Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5] problemy a automatem w A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczów,

posiadam Audi A4 B5 110 PS rok prod. 1997. Mam pytanie co do dwóch objawów w mojej ASB.

1. Raz na jakiś czas zdarza mi się rankiem po przejechaniu paru metrów do skrzyżowania, że przy ponownym starcie szkrzynia zawacha się na 1-2 sek i potem ruszy lekkim szarpnięciem i dalej jest wszysko O.K.

2. Przy zmianie z R na D czasami skrzynia lekko szrpnie lub juz po puszczeniu pedału hamulaca zrobi takie jakby zaciągnięcie.

Moje pytanie, czy jest to związane z koniecznością wymiany oleju, który już stracił swoje włąściwości. Czy to coś poważniejszego.

Z gry dziękuję za info.

Pozdrawiam

temat

pre_pl

Opublikowano

u mnie były delikatne szarpnięcia przy przełączaniu na R, po wymianie oleju skrzynia chodzi łagodniej,

myślę, że czas na przegłąd :hmm:

Opublikowano
  • Autor

Halo Rob,

dzięki za sugestię. Umówiłem się już w tym tygodniu na przegląd, tzn. wymianę oleju w sktzyni i filtra. Mam nadzieję, że się polepszy.

Serdecznie pozdrawiam

Chester

Opublikowano

No jak w skrzyni są jakieś niepokojące objawy, to trzeba zobaczyć stan oleju. Może okazać się, że nie ma tam oleju, tylko zrobiły się tam trociny :) Ale gdy już są tam te trociny to nie jest wesoło... Myślę, że olej stracił właściwości i popieram w 100% zdanie Rob'a. A nie wyskoczył żaden check??

Opublikowano
  • Autor

Szanowni Koledzy,

dzisiaj wymieniłem olej w skrzyni. Automat śmiga jak lala. Olej, który tam był to żur. Ale co najgorsza, był tam olej ATF(czerwony), nie do tej skrzyni. Ciekawe, jaki głąb w niemczech nalał tam takiego gnoju?? Nalałęm odpowiedniego oleju Esso do tych skrzyń. Mój mechanik zalecił nawet kolejną wymianę za 30 tyś km. A potem dopiero za 60. Tak dla świętego spokoju.

Dziękuję za porady i pozdrawiam.

Opublikowano
Szanowni Koledzy,

dzisiaj wymieniłem olej w skrzyni. Automat śmiga jak lala. Olej, który tam był to żur. Ale co najgorsza, był tam olej ATF(czerwony), nie do tej skrzyni. Ciekawe, jaki głąb w niemczech nalał tam takiego gnoju?? Nalałęm odpowiedniego oleju Esso do tych skrzyń. Mój mechanik zalecił nawet kolejną wymianę za 30 tyś km. A potem dopiero za 60. Tak dla świętego spokoju.

Dziękuję za porady i pozdrawiam.

... a ten olej Esso jaki ma kolor :?:

Opublikowano
  • Autor

Witaj Rob,

olej Esso o który pytasz ma kolor piwny. Nie mam teraz typu pod ręką, bo jestem w pracy. W każdym bądź razie jest to olej, który jest zalecony przez producenta czyli audi. Jest on nawet wymieniony w książce audi-naprawiaj sam. Olej ten niestety nie jest tani. Kupiłem z kolega na pół 20 litrów. Serwis kasuje za litr tegoż specyfiku aż 80 PLN.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź się satysafakcjonuje. W razie pytan pisz.

Pozdrawiam

Opublikowano

A ile kosztowała Cię wymiana? W jednym z warsztatów powiedzieli mi, że wymiana to 300 zł. Mam identyczne auto i ostatnio sprawdzałem stan oleju i chyba jest w porządku ale nie wiem czy już nie czas na wymianę.

Opublikowano

z tego co wiem, czerwony jest do 4 biegowej, a żółty do 5 :)

Opublikowano
  • Autor

Witam Klubowiczów,

co do koloru oleju w skrzyni nie będę sie sprzeczał. Nalałem oleju ESSO wg specyfikacji podanej w instrukcji audi napraw sam, oczywiście dla automata 4 biegowego.

Co do kosztu wymiany to myślę, że trzeba liczyć ok 300 PLN. Filtr 70 PLN, Olej i robocizna. Sam olej jest drogi - niestety.

Jeżeli ktoś ma jakies wskazówki lub komentarze z góry dziękuję.

Pozdrwaiam

Opublikowano

polecam rozjerzec sie nastepnym razem za olejem w niemczech w serwisie audi... wychodzi troche taniej niz w polsce i przede wszystkich oryginal...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Kolegów,

Polecam pod rozwagę kilka faktów- czy olej audi jest oryginalny - raczej nie.

Audi nie ma rafinerii tylko fabryki samochodów.

Warto też uściślić co znaczy "olej zalecany przez producenta".

Producentem skrzynek w audi jest ZF. B5 150 KM 110kw - silnik ABC posiada skrzynkę ZF 5HP19 FLA. A więc producent skrzynki poleca rużne oleje. Są tam 2 podklasy 11A (tańsze) i 11B (droższe i pewnie lepsze)

Można tam znałęść HIPOL ATF III i jego marketinfowy odpowiednik Orlen Platinium ATF III który jest na ten przykład czerwony.

Ja po tej analiżie zalałem skrzynkę Platinium ATF III (20 zł/l)i jestem bardzo

zadowolony

tu jest link do listy olejów zalecanych przez producenta skrzynek

http://www01apps.zf.com/kst464/ZF_InteroeleV2_download/download.asp?doStatistik=1&doMode=1&mode=3&doID=1&id=1431

zapraszam do NEWBIE i zapoznania sie z regulaminem

edyt by :piotr1602

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

wiec i ja podlacze sie do tematu

czy jest jakies ryzyko przy wymianie oleju a ASB?? [audi a4 1.9tdi 110KM]

sprawdzalem wczoraj stan oleju i hmm błoto zamiast oleju :( (jeszcze nei trociny)

i mam teraz do Was (specjalistów ;) ) pyatnie :

jezdzic az skrzynia padnie i potem sie martwic

ryzykowac i wymienic olej jak najszybciej

sprzedac autko i kupic manulala?? :)

z gory dzieki za sugestei :)

pozdro :a4fan:

Opublikowano
ryzykowac i wymienic olej jak najszybciej

Ale zrób to u kogoś, kto w tym siedzi. Po co przez olej zmieniać autko?? Ja bym wymienił olej i filtr, a potem bym jeździł, aż się znudzi. Pomyśl o osobie, która by go od Ciebie kupiła w takim stanie!!