Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje na kierownicy, trzepanie na alternatorze i piszczenie wspomagania [B6, AVF]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś rano dojeżdzając po 20 km do pracy na parkingu pod firmą poczułem mocne drganie kierownicy, piszczący pasek od wspomagania i duże wibracje widoczne przy alternatorze. Płyn od wspomagania jest. Przy postoju skręcając (choćby delikatnie) jest bardzo wielkie drganie kierownicy co oczywiście się przenosi z kół. Raz już tak miałem ale przejechałem kawałek i mineło. czy ktoś spotkał się z podobnym problemem. jak będę miał możliwość to nagram filmik.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Jak ja miałem takie objawy to rolka na alternatorze była do wymiany bo się przestała kręcić i pasek się ślizgał po rolce.

Sprawdź srubokretem na wyłączonym silniku czy uda ci się ruszyć wiatrak w alternatorze (powinien się w jedna stronę kręcić), jak się nie będzie kręcił to rolka do wymiany.

Edytowane przez shakal

Opublikowano

Lepiej sprawdz sprzegielko na alternatorze bo przy zerwaniu paska osprzętu może go wkrecic w pasek rozrządu a wtedy wiadomo.

Opublikowano

Lepiej sprawdz sprzegielko na alternatorze bo przy zerwaniu paska osprzętu może go wkrecic w pasek rozrządu a wtedy wiadomo.

A to sprzęgiełko nie znajduje się czasem w rolce? :mysli: Jeśli tak to właśnie tak jak napisałem wyżej, można sprawdzić jego sprawność :wink:

Edytowane przez shakal

Opublikowano
  • Autor

Wiem że napinacz paska klinowego jest do zrobienia. Tylko teraz pytanie się pojawia bo siedziałem i próbowałem wymyślić jak ją zdemontować ale nic. Czy ktoś wie jak zdemontować taki napinacz? http://www.okazje.info.pl/okazja/motoryzacja/ruville-napinacz-paska-wieloklinowego-audi-a4-1-9-tdi-avb-bke-avf-55776.html http://www.auditimes.pl/topic/1252-wymiana-paska-wielorowkowego/ . Czy wystarczy go przekręcić czy trzeba coś zwolnić, Czy muszę demontować przód?

Opublikowano

A to sprzęgiełko nie znajduje się czasem w rolce? :mysli: Jeśli tak to właśnie tak jak napisałem wyżej, można sprawdzić jego sprawność :wink:
Dokładnie tak jak napisałes, można jeszcze sprawidzicy w ten sposób że jedna osoba gasi silnik a druga obserwuje wirnik, powinien się jeszcze 1-3 sekund kręcić po zgaszeniu.
Opublikowano
  • Autor

Będę też chciał wymienić tą rolkę na alternatorze, tylko pytanie czy w niej już się znajduje to sprzęgiełko czy to jest gdzieś głębiej?

Opublikowano

Będę też chciał wymienić tą rolkę na alternatorze, tylko pytanie czy w niej już się znajduje to sprzęgiełko czy to jest gdzieś głębiej?

To sprzęgło znajduje się w rolce.

Opublikowano
  • Autor

Cześć, Postanowiłem sam wymienić ten napinacz, od razu sprzęgiełko na alternatorze, rolkę prowadzącą i oczywiście pasek. Sama robota jest banalnie prosta, Napięcie napinacza aby zdjęć lub narazie zsunąć pasek, demontaż dwóch śrub alternatora, wszystkie kable zaczynając od odłączenia akumulatora. Po wyjęciu alternatora jesteśmy w stanie dostać się do śruby rolki napinającej. no i to też łatwo odkręcić. Problem się pojawia przy wyjęciu tego napinacza. Mi za nic nie chciał się zmieścić. No i się zaczęło demontowanie przodu. Najlepiej postawić auto na lewarku i zdjąć koła, odkręcić z obu stron śrubki mocujące nadkole, nie wszystkie tylko te przy zderzaku. Odkręcić śrubki trzymające osłonę dolną ze zderzakiem. Później proponuję reflektory i będziecie mieć dostęp do 3 nakrętek trzymających zderzak z blachą, Jeżeli ktoś ma ksenon to konieczne jest najpierw zdemontowanie reflektorów, gdyż pod lewym jest pompka ze zbiorniczkiem. Ja trzymałem się instrukcji z Sam Naprawiam i uje***em krócieć wychodzący z pompki. Nieważne. Później śruby w kratce z reflektorem przeciwmgielnym - 2 sztuki i w kratce środkowej - 1 sztuka. Pora przystąpić wysuwania zderzaka. Powinno iść w miarę gładko, jak nie idzie, szukajcie dalej śrub. No i później pas przedni, po dwie śruby przy reflektorach i 3 duże śruby przy amortyzatorze z lewej i z prawej strony, odchylacie lekko i jest dostęp do wszystkiego.

Ogólnie robota prosta tylko trzeba być przygotowanym do tego.

Opublikowano

pod firmą poczułem mocne drganie kierownicy, piszczący pasek od wspomagania i duże wibracje widoczne przy alternatorze.

mam chyba podobny problem. Normalnie przy skręcaniu nic nie czuć podczas jazdy, jednak przy parkowaniu (najbardziej odczułem ostatnio w galerii handlowej, gdzie wylana jest równa posadzka) coś szarpie na skręcie kołami/kierą, jakoś trzeszczy itp.

Wibracji przy alternatorze nie zaobserwowałem, bo to tylko podczas ruchu auta się dzieje.

Postanowiłem sam wymienić ten napinacz, od razu sprzęgiełko na alternatorze, rolkę prowadzącą i oczywiście pasek.

I pomogła ta wymiana części? Chodzi przy skręcie płynnie, nie szarpie? Nie mogę się doczytać rezultatu w Twoim poście ;)