Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A6 AVF] wiatrak ? wiskoza ? terkotanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas wczorajszych upalow ( bylo u mnie 37 stopni) w samochodzie pojawil sie niepokojacy oglos : terkotanie polaczone z buczeniem, wystepujace najbardziej przy predkosci 70-100 km/h przy jezdzie ze stala predkoscia, mam wrazenie ze nasila sie przy hamowaniu silnikiem - moze tez byc ze podczas przyspieszania oglos jest zagluszany przez prace silnika i go nie slysze,ciezko stwierdzic. Odglos zanika wraz ze zmniejszeniem predkosci przy ok 30-40 km/h .

Mam wrazenie,ze jest to odglos 'wiatrakowy' badz rolkowy,raczej napewno dobiega z przodu silnika.

Na biegu jalowym przy zwiekszeniu obrotow terkotanie nie wystepuje.

Paski wygladaja ok,nie ma zadnych niepokojacych odglosow z rolek osprzetu ani rozrzadu.

Kompresor klimy jak i wiatrak wymieniony na nowe rok temu. Po wylaczeniu klimatyzacji odglos nadal jest obecny.

Temperatura plynu chlodzacego idealnie 90st i ani drgnie,temp oleju takze w porzadku,klima takze chlodzi idealnie.

Przebieg auta 220 tys,rozrad wymieniany planowo przy 120 tys i za ok 15 tys tez idzie do roboty.

Dzisiaj jest chlodniej,27 st na dworze i nadal oglos pozostaje,nawet na zimnym silniku po wyjezdzie z garazu.

Mam tez wrazenie,ze odlgos zwieksza sie wraz z predkoscia,ale nie jest zalezny od obrotow silnika.

Czy moge obstawiac wiskoze? Jak to sprawdzic inaczej niz w serwisie? ( dzisiaj i jutro u mnie serwis zamkniety i nie wiem,czy moge poruszac sie autem) Moze alternator i np jego sprzeglo?

pozdrawiam i dziekuje za ewentualne sugestie

---------- Post dopisany 23-07-2014 at 12:17 ---------- Poprzedni post napisany 20-07-2014 at 13:20 ----------

no i sie okazalo ze to lozysko kola :)