Skocz do zawartości
IGNOROWANY

poduszki silnika, skrzyni czy dwumas ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z drganiami przy odpalaniu rzuca mi budą ale tylko gdy jest ciepło. Przed chwilą wróciłem z roboty i samochód odpalił gładko jak gdyby nigdy nic temp teraz to 8 stopni.podczas dnia trzęsie na boki gdy temp jest około 20 stopni na plusie. Dwumas odzywa się jak silnik sie zagrzeje i lekko telepie na jałowym.. Ostatnio sprawdzałem na czuja poduszke silnika tą z wtyczką i była dziwnie bardzo miękka że palcem mogłem ją wcisnąć.. Miał ktoś z takim problemem do czynienia ?

Opublikowano

Skoro poduszka jest miękka to pewnie nie trzyma jak należy.

Opublikowano

Hmm ona jest miękka jak np po nocy bo jest w niej płyn który pod wpływem drgań wywołuje że poduszka robi się coraz twardsza tak gdzieś wyczytałem. Poduszka z czujnikiem wygląda na dobrą zero wycieków jak ruszę energicznie rękoma silnik to ładnie sie trzyma tak samo jak zaciągnę ręczny i wrzuce jedynke i powoli ruszam silnik lekko sie wychyla moze max 1 cm prędzej zgaśnie niż więcej sie wychyli. ile poduszek jest pod skrzynią ?

u mnie jest tam sam identyczny objaw co na tym filmiku gałka tak samo drży przy odpalaniu

najbardziej wyczuwalne jest to jak silnik jest rozgrzany lub temp otoczenia jest wysoka przy niższych temp jebnięcie jest mniejsze.

wymienione wszystkie poduszki silnika plus odbijak z wchodzi w chłodnice i podpora skrzyni. Poduszki silnika dwie wylane najbardziej ta z czujnikiem ta bez czujnika również było widać czerwony nalot od spodu. Z góry poduszki wyglądały na sprawne. Poduszka skrzyni razem z łapą również wymieniona po dokładnych oględzinach widać na niej pęknięcie gumy. Drgania lewarka przy przyspieszaniu i odejmowaniu gazu troche ustały ale nadal to nie jest to co powinno być myślę ze troche mają tutaj doczynienia przeguby wewnętrzne lub luz na wybieraku lecz nie bede tego ruszał. Przy odpalaniu i gaszeniu silnika zero wibracji i drgań o dziwo silnik pracuje o wiele kulturalniej niż przed jest ciszej w środku podczas przyspieszania i miałem drgania podczas przyspieszania przy większych prędkościach od 120 do 140 i o dziwo ustały! myślę że tyle wystarczy co do wymiany poduszek i ich objawów :)