tak powinno być ? co Wy na to ?

Opublikowano

Łożysko napinacz jak najbardziej może się zużyć. Sam ostatnio wymieniałem.

Opublikowano
  • Autor

A jak to u siebie stwierdziles , jak zachowywało sie owe kółko bez paska jak nim kreciles ?

Opublikowano

Przy aucie tyle grzebałem że znam jego każdy element i stan w jakim się znajduje :decayed: Napinacz miałem słaby, popiskiwał od czasu do czasu. Jak się wyjmie i zakręci to od razu słychać że łożysko szumi.