Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana amortyzatorów Audi 3.0 tdi z 2006 roku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów,

zamierzam się zabrać za wymianę zawieszenia. Kompletnie. Czyli, amortyzatory przód i tył, sprężyn (czy warto?) i gum i odbojów...

Pytania:

- jakie mam aktualnie zamontowane? Jak to sprawdzić? Idzie sprawdzić po książce serwisowej? Jak?

- jakie amortyzatory kupić? Co warto i co nie warto... retorycznie proszę. Od razu zaznaczę, że gwintowane zawieszenie mnie nie interesuje. Chodzi mi o wygodę podróżowania, lub dobry kompromis pomiędzy wygodą a "sprawną, żywą" jazdą...

- gdzieś coś słyszałem, że cześć audi a4 w 3.0 tdi miało seryjnie usportowione zawieszenie - w sensie nie tylko wersje s-line.... prawda?

- ile trzeba przygotować na taką przyjemność pieniążków?

Z góry dziękuję za informację i proszę mnie nie odsyłać do poprzednich postów.... szukałem już informacji do swojego modelu i jakoś nie znalazłem... (być może źle szukałem....)

oczywiście chodziło mi o nie "retorycznie" tylko o "merytorycznie" i w miarę obiektywnie wg. wpisującego....

Opublikowano

W książce serwisowej lub we wlepce masz kod zawieszenia, będzie pisać np. 1BA, 1BE, 1BV. Jak masz wersję s-line to powinno być przynajmniej 1BE choć i tak nie jest to regułą. Kombinacji było dużo.

To co ja Ci mogę polecić i wg Twojego opisu idealnie pasuje do mojego podejścia to zestaw Bilstein B12 lub jak wolisz kupować oddzielnie to sprężyny Eibach Pro Kit i do tego amorki Bilstein B8. Wiem że trochę problematyczne jest dostanie sprężyn progresywnych do modelu B6/B7 od Eibacha, można wtedy kupić sprężyny H&R i amorki Bilstein B8. Jeśli chodzi o koszty to powinno się to zamknąć w kwocie około 3000zł. Wydaje mi się że zestaw B12 idzie kupić ciut taniej. Wszystko na zamówienie, nawet ciężko coś na allegro znaleźć.

Opublikowano
  • Autor

W książce mam "1BA" - czyli seryjnie jakie były to amortyzatory?

Gdzie szukać Bilsteina B8/B12? Gdzie szukać sprężyn? Macie jakieś namiary na atrakcyjne cenowo "źródła"?

Opublikowano

Jeśli chcesz B12 Pro-Kit to ja bym brał bezpośrednio od eibach.pl bo cena jak wszędzie, a przynajmniej towar prosto od dystrybutora. Sam brałem sprężyny Pro-Kit i za dwa dni były u mnie.

Opublikowano
  • Autor

OK. Dziękuję za rady - ale dlaczego mi polecacie zawieszenie sportowe skoro mam komfortowe? [pytam z ciekawości] I Jakie amortyzatory były montowane seryjnie w zawieszeniu 1BA?

Opublikowano

Przy zmianie z 1BA na B12 wiele nie stracisz na komforcie, za to zyskasz o wiele lepsze prowadzenie i wygląd.

Opublikowano

OK. Dziękuję za rady - ale dlaczego mi polecacie zawieszenie sportowe skoro mam komfortowe? [pytam z ciekawości] I Jakie amortyzatory były montowane seryjnie w zawieszeniu 1BA?

Sam zasugerowałeś że chcesz poprawić prowadzenie "żwawa jazdy itp." Autko będzie delikatnie niżej, komfort będzie zachowany a prowadzenie na plus więc wszytko to czego oczekujesz :wink:

Jak chcesz zostać przy swoim zawieszeniu to skąd to pytanie? Coś się dzieje z autem? Amorki wylały? Sprężyny pękły? Z tego co pisałeś wcześniej nic takiego nie wynika więc zakładamy że chodziło tylko o wygląd i poprawę prowadzenia. Jak masz 1BA to masz zwykłe amorki, właśnie do zawieszenia komfortowego.

Opublikowano
  • Autor

Generalnie nic nie wylało - te gumy przy górze amortyzatora się lekko "skruszyły" - wyglądają jakby je ktoś nadszarpał.... zawieszenie ogólnie na ponad 74%...

Rady się przydały - koszt B12 to coś około 2600/2700 zł (chyba bez "gum")

Wiec racja - chciałbym poprawić zawieszenie - z tym, że nie jestem przekonany czy od razu pakować się w 3000 zł.... (muszę to przemyśleć)

Nie padła jednak informacja co do mojego "zawieszenia komfortowego" - tzn. jakie amortyzatory tam w oryginale idą? B6? B4? B8?

Opublikowano

Ostatnie zdanie poprzedniego mojego postu :wink:

Dla Twojego aktualnego zawieszenia 1BA odpowiednikiem Bilsteina jest model B4