Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Duży kłąb czarnego dymu potem nic i dziwne zapalenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od niedawna jestem no narazie niestety nieszczęśliwym posiadaczem Audi a4 z 97r 1.9 TDI 110KM AFN. Zacznę od tego, że silnik jest delikatnie mokry po lewej stronie bloku i przy turbinie, na pewno wiem że trzeba zrobić w nim rozrząd i filtr paliwa, ale czy coś więcej... Chciałbym opisać niepokojące zjawisko które zastałem wczoraj, a także jedno które się powtarza. Może wypunktuje :)

1) Auto kiepsko pali muszę pokręcić parę razy np. 2-3 i dodać gazu żeby zaskoczył (dzieje się tak przy zimnym silniku), natomiast na ciepłym jest ok, chociaż wczoraj właśnie po zapaleniu na ciepłym wbił się na obroty hmm.. około 400 i zaczął naprawdę niepokojąco drgać i pracować, więc od razu go wyłączyłem.

2) Przy zakupie autko nie puszczało żadnego dymku, a po tygodniu użytkowania poprosiłem dziewczynę co by na luzie dała mu 4 tys. obrotów i puścił taki konkretny kłęb dymu czarny ale nie taki fest czarny, chociaż było ciemno no ale widać było konkretnie.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki co mógłbym zrobić. I przepraszam jak coś źle napisałem, ale jeszcze nowy jestem.

Opublikowano

przed zakupem byl wogóle vagowany ? czy kupiłeś kota w worku ?

1 co po zakupie : najlepiej nowy rozrząd ,filtry paliwa ,powietrza. O oleju nie pisze bo to norma.

2 co podlaczyć poda vaga sprawdzić błedy oraz bloki pomiarowe ,po wymianie rozrzadu do ustawienia kąt wtrysku oraz sprawdzić dawke paliwa.

3 własna inwencja twórcza - popatrzeć czy kable wszystkie sa ok oraz sprawdzic wszystkie bezpieczniki.

4 jak nie masz co robić z kasa podjedz do aso wybul kasiore to ci to naprawia i nic nie musisz robić.

ps : tak na dziendobry stawiam na padniete wtryski ale jak masz czas i kase porób to co pisałem wyżej a dopiero sie bedzie dalej działać.

Opublikowano
  • Autor

Po trochu kota w worku, bo niestety zbytnio zaufałem człowiekowi (od znajomego). Kasy za bardzo nie mam z racji tego co właśnie muszę w nim jeszcze po robić, stąd tak pytam czy mam się przygotowywać na jakieś najgorsze, czy mieć nadzieje na coś lekkiego...

Opublikowano

wersja na oszczednosc :

rozrzad wymieniany byl ? jak tak to kiedy ? wizualnie w jakim stanie jest pasek oraz rolki ? filtr powietrza zobacz i jak masz sprezarke to go przedmuchac ,albo kup nowy najtanszy jaki jest w sklepie. filtr paliwa mozesz z corsy zalozyc kosztuje ze 20zl jest taki sam jak z audi tyle ze mniejszy i kosztuje 3x mniej.

zalej troche beznyny do ON powiedzmy z 1litr za 20l ropy moze sie przeczyszcza troche wtryski bo moze sie zamuliły .to najtanszy srodek ,cos lepszego to skyydd kosztuje jakies 20zl za pol litra ,i tego z umiarem wlac.

Opublikowano

Mówisz, że wszedł na obroty, musiał dostać więcej ropy, lub OLEJU silnikowego. Sprawdź turbinę, bo mówiłeś że jest przy niej olej.Najlepiej zdejmij przewód przy intercoolerze i zobacz czy jest tam dużo leju (niewielka ilość może być). Czarny dym to za mało powietrza w stosunku do paliwa może naprawdę turbina pada. Zdejmij przewód gumowy łączący filtr powietrza z turbiną (po drodze jest gumowy przewód od odmy zobacz czy nie rzyga tam olejem) i obejrzyj wirnik czy nie ma dużych luzów (mogą być delikatne tylko na boki). Jak turbina ok to komputer i zrobić testa.